“ Ας δούμε λοιπόν, μια-μια τις θεωρίες για την Ομηρική Ιθάκη, πού κάνουν λάθος, τι παραβλέπουν, τί αγνοούν και ίσως πόσα από αυτά και συσκοτίζουν και δεν θα ήθελαν να γνωρίζουν οι οπαδοί τους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ κατά της ΛΕΥΚΑΔΑΣ ως Ομηρική Ιθάκη
Οι θεωρίες της Λευκάδας είναι πιο πλήρεις από τις άλλες, γιατί θυμίζει στο σχήμα την Παλική και έτσι μπορεί να αφομοιώσει Ομηρικές ιδιότητες. Όμως επειδή δεν είναι στο κέντρο της Αυτοκρατορίας του Οδυσσέα και ασφαλώς δεν θα μπορούσε εκεί να είναι η κοιτίδα των Κεφαλλήνων, καθώς και η ταύτιση της ίδιας της Παλικής με πολλά άλλα, την εξουδετερώνει, ως υποψήφια Ομηρική Ιθάκη. Αναλυτικά:
1. Η Ιθάκη πρέπει να είναι στο κεντρικό Ιόνιο πέλαγος και να είναι μέρος της Αυτοκρατορίας του Οδυσσέα, του οποίου ο λαός είναι Κεφαλλήνες.
2. Οι Ιθακήσιοι κατοικούν στο πιο δυτικό σημείο της Αυτοκρατορίας του Οδυσσέα, ο τόπος τους είναι χαμηλός και έχει όμορφα δειλινά. Αυτό, για να το ταιριάξει ο Νταίρπφελντ, γύριζε τον χάρτη λοξά, όπως δείχνει το πάρα πάνω σκίτσο.
3. Από το δήμο Κεφαλλήνων στο δήμο Ιθάκης περνάς με σχεδία, μαζί με αρνιά, κατσίκια και βόδια.
4. Οι Φαίακες φέρνουν τον Οδυσσέα σε παραλία με συμπαγή άμμο, δηλαδή βόρεια, που τη γνώριζαν από πριν κατευθείαν, και το πλοίο, με τη φόρα των κωπηλατών, βγαίνει το μισό στη στεριά (Οδ. ν΄ 114-115).
5. Η Ιθάκη πρέπει να έχει ευθύγραμμες ακτογραμμές, διότι η λέξη Ιθάκη προέρχεται από το ιθύς = ευθύς.
6. Οι Ομηρικές θεωρίες της Λευκάδας δεν δέχονται ως Σχερία των Φαιάκων την Κέρκυρα, επειδή τις συμφέρει να βγάζουν τον Οδυσσέα σε νότιες παραλίες.
7. Η Αθηνά όταν υποστηρίζει σκανδαλωδώς Οδυσσέα, Τηλέμαχο και Πηνελόπη έχει το επίθετο Παλ-λάς, λέξη που θυμίζει Παλική και Κουνό-πετρα. Για τις θεωρίες της Λευκάδας αυτά είναι άγνωστα θέματα, όπως και ανύπαρκτα τα εκεί ευρήματα με παραστάσεις της Αθηνάς, όπου και λατρευόταν στην Κλασσική Αρχαιότητα ο Απόλλων στον Λευκάτα.
8. Η μετάβαση στην Πύλο από την Ιθάκη διαρκεί μια νύχτα. Η επιστροφή από την Πύλο στην Ιθάκη διαρκεί μισή μέρα συν μια νύχτα. Άρα λαβαίνουν χώρα σε διαφορετικά λιμάνια που απέχουν μεταξύ τους μεγάλη απόσταση.
9. Οι Τάφιοι είναι γείτονες με τους Ιθακησίους στο ίδιο νησί, αφού από εκεί πας πεζός στην Ιθάκη (Οδ. α΄ 173).
10. Η πεζή μετάβαση στην Ιθάκη γίνεται από δύσβατα ορεινά μονοπάτια, διότι η Ιθάκη είναι τόπος σαν χερσόνησος που επικοινωνεί με μεγάλη στεριά από την οποία μπορείς να περάσεις εκεί πεζός με μεγάλη δυσκολία (Οδ. ξ΄ 190. π΄ 59 και π΄ 224).
11. Το καρτέρι των μνηστήρων για να σκοτώσουν τον Τηλέμαχο, όπως γυρίζει από την Πύλο στην Ιθάκη, γίνεται σε λιμάνια πίσω από τη βραχονησίδα Αστερίδα μέσα σε ΠΟΡΘΜΟ, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα σε Ομηρική Ιθάκη και Ομηρική Σάμη. Η βραχονησίδα πρέπει να είναι προς το μέρος της Ομηρικής Ιθάκης, ανάμεσά τους και εγγύς σε αυτήν, μεσσηγύς (Οδ. δ΄ 671 & 844-847).
Να συνεχίσω; ”