Σύνδεση συνδρομητών

Θύλακες Αριστείας

Μιχάλης Χικάρας
Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014 00:45
Σχέδιο που αναπαριστά το κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Αρχείο The Books' Journal
Σχέδιο που αναπαριστά το κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Υπάρχουν ορισμένοι θύλακες αριστείας που δεν εννοούν να αποδεχθούν το στερεοτυπικό μύθο της «ψωροκώσταινας». Ένας απ' αυτούς είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

 

Πριν από λίγες μέρες (Τετάρτη 5 έως Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014) είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στις εργασίες του 7ου Πανελλήνιου Συνέδριου Γεωτεχνικής Μηχανικής [1] (ΠΣΓΜ) στο Ζάππειο. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Εδαφομηχανικής και Γεωτεχνικής Μηχανικής [2] (ΕΕΕΕΓΜ) υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

Βασικός σκοπός του Συνεδρίου ήταν να καταγράψει την πρόοδο της γεωτεχνικής μηχανικής [3] στην Ελλάδα του σήμερα όπως αυτή αποτυπώνεται μέσω της μελέτης και της κατασκευής σημαντικών γεωτεχνικών αλλά και άλλων έργων (σιδηροδρομικών, οδοποιίας, λιμενικών, υδραυλικών, κτιριακών, περιβαλλοντικών) με σημαντικό γεωτεχνικό αντικείμενο, καθώς και στα αποτελέσματα της ερευνητικής δραστηριότητας των ελληνικών πολυτεχνείων και πολυτεχνικών σχολών. Το συνέδριο ήταν πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενο δίχως καμία κρατική επιχορήγηση. Ακόμη και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής κατέβαλαν το αντίτιμο των 150€ που αντιστοιχούσε στο κόστος εγγραφής. 551 σύνεδροι, 3 προσκεκλημένοι ομιλητές εκ των οποίων ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Εδαφομηχανικής και Γεωτεχνικής Μηχανικής [4], 207 φοιτητές των Πολυτεχνείων της χώρας, 17 νέοι μηχανικοί (κάτω των 30 ετών) και 284 ελαφρώς (έως πολύ) μεγαλύτεροι μηχανικοί έδωσαν το παρόν. Η συγκομιδή, η οποία απεικονίζει και το μέγεθος του παραγόμενου επιστημονικού έργου, ήταν 159 άρθρα.

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, με γνωστά τα προβλήματα του ελληνικού κράτους, της έλλειψης χρηματικών πόρων, μέσα σε ένα γενικευμένο περιβάλλον απαισιοδοξίας, γκρίνιας, απαξίωσης και μιζέριας, με δεδομένη τη φυγή στο εξωτερικό της πλειονότητας του καλύτερου επιστημονικού δυναμικού σε συνθήκες αυτοεξορίας, μία διαρκώς μειούμενη μειονότητα συνεχίζει να ζει στη χώρα και να παράγει υψηλής ποιότητας επιστημονικό έργο.  Χαρακτηριστικό είναι πως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το παλαιότερο (έτος ιδρύσεως 1836) και πλέον φημισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, καταλαμβάνει την 46η θέση ανάμεσα στα 100 καλύτερα ερευνητικά ιδρύματα στην Ευρώπη για το 2013, με βάση την Ευρωπαϊκή Κατάταξη Έρευνας [5]. Η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ κατέλαβε το 2014 την 7η και την 28η θέση σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο αντίστοιχα στην ιεράρχηση των αντίστοιχων Σχολών του κόσμου από τα έγκριτα QS World University Rankings [6]. Το ίδιο έτος, το Εργαστήριο Εδαφοδυναμικής του ΕΜΠ, ένα από τα πλέον δραστήρια τμήματα του ιδρύματος, έπεσε θύμα διάρρηξης και βανδαλισμού τρεις φορές μέσα σε τρεις μήνες!

Στο κλείσιμο του Συνεδρίου, έφυγα πεπεισμένος πως ακόμα και σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, υπάρχουν ορισμένοι θύλακες αριστείας που δεν εννοούν να αποδεχθούν το στερεοτυπικό μύθο της «ψωροκώσταινας». Άνθρωποι που, παρόλη την έλλειψη συλλογικού κοινωνικού οράματος για την ανάδειξη της αριστείας και την εκτεταμένη επικράτηση των μετρίων στον ευρύτερο κοινωνικό βίο, «κρατούν ψηλά τη σημαία».

Αθόρυβα και ουσιαστικά.

-

[1] http://www.7hcge2014.gr/

[2] http://www.hssmge.gr

[3] Γεωτεχνική Μηχανική (ή Γεωμηχανική) είναι η επιστήμη που εξετάζει τη μηχανική συμπεριφορά του εδάφους και του βράχου και τις εφαρμογές της στην μελέτη και κατασκευή τεχνικών έργων. Έχει σαν αντικείμενό της την ανάλυση, σχεδιασμό και κατασκευή οποιουδήποτε έργου κατασκευάζεται από ή εδράζεται πάνω σε έδαφος ή βράχο.

[4] http://www.issmge.org

[5] http://www.researchranking.org/index.php?action=ranking&year=2013

[6] http://www.topuniversities.com/university-rankings/university-subject-rankings/2014/engineering-civil-structural

 

 

Μιχάλης Χικάρας. Πολιτικός μηχανικός, με ειδίκευση στην εδαφομηχανική.  

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.