Σύνδεση συνδρομητών

Μάκης Πανώριος: «Η Μυστική Βοή»

Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2023 10:31
11η Σεπτεμβρίου 2021. Ζωγραφιά της Ηρώς Νικοπούλου.
Ηρώ Νικοπούλου
11η Σεπτεμβρίου 2021. Ζωγραφιά της Ηρώς Νικοπούλου.

Ο ηθοποιός, εικαστικός και λογοτέχνης Μάκης Πανώριος, που πέθανε στις 8 Φεβρουαρίου 2023, υπήρξε συνεργάτης του Books' Journal, γράφοντας κριτική για λογοτεχνία του φανταστικού. Στο τεύχος 70 (Οκτώβριος 2016) δημοσιεύτηκε διήγημά του με θέμα την 11η Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του ανθολογίου διηγημάτων με θέμα τη μεγάλη τρομοκρατική επίθεση του 21ου αιώνα που άλλαξε τον κόσμο (σύμπραξη του Books' Journal με το ιστολόγιο Πλανόδιον - Ιστορίες Μπονζάι). Το διήγημά του εκείνο αναδημοσιεύουμε παρακάτω.

Η Μυστική Βοή…

Νέα Υόρκη 1991…

…εισέρχομαι, λοιπόν, κατ’ ευθείαν στο θέμα, αποφεύγοντας την μακρηγορία, προς χάριν του ουσιώδους. Ζήτησα από τους σπουδαστές μου να περιγράψουν ένα πραγματικό γεγονός. Ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, άριστος Έλλην φοιτητής, ο μόνος εξ όλων, περιέγραψε ένα «φανταστικό» συμβάν: την εφιαλτική καταστροφή των Δίδυμων Πύργων, που θα συμβεί στο εγγύς μέλλον και συγκεκριμένα στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, δηλαδή δέκα χρόνια από σήμερα. Σημειώνει επίσης την ημέρα και την ώρα. Μη βιαστείτε, παρακαλώ, να το θεωρήσετε αποκύημα νοσηρής φαντασίας, όπως προς στιγμή έκανα εγώ. Όταν ανέκτησα την ψυχραιμία μου σκέφτηκα ότι ανάλογες προβλέψεις έχουν προϋπάρξει στο παρελθόν, συμβολικού κυρίως χαρακτήρα, που όμως, κατά κάποιον τρόπο επαληθεύτηκαν. Θυμίζω τις πλέον διάσημες: Την Αποκάλυψη, του Αγίου Ιωάννου και τις Προφητείες του Νοστράδαμου. Ο μέγιστος των Ελλήνων ποιητών Κ. Π. Καβάφης, εμπνεόμενος από Τα ες τον Τυανέα Απολλώνιον, VIII, 7 του Φιλόστρατου, ο οποίος σημειώνει εύστοχα, Θεοί μεν γαρ μελ­λόν­των, άνθρωποι δε γιγνομένων, σοφοί δε προσιόντων αισθάνονται, στο σπου­δαίο ποίημά του, Σοφοί δε προσιόντων (1915), μας παραδίδει τους εξής απο­καλυ­πτικούς στίχους: Εκ των μελλόντων οι σοφοί τα προσερχόμενα αντιλαμ­βά­νον­ται… Η μυστική βοή τους έρχεται των πλησιαζόντων γεγονό­των. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, ο «σοφός» φοιτητής μου, δεν «αντιλαμβάνεται» ούτε «ακούει» απλώς τα πλησιάζοντα γεγονότα, αλλά τα βλέπει ιδίοις όμμασι, εξ ου και οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες με τις οποίες περιγράφει το εφιαλτικό συμβάν που στοίχισε το θάνατο τριών και πλέον χιλιάδων ανθρώπων, όπως σημειώνει. Η οραματική περίπτωση του Αλέξανδρου Αλεξάνδρου νομίζω πως πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά. Τι είναι: Προμήνυμα, πρόβλεψη, διαίσθηση, διόραση, ενόραση; Ό,τι κι αν είναι, ό,τι κι αν υπονοεί, νομίζω πως οι Κρατούντες πρέπει να το λάβουν σοβαρότατα υπ’ όψη τους.

Μάκης Πανώριος

(1935-2023). Ηθοποιός, εικαστικός και λογοτέχνης. Γεννήθηκε το 1935 στην Κεφαλονιά, σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Σχεδίου και Ζωγραφικής ABC και θέατρο στη Δραματική Σχολή Θεάτρου και Σκηνοθεσίας του Πέλου Κατσέλη. Ασχολήθηκε κυρίως με το είδος της λογοτεχνίας του φανταστικού, γράφοντας ιστορίες επηρεασμένες από διάφορες μυθολογίες καθώς και θεωρητικά κείμενα. Διακρίθηκε, επίσης, ως ανθολόγος, και είναι σημαντικό το εξάτομο έργο του Το ελληνικό φανταστικό διήγημα (1987 κ.ε.). Εργάστηκε στη σειρά επιστημονικής φαντασίας του εκδοτικού οίκου Αίολος, έγραψε περισσότερα από δέκα μυθιστορήματα (πιο πρόσφατο: Όταν έρθει η νύχτα, 2015) ενώ για πολύ καιρό έγραφε κριτική φανταστικής λογοτεχνίας στον Τύπο (υπήρξε συνεργάτης και του BooksJournal).

Το 1993 τιμήθηκε με το βραβείο Karel για την προσφορά του στη φανταστική λογοτεχνία.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.