Σύνδεση συνδρομητών

Ο κίνδυνος του ΣΥΡΙΖΑ

Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014 10:23
Κινδυνεύει η Ελλάς από το κόμμα αυτό;
Αρχείο The Books' Journal
Κινδυνεύει η Ελλάς από το κόμμα αυτό;

Σε σχέση με το φόβο, μπορεί να ειπωθεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον άνθρωπο προκύπτει από το φόβο του φόβου του ίδιου. Κατά αντιστοιχία, και σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να ειπωθεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα προκύπτει από το φόβο του ΣΥΡΙΖΑ του ίδιου.

Χίλια πράγματα πάνε στραβά με τις ιδέες και τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολλές από τις οποίες θα έθεταν σε κίνδυνο τη χώρα, αλλά ο φόβος για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

Ήδη τα κεφάλαια και οι επενδυτές παρουσιάζουν έντονες τάσεις φυγής στην προοπτική των εκλογών και μίας διαφαινόμενης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Αρκεί οι πολίτες να ακολουθήσουν το φόβο των αγορών και, εντός λίγων ημερών, οι τράπεζες θα καταρρεύσουν. Το χάος δεν είναι μακριά.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης και προσπαθεί εναγωνίως να πνίξει τις ανεύθυνες φωνές εντός του κόμματος. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο ο πρωθυπουργός της χώρας, που εντείνει τα κλασικά ψευτοδιλήμματα τύπου «Ευρώ ή ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό το συγκεκριμένο ψευτοδίλημμα, μάλιστα, μπορεί να λειτουργήσει άνετα ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προπορεύεται στις δημοσκοπήσεις, είναι αδιανόητο ο κύριος Σαμαράς να καλλιεργεί ενσυνείδητα το φόβο. Μπορεί να θεωρεί ότι παίζει το τελευταίο του χαρτί ή, πολύ απλά, ότι παίρνει τα ρίσκα του. Σοβαρά τώρα, όμως, παίρνει τα ρίσκα του με το μέλλον της χώρας;

Αν πετύχει σε αυτή του τη στρατηγική αλλά αποτύχει στις εκλογές –γεγονός που φαίνεται σχεδόν βέβαιο- υπάρχει ο κίνδυνος της κατάρρευσης της χώρας πριν προλάβει η νέα κυβέρνηση καν να ορκιστεί, πόσο μάλλον να προλάβει να λάβει έστω και μία απόφαση.

Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει και αναγνωρίζει τις ευθύνες που τον περιμένουν και έχει κάνει βήματα προς τη διαμόρφωση μίας υπεύθυνης στρατηγικής για τη διακυβέρνηση της χώρας. Οφείλει ο πρωθυπουργός, με τη σειρά του, να αναγνωρίσει δημόσια ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν θα φέρει την καταστροφή. Να καθησυχάσει τους πολίτες ότι το μέλλον της χώρας στην Ευρώπη είναι εξασφαλισμένο και να παλέψει για την προοπτική κυβερνητικής συνέχειας ακόμη κι αν η επόμενη κυβέρνηση έχει, όπως διαφαίνεται, κύριο πόλο το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λαός άλλωστε έχει κουραστεί να φοβάται. Πάνω από όλα έχει κουραστεί με αυτούς που τον φοβίζουν.  

Αλέξιος Αρβανίτης

Διδάκτωρ κοινωνικής ψυχολογίας. Διδάσκει στο τμήμα ψυχολογίας του Οικονομικού Κολλεγίου Αθηνών (BCA), στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα κατάρτισης στις διαπραγματεύσεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.