Σύνδεση συνδρομητών

CRVGreece: Σύστημα Καταγραφής της Ρατσιστικής Βίας

Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013 02:00

Παράλληλα με την ραγδαία εξέλιξη της διαδικασίας της παγκοσμιοποίησης δημιουργήθηκαν μεγάλες και μαζικές μεταναστευτικές ροές προς τα Ευρωπαϊκά κράτη. Αυτές οι μετακινήσεις πληθυσμών άλλαξαν δραστικά την πολιτισμική και την εθνική σύνθεση των κρατών, καταργώντας σε πολλές περιπτώσεις μακρές παραδόσεις ομοιογένειας. Χώρες, όπως η Ελλάδα, που παραδοσιακά δεν συγκαταλέγονταν σε αυτές που υποδέχονταν μαζικά κύματα μεταναστών, ξαφνικά και απότομα, μετατράπηκαν σε πολυεθνικές και πολυπολιτισμικές κοινωνίες. Η απότομη αλλαγή της σύνθεσης των κοινωνιών δημιούργησε ένα περιβάλλον φόβου, αμοιβαίας καχυποψίας, διαφορετικές μορφές εγκληματικότητας, αλλά και αυξανόμενα αισθήματα ξενοφοβίας και ρατσισμού, τα οποία συχνά οδηγούν στην άσκηση αδικαιολόγητης βίας και στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των «άλλων».

Το CRVGreece είναι ένα σύστημα συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων σχετικά με τη ρατσιστική βία ενάντια των μεταναστευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από μία ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου YALE και στηρίζεται από το Ελληνικό Forum Μεταναστών και από μία σειρά Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται σε ζητήματα μεταναστών και προσφύγων καθώς και από κοινότητες και συλλόγους μεταναστών.  Το CRVGreece είναι μία ανεξάρτητη και επιστημονική πλατφόρμα δεδομένων για την καταγραφή των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας η οποία παρέχει τη δυνατότητα στα θύματα και στους μάρτυρες να υποβάλουν τις αναφορές τους με ασφάλεια και ανωνυμία χωρίς να χρειαστεί να κάνουν κάτι άλλο πέρα από το να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους τηλέφωνο ή μία σύνδεση στο διαδίκτυο..

Η Οικονομική Κρίση και η Ρατσιστική Βία

Η οικονομική κρίση με τις πολιτικές και κοινωνικές της προεκτάσεις, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει άμεσα και τις αντιλήψεις των Ελλήνων πολιτών όσον αφορά στο ευαίσθητο ζήτημα της μετανάστευσης, ειδικά όταν η τελευταία συνδέθηκε με το ζήτημα της ασφάλειας. Η εθνική ταυτότητα τέθηκε σε φάση άμυνας από τη στιγμή που η μετανάστευση από διαφορετικές χώρες άρχισε να εντείνεται, ενώ τα αρνητικά στερεότυπα για τους μετανάστες, ειδικά τους παράνομα εισελθόντες, πολλαπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα η ξενοφοβία και ο διχαστικός λόγος να καταστούν στοιχεία της καθημερινής ζωής των πολιτών καθώς και του δημόσιου διαλόγου και να αποτελέσουν πολιτικό «όπλο» των συντηρητικών και ακραίων δεξιών πολιτικών σχηματισμών που αύξησαν την πολιτική τους επιρροή μέσα από τις αντιδράσεις στα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Το αποτέλεσμα αυτής της στρεβλής πραγματικότητας ήταν η εθνικιστική έξαρση και το ξέσπασμα της αντί-μεταναστευτικής βίας στην Ελλάδα. Οι σχετικές Εκθέσεις τονίζουν εμφατικά πως η ρατσιστική και ξενοφοβική βία στην Ελλάδα αγγίζει τα όρια του συναγερμού, ενώ τα εκατοντάδες κρούσματα που έχουν καταγραφεί είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς η έκταση και η πολυπλοκότητα του προβλήματος της ρατσιστικής βίας είναι σαφώς μεγαλύτερη.  Μία σειρά λόγων που εκτείνονται από την καχυποψία των μεταναστών έναντι των οργάνων της πολιτείας ως τη μη απονομή δικαιοσύνης και τον εκφοβισμό τους από τις ακραίες συμμορίες περιορίζουν σημαντικά το ρυθμό και τη συχνότητα των καταγγελιών των περιστατικών ρατσιστικής βίας.

Το Σύστημα CRVGreece

Το CRVGreece είναι ένα νέο σύστημα συλλογής δεδομένων το οποίο θα συμπληρώσει, θα επεκτείνει και θα συστηματοποιήσει τις ήδη υπάρχουσες προσπάθειες καταγραφής της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα. Η καινοτομία του συγκεκριμένου συστήματος είναι η μεθοδολογία του  “crowdseeding.”  Μέσα από τη χρήση κινητών τηλεφώνων και του διαδικτύου συγκεντρώνει τις αναφορές των περιστατικών από μία προκαθορισμένη ομάδα χρηστών, το «πλήθος», σε μία ενιαία διαδικτυακή πλατφόρμα παρουσίασης. Οι βασικοί ερευνητές έχουν καθημερινή διάδραση με το «πλήθος», τους βοηθούν στην καταγραφή και στην σταχυολόγηση περιστατικών, αλλά και στην εξακρίβωση τους, ιδιαίτερα όταν κάποιες από αυτές παρουσιάζουν μία πολυπλοκότητα ή δεν έχουν κάποια ξεκάθαρη πράξη βίας. Η μαζικότητα των κρουσμάτων που καταγράφονται ως τώρα, αλλά και το μεγάλο πλήθος που δεν έχει καταγραφεί είναι μία μεγάλη πρόκληση για κάθε απόπειρα καταγραφής, σε αυτή την περίπτωση το CRV απαντά, παρέχοντας τη δυνατότητα της παράλληλης λειτουργίας και ως πλατφόρμα Crowdsourcing, ώστε να μπορέσει να δεχτεί καταγγελίες από όλους όσους θέλουν να αναφέρουν κάποιο περιστατικό βίας και δεν ανήκουν στο μεθοδολογικά αξιοποιήσιμο «πλήθος». Τα αποτελέσματα από τη συλλογή των δεδομένων οπτικοποιούνται σε ένα γεωγραφική χάρτη, ο οποίος μορφοποιείται σε πραγματικό χρόνο από τις νέες αναφορές. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για την καταγραφή επιθέσεων από ένοπλες ομάδες στην περίοδο των εκλογών της Κένυας και είχε πολλές άλλες εφαρμογές, όπως η καταγραφή περιστατικών βίας κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Δημοκρατία του Κονγκό ή για την ανάλυση περιστατικών πολιτικής διαφθοράς στην Ινδία.

Στο σύστημα CRV το «πλήθος» συνθέτουν εκπρόσωποι μεταναστευτικών κοινοτήτων και συλλογών, καθώς και μέλη Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στα ζητήματα των μεταναστών και των προσφύγων. Η συνεχής διάδραση και η καθημερινή συνεργασία των ερευνητών με όλους αυτούς τους ανθρώπους έχει πάρει τη μορφή ενός δικτύου συνεργασίας, συμμετοχής και υποστήριξης, το οποίο συνεχώς επεκτείνεται, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα της πρωτογενούς συλλογής περιστατικών και όχι του αναμασήματος συμβάντων από εκθέσεις και ΜΜΕ.

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων αποτελεί σημαντικό ζήτημα. Η διατήρηση της ανωνυμίας όλων όσων αναφέρουν ένα περιστατικό βίας παρέχει στο πρόγραμμα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια να σπάσει ο «κώδικας» της σιωπής και του φόβου από την πλευρά κυρίως των μεταναστών για να καταγγείλουν ένα περιστατικό. Με αυτό τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες να συγκεντρωθεί και να αποτυπωθεί ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών ρατσιστικής βίας.

Επίλογος

Η απουσία στοιχείων Αντί-μεταναστευτικής βίας στην Ελλάδα εμποδίζει την παροχή νομικών και ιατρικών υπηρεσιών, επισκιάζει το εύρος του προβλήματος στα μάτια των Ελλήνων πολιτών και της διεθνούς κοινότητας και μειώνει τα κίνητρα για την επιβολή του νόμου και τη διερεύνηση αυτών των εγκλημάτων. Στο βαθμό που αυτό το Πρόγραμμα, μέσα από την αξιοποίηση της μεθοδολογικής καινοτομίας του Corwdseeding, παρέχει ακριβέστερη και συγκροτημένη πληροφόρηση για τη δριμύτητα της Αντί-μεταναστευτικής βίας, ίσως προωθήσει και τον καλύτερο συντονισμό της βοήθειας και  των ανθρωπιστικών οργανώσεων, και  την ενδελεχέστερη εξέταση από την κυβέρνηση και το Ελληνικό κοινό του φλέγοντος ζητήματος της ρατσιστικής βίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Προγράμματος https://crv-greece.org/

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.