Σύνδεση συνδρομητών

Υπόθεση Μανωλάδας: «Άμα δεν τους άρεσε, ας φεύγανε», αμετάκλητα!

Σάββατο, 01 Νοεμβρίου 2014 16:06
17 Απριλίου 2013. Τραυματισμένοι εργάτες στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, έπειτα από πυροβολισμούς φυλάκων στα κτήματα όπου δούλευαν, αναμένουν τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο. Σκηνή από βίντεο τοπικού τηλεοπτικού σταθμού
Youtube
17 Απριλίου 2013. Τραυματισμένοι εργάτες στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, έπειτα από πυροβολισμούς φυλάκων στα κτήματα όπου δούλευαν, αναμένουν τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο. Σκηνή από βίντεο τοπικού τηλεοπτικού σταθμού

Το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, μετά τις οριστικές δικαστικές αποφάσεις για την υπόθεση Μανωλάδας, που "ρίχνουν στα μαλακά" τους κατηγορούμενους για εκμετάλλευση της εργασίας οικονομικών μεταναστών και για χρήση βίας και των όπλων εναντίον όσων διαμαρτυρήθηκαν εξεδωσε, στις 31/10/2014, την ακόλουθη ανακοίνωση. 

Με την αρχειοθέτηση του κοινού υπομνήματος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το οποίο ζητούσε την αναίρεση της απόφασης στην υπόθεση της Μανωλάδας, έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα μία από τις πιο μαύρες υποθέσεις στα ελληνικά δικαστικά χρονικά.

Ως Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου συμμετείχαμε στη δίκη της Μανωλάδας για την υποστήριξη των 35 εργατών γης, που εργάζονταν υπό αδιανόητες, απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες και δέχθηκαν πυροβολισμούς από τους εργοδότες τους όταν ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους. Για λόγους αρχής επιλέξαμε να σιωπούμε μέχρι σήμερα, αφήνοντας τη δικαιοσύνη να ολοκληρώσει απερίσπαστη το έργο της. Δεν δημοσιοποιήσαμε τις σκέψεις μας όταν απεδείχθη ότι η σύνθεση του δικαστηρίου ήταν παράνομη∙ όταν η ομολογία σε video του κατηγορούμενου ότι θα κατέβαλε τα δεδουλευμένα στους παθόντες δεν κρίθηκε ικανό στοιχείο για να καταδικαστεί τουλάχιστον για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών∙ ακόμα και όταν οι δώδεκα ριπές όπλου δεν κρίθηκαν ικανές για να στοιχειοθετήσουν το έγκλημα όχι της απόπειρας ανθρωποκτονίας αλλά ούτε καν της απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Ελπίζαμε ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα αποκαθιστούσε το κύρος και την αξιοπιστία της δικαιοσύνης.

Ωστόσο, η αρχειοθέτηση της υπόθεσης δείχνει ότι, στην απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών,«ουδέν ελάττωμα ανευρέθη». Είναι βέβαιο ότι η υπόθεση αυτή θα γράψει τη δική της ιστορία στα νομικά –και όχι μόνο- περιοδικά της χώρας, αφού δημιουργεί νομικά ζητήματα τα οποία τόσο η ελληνική όσο και η ευρωπαϊκή νομοθεσία είχαν –υποτίθεται- λύσει από χρόνια. Αποτέλεσμα είναι η ματαίωση κάθε προσδοκίας για απόδοση δικαιοσύνης στους εργαζόμενους στη Μανωλάδα. Και, δυστυχώς, στην κάθε Μανωλάδα, καθώς καταργείται ουσιαστικά η δυνατότητα πρόληψης της σχετικής εγκληματικότητας στο μέλλον. Το μήνυμα που στέλνει η, αμετάκλητη πλέον, απόφαση είναι ένα και συγκλονιστικό: «Άμα δεν τους άρεσε, ας φεύγανε».

Το μήνυμα αυτό, ασχέτως προθέσεων, έχει αποδέκτη κάθε εργαζόμενο στην επικράτεια, όποια ιθαγένεια κι αν έχει, όποια θέση κι αν κατέχει. Υποθέσεις σαν της Μανωλάδας τραυματίζουν ανεξίτηλα την αξιοπιστία του δικαιικού μας συστήματος και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στον Έλληνα δικαστή.

 

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.