Σύνδεση συνδρομητών

Αθανασίου – Τσίπρας – Θαπατέρο – Ολλάντ: ποιος είναι κατά των διακρίσεων

Σάββατο, 06 Δεκεμβρίου 2014 09:44
Keith Haring, To μήνυμα
Keith Haring Foundation
Keith Haring, To μήνυμα

Το Σύμφωνο Συμβίωσης, ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών, οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί. Συντήρηση, ψηφοθηρία και πολιτικό κόστος.

 

Στις 4 Δεκεμβρίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου αποφάσισε να ανασκευάσει μερικά τις προ διημέρου ομοερωτοφοβικές δηλώσεις του. Μόνο που με την ανασκευή έδειξε πως είναι ένα ομοερωτοφοβικό άτομο.  

 

Η μία διάσταση της νεότερης δήλωσής του ήταν: «Έκανα εκ παραδρομής ένα λάθος στο ρήμα που χρησιμοποίησα για τη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν ισχύει ότι το απαγορεύει, αλλά ότι δεν το προβλέπει. Μιλά για γάμο μεταξύ γυναίκας και άντρα». Αυτό βέβαια το γνωρίζει και ένας πρωτοετής φοιτητής νομικής, ο οποίος αν έκανε ένα τέτοιο λάθος σε προφορικές εξετάσεις θα κοβόταν.

 

Η δεύτερη διάσταση της δήλωσής του αφορούσε την επιμονή στην κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να νομοθετηθεί ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών. «Ήμουν ξεκάθαρος. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου, αυτό πιστεύω. Αυτή τη φιλοσοφία θα εισηγηθώ στην κυβέρνηση και η Βουλή θα αποφασίσει». Η αντίθεση στο γάμο ομόφυλως ζευγαριών είναι μια βαθιά συντηρητική, ουσιαστικά αντιδραστική θέση. Την ίδια θέση πρόσφατα υποστήριξε και ο Νικολά Σαρκοζί, όταν πρότεινε την ακύρωση του γαλλικού νόμου για το «γάμο για όλους/ες». Δεν είναι όμως τουλάχιστον ανοικτά ομοερωτοφοβική θέση.

 

Η ομοερωτοφοβική θέση στην αρχική συνέντευξή του ήταν ο ισχυρισμός πως «είμαστε μια χώρα η οποία σέβεται τις παραδόσεις, σέβεται την φύση του ανθρώπου και δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί τουλάχιστον με αυτή την κυβέρνηση και με αυτή την υπουργία ο γάμος». Αυτή δεν την ανακάλεσε, άρα παραμένει η δημόσια εικόνα του ως ομοερωτοφοβικού υπουργού.

 

Αντίθετα δεν είναι ομοερωτοφοβική, αλλά συντηρητική και φοβική η θέση πως «αφού σταθεροποιηθεί η κοινωνική και οικονομική ζωή, ασφαλώς θα προωθήσουμε» το γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Ήταν η δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στις 22 Φεβρουαρίου 2014 στο «Βήμα». Ανάλογη συντηρητική και φοβική είναι η θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια στην προ ημερών συνέντευξή του: «Η χώρα μας έχει δομές. Πρέπει να το δούμε από θρησκευτική άποψη, από πολιτική, από κοινωνική. Δεν είναι απλό το ζήτημα. Δεν μπορεί το υπουργείο Δικαιοσύνης υπό την πίεση του οποιουδήποτε, χωρίς νηφαλιότητα και ψυχραιμία, να εξετάσει ένα τέτοιο ζήτημα».

 

Για τον ομοερωτοφοβικό Υπουργό Δικαιοσύνης η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, στις οποίες και ο συντηρητικός (αλλά φυσικά όχι ομοερωτοφοβικός) Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε το γάμο ομόφυλων ζευγαριών σε περίπτωση ανόδου του στην εξουσία.

 

Προοδευτικός ήταν ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο που δρομολόγησε το γάμο ομόφυλων ζευγαριών με δικαίωμα και στην υιοθεσία μόλις ήρθε στην εξουσία το 2004 και, παρά την έντονη αντίδραση της Καθολικής Εκκλησίας, τα νομοθέτησε το 2005. Προοδευτικός είναι ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολλάντ που δρομολόγησε το γάμο ομόφυλων ζευγαριών με δικαίωμα και στην υιοθεσία μόλις ήρθε στην εξουσία το 2012 και, παρά την έντονη αντίδραση της Καθολικής Εκκλησίας και της Δεξιάς, τα νομοθέτησε το 2013.

 

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.