Την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015 δημοσιευόταν η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI).[1] Η ECRI επέλεξε δύο συστάσεις για τις οποίες καλούσε την Ελλάδα να τις εφαρμόσει αμέσως, καθώς θα επανεξεταστούν σε δύο χρόνια:
«- Δημιουργία ομάδας δράσης που θα αποτελείται απ’ όλες τις αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένων του Συνηγόρου του Πολίτη και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς κι από ΜΚΟ και που θ’ αναπτύξει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.
- Εξέταση της ύπαρξης ή μη ρατσιστικών και/ή ομο-/τρανσφοβικών κινήτρων από τα πρώτα στάδια των ερευνών και δικαστικών διαδικασιών που αφορούν βίαια περιστατικά. Και παροχή κατάρτισης στους δικαστικούς λειτουργούς ως προς την εφαρμογή του νέου άρθρου 81Α του Ποινικού Κώδικα, που καθιστά πιο αυστηρές τις κατώτερες ποινές που μπορούν να επιβληθούν για αδικήματα που διαπράττονται με κίνητρο το μίσος και που επίσης ορίζει ότι αυτές δεν μπορούν να ανασταλούν.»
Το Άρθρο 81Α του Ποινικού Κώδικα προβλέπει:
Ρατσιστικό έγκλημα
Εάν η πράξη τελείται από μίσος λόγω της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών, της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της αναπηρίας κατά του παθόντος, το κατώτερο όριο ποινής αυξάνεται ως εξής:
Α) Σε περίπτωση πλημμελήματος, που το προβλεπόμενο όριο ποινής ορίζεται σε δέκα ημέρες έως ένα έτος φυλάκισης, το κατώτερο όριο ποινής αυξάνεται κατά έξι μήνες και κατά ένα έτος στις λοιπές περιπτώσεις πλημμελημάτων.
Β) Σε περίπτωση κακουργήματος, που το προβλεπόμενο όριο ποινής ορίζεται σε πέντε έως δέκα έτη κάθειρξης, το κατώτερο όριο ποινής αυξάνεται κατά δύο έτη και κατά τρία έτη στις λοιπές περιπτώσεις κακουργημάτων.
Γ) Το προβλεπόμενο για οποιοδήποτε έγκλημα κατώτερο όριο χρηματικής ποινής διπλασιάζεται.
Η κατά τα ανωτέρω επιβαλλόμενη ποινή δεν αναστέλλεται.»
3. Στο στοιχείο β του άρθρου 61 ΠΚ, μετά τις λέξεις «χαρακτήρα του δράστη», προστίθεται η φράση «ή συντρέχει περίπτωση του άρθρου 81Α ΠΚ».
Το άρθρο 61 ΠΚ του Ποινικού Κώδικα πρόβλεπε μέχρι τότε:
Αποστέρηση σε περίπτωση καταδίκης σε φυλάκιση
Όταν ο δράστης καταδικάζεται σε φυλάκιση, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που προβλέπεται ειδικά ο νόμος επιβάλλεται και αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για ένα έως πέντε έτη, αν: α) η ποινή που επιβλήθηκε είναι τουλάχιστον ενός και έτους και β) η πράξη που έχει τελεσθεί φανερώνει από τα αίτια, το είδος, τον τρόπο εκτέλεσής της και όλες τις άλλες περιστάσεις ηθική διαστροφή του χαρακτήρα του δράστη.
Την ίδια ή την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευση της έκθεσης, ένας 57χρονος συνταξιούχος [sic]επιτέθηκε ρατσιστικά σε 29χρονη Νιγηριανή γιατρό που εφημέρευε σε δημόσιο νοσοκομείο της Κοζάνης λέγοντας μεταξύ άλλων «Χίτλερ που σας χρειάζεται και σαπούνι».
Αυτό που ακολούθησε έδειξε πόσο χωλαίνει πια η διαβόητη αντιρατσιστική νομοθεσία που όλοι πλην ημών επαίνεσαν ως βελτίωση της παλαιάς αλλά και πόσο άσχετοι για αυτή είναι οι δικαστικοί λειτουργοί.
Η εισαγγελική αρχή, σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν, χρειάστηκε έγκληση του θύματος για να ασκήσει δίωξη για απλή εξύβριση που τιμωρείται με φυλάκιση μόνο μέχρι ένα χρόνο! Προφανώς η εισαγγελία ήξερε πως με την κατάργηση του άρθρου 2 του παλαιού αντιρατσιστικού νόμου 927/79 για «ρατσιστική εξύβριση» -που όλοι οι άλλοι πλην ημών ήθελαν- δεν είχε δυνατότητα αυτεπάγγελτης δίωξης με τον ισχύοντα αντιρατσιστικό νόμο.
Σήμερα 26 Φεβρουαρίου 2015, το Αυτόφωρο Μονομελές Δικαστήριο καταδίκασε το δράστη σε έξι μήνες φυλακή με τριετή αναστολή. Μάλιστα η Πρόεδρος του δικαστηρίου αντί να εξαντλήσει την αυστηρότητά της, εξάντλησε την επιείκειά της: ζήτησε από τον 57χρονο να ζητήσει συγγνώμη από τη γιατρό για τη φράση του της είπε, κάτι που ο κατηγορούμενος έκανε και έτσι του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας ώστε να μην επιβάλλει τη μεγαλύτερη δυνατή ποινή του ενός έτους και να δικαιολογήσει την τριετή αναστολή της ποινής ώστε ο καταδικασθείς να μην την εκτίσει.
Όπως φαίνεται το έγκλημα δεν χαρακτηρίστηκε ως ρατσιστικό με το Άρθρο 81Α ΠΚ γιατί αλλιώς η ποινή δεν θα αναστελλόταν αλλά αντίθετα θα υπήρχε και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του δράστη. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε απαράδεκτη παράλειψη του εισαγγελέα να τον παραπέμψει και με το άρθρο αυτό που πάντως επικύρωσε και η δικαστίνα που δέχθηκε να δικάσει με αυτό το κατηγορητήριο, όπως φαίνεται και από την αγωνία της να πέσει στα μαλακά ο δράστης.
Εισαγγελέας και δικαστής απέδειξαν πως είτε δεν γνωρίζουν το νόμο είτε τον περιφρονούν. Αποτέλεσμα είναι να εκτίθεται η Ελλάδα.
Για αυτό οφείλουν οι εισαγγελικές αρχές και με παρότρυνση του Υπουργού Δικαιοσύνης να κάνουν έφεση αν αυτό είναι εφικτό, οπωσδήποτε δε να στείλουν αμέσως εγκύκλιο στα δικαστήρια της χώρας για το ρατσιστικό έγκλημα και την ανάγκη να αναγνωρίζεται από σεβασμό πρώτα από όλα του νόμου αλλά φυσικά και των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν την Ελλάδα.
ΥΓ. Όπως μας πληροφόρησε ο Γιώργος Τσιάκαλος, η συγκεκριμένη γιατρός, τον περασμένο Οκτώβριο, δεν είχε καταφέρει να ψηφίσει στις εκλογές του σωματείου της. Σύμφωνα με δημοσίευμά του, στο tvxs (18 Οκτωβρίου 2014), η γιατρός προσήλθε «να ψηφίσει στον Ιατρικό Σύλλογο, που είναι θεσμός με πολλές αρμοδιότητες, και σημαντικότερη απ’ όλες το μέλημα να τηρείται ο όρκος του Ιπποκράτη. Με "τακτοποιημένες" όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στο σύλλογο, ξαφνιάστηκε όταν άκουσε ότι δεν είχε δικαίωμα ψήφου. Από το 1957 υπάρχει νόμος –έτσι πληροφορήθηκε- που δεν επιτρέπει τη συμμετοχή αλλοδαπών γιατρών στις εκλογές, κι εκείνη κατάγεται από τη Νιγηρία. Πολιτισμένη η διαμαρτυρία της πέρασε απαρατήρητη από τα ΜΜΕ, ήλθε, όμως, να μας υπενθυμίσει τις ελλείψεις και τις στρεβλώσεις στη λειτουργία κάποιων σημαντικών θεσμών μας, και, έμμεσα, να μας προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν εξαιτίας τους».