Σύνδεση συνδρομητών

Να προστατέψουμε τις φιλελεύθερες αξίες

Λαμπρινή Ρόρη
Τετάρτη, 07 Ιανουαρίου 2015 17:52
Σκίτσο του Χρήστου Παπανίκου, μετά τη δολοφονική επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo, στο Παρίσι.
Χρήστος Παπανίκος / The Books' Journal
Σκίτσο του Χρήστου Παπανίκου, μετά τη δολοφονική επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo, στο Παρίσι.

 Η επίθεση αυτή δεν πρέπει να γίνει ένα ακόμα εργαλείο για την άνοδο της άκρας δεξιάς στη Γαλλία, ούτε και ένα ακόμα στίγμα για τους μουσουλμάνους που υφίστανται άδικα τις συνέπειες της ισλαμοφοβίας.

 

 

"Τι να απαντήσει κανείς σε έναν άνθρωπο που σας λέει ότι προτιμά να πειθαρχεί στον Θεό από τους ανθρώπους, και ο οποίος, ως εκ τούτου, είναι βέβαιος ότι θα αξίζει τον ουρανό, σκοτώνοντας σας; " (Βολταίρος, Φιλοσοφικό Λεξικό, 1764).

To δυνατότερο όπλο ενάντια στη βία και στο φανατισμό, είναι ο αιχμηρός λόγος, η σάτιρα, η πνευματική πρόκληση. Η επίθεση ενάντια στο Charlie Hebdo δεν είναι μόνο επίθεση ενάντια στην ελευθερία του Τύπου. Είναι χτύπημα στη δημοκρατική κουλτούρα, στην ανοιχτή κοινωνία, στις φιλελεύθερες αξίες.

Οι πρωτόγνωρες σκηνές βαρβαρότητας και η επίκληση « Allahou Akbar» δεν αφήνουν πολλά ερωτήματα για την ταυτότητα των τρομοκρατών. Το χτύπημα συνδέεται κατά τα φαινόμενα με τη ριζοσπαστικοποίηση ενός κινήματος φανατικών ισλαμιστών που έχει απωλέσει κάθε ίχνος ανθρωπιάς και σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η γαλλική πολιτική τάξη μαζί με τις μουσουλμανικές κοινότητες πρέπει να δράσουν προκειμένου να απομονώσουν εξτρεμιστές και μισαλλόδοξους. Η επίθεση αυτή δεν πρέπει να γίνει ένα ακόμα εργαλείο για την άνοδο της άκρας δεξιάς στη Γαλλία, ούτε και ένα ακόμα στίγμα για τους μουσουλμάνους που υφίστανται άδικα τις συνέπειες της ισλαμοφοβίας.

 

 

Λαμπρινή Ρόρη. Υποψήφια διδάκτορας πολιτικής επιστήμης, Πανεπιστήμιο Paris I.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.