Σύνδεση συνδρομητών

Τζόαν Ντίντιον (1934-2021): η Νέα Δημοσιογραφία έχασε την πιο επιφανή εκπρόσωπό της

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021 20:05
Η Τζόαν Ντίντιον όπως εμφανίστηκε στη διαφημιστική καμπάνια της Céline.
uergen Teller - Courtesy of Céline
Η Τζόαν Ντίντιον όπως εμφανίστηκε στη διαφημιστική καμπάνια της Céline.

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε ο θάνατος της Τζόαν Ντίντιον, σε ηλικία 87 χρόνων, ένα πρόσωπο που θεωρείται η ιέρεια της Νέας Δημοσιογραφίας. Στη μακρά διαδρομή της, μεταξύ άλλων, κατέγραψε τις δονήσεις της αμερικανικής αντικουλτούρας, απαθανάτισε τη λατρεία για είδωλα όπως ο Τζων Γουαίην και την αρχετυπική μορφή του, περιέγραψε ένα επίπονο τελετουργικό αποχαιρετισμού για το σύζυγό και την υιοθετημένη κόρη τους.

Η Τζόαν Ντίντιον είχε γεννηθεί στις 5 Δεκεμβρίου 1934, στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας. Το 1956, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ. Λίγο πριν την αποφοίτηση, είχε κερδίσει την πρώτη θέση σε έναν διαγωνισμό που χρηματοδοτούνταν από τη Vogue, έτσι βρήκε αμέσως πρόσβαση στη δημοσιογραφία αφού εντάχθηκε ως μαθητευόμενη στην ομάδα ερευνητικής δημοσιογραφίας του περιοδικού. Πολύ σύντομα, προήχθη σε assistant editor . Εκεί, έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα, το Τρέξιμο, το Ποτάμι, το οποίο εκδόθηκε το 1963. Επέστρεψε στην Καλιφόρνια με το νέο σύζυγό της, συγγραφέα Τζον Γκρέγκορι Νταν, και το 1968, δημοσίευσε το Βαδίζοντας προς τη Βηθλεέμ, το πρώτο της μυθιστόρημα, μια συλλογή από κομμάτια περιοδικών άρθρων για τις εμπειρίες της στην Καλιφόρνια. Ακολούθησε μια τεράστια καριέρα, με πολλά και διαφορετικά βιβλία, επιδραστικά και παρεμβατικά. Τα κείμενά της απαθανάτισαν τη διάλυση της αμερικανικής ηθικής και το πολιτιστικό χάος που κληρονόμησε η κυριαρχία της ατομικότητας και ο κοινωνικός κατακερματισμός που την ακολούθησε.

Η Ντίντιον έχει επηρεαστεί από τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ, τον Χένρι Τζέιμς που έγραφε «τέλειες, έμμεσες, περίπλοκες προτάσεις» και την Τζορτζ Έλιοτ.

Το Books’ Journal είχε αφιερώσει στην Τζόαν Ντίντιον το τεύχος 63, του Ιουνίου 2016, με αφορμή τη βιογραφία της από τον Tracy Daugherty, The last love song: a biography of Joan Didion, st. Martin’s Press, 2015, 752 σελ., που τότε είχε μόλις κυκλοφορήσει. Το ελληνικό αναγνωστικό κοινό δεν τη γνωρίζει ιδιαίτερα, αφού ελάχιστα βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά. Ίσως είναι καιρός να λήξει αυτή η εκκρεμότητα.

Ηλίας Κανέλλης

Δημοσιογράφος, εκδότης του περιοδικού Books' Journal. Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες και κινηματογράφο. Εξέδωσε και διεύθυνε το περιοδικό Κάμερα, υπήρξε κριτικός κινηματογράφου και αρχισυντάκτης του περιοδικού Αντί, εργάστηκε ως επιφυλλιδογράφος στην Εποχή, στην Ελευθεροτυπία, στην Εξουσία, στην Athens Voice, στο Βήμα, στο Protagon.gr και, τα τελευταία χρόνια, στα Νέα. Για πολλά χρόνια έκανε καθημερινή εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 ενώ συνεργάστηκε ως πολιτικός αναλυτής με την τηλεόραση της ΕΡΤ. Ίδρυσε και διεύθυνε την εφημερίδα του Φεστιβάλ Αθηνών εφ. Έχει γράψει το βιβλίο Εθνοχουλιγκανισμός: Εκφράσεις της νεοελληνικής ιδεολογίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 της Αθήνας (εκδόσεις Οξύ) και έχει επιμεληθεί τις κινηματογραφικές μονογραφίες Σταύρος Τορνές (με τον Σταύρο Καπλανίδη και, για την ιταλική έκδοση, με την επιπλέον συνεργασία του Sergio Grmek Germani), Κώστας Γαβράς και Σταύρος Τσιώλης. Σε λίγο θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του, Το κιτς του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.