Σύνδεση συνδρομητών

Πρώτη μέρα στο Πανεπιστήμιο

Σάββατο, 30 Αυγούστου 2014 11:40
Πανεπιστημιακή αίθουσα διδασκαλίας από το 2012. Τη φωτογραφία μας είχε στείλει αναγνώστης του περιοδικού.
Αρχείο The Books' Journal
Πανεπιστημιακή αίθουσα διδασκαλίας από το 2012. Τη φωτογραφία μας είχε στείλει αναγνώστης του περιοδικού.

Παρ' όλο το χάλι του, αξίζει να το παλέψεις. Αξίζει να ενισχύσεις τις νησίδες ποιότητας, επιστημοσύνης και έρευνας, να βοηθήσεις τους καθηγητές που θέλουν πραγματικά να διδάξουν και να διαλέξεις το στρατόπεδο των φοιτητών που θέλουν να μάθουν. Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι ένα στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί,

 

Τα συγχαρητήρια πολλά, η χαρά μεγάλη, το παιδί πέρασε σε πανεπιστημιακή σχολή, οι κόποι του δικαιώθηκαν, το ίδιο και οι προσδοκίες της οικογένειας του. Η φοίτηση στο πανεπιστήμιο είναι το πρώτο σημαντικό μεταίχμιο της ζωής ενός ενήλικου, περνά από το στάδιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε αυτό της τριτοβάθμιας, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό αρχίζει η ανεξαρτητοποίηση από την οικογένεια και σε κάποια άλλη χώρα θα έβλεπε να ανοίγονται σιγά σιγά και οι επαγγελματικές του προοπτικές, όχι όμως στην Ελλάδα.

Τι θα συναντήσει ο νέος φοιτητής την πρώτη ημέρα του στο πανεπιστήμιο; Χώρους γεμάτους αφίσες και συνθήματα, τραπεζάκια και φυλλάδια παρατάξεων, αφίσες για χειμερινές διακοπές στην Αράχωβα και για καλοκαιρινές στη Μύκονο, αφίσες για πάρτι, και όλα αυτά βέβαια αν η σχολή δεν τελεί υπό κατάληψη. Δυστυχώς, το πανεπιστήμιο στην Ελλάδα δεν είναι ένας ιδεατός χώρος γνώσης, έρευνας και εργασίας. Όσο περνούν οι μέρες του νέου φοιτητή στην πανεπιστημιακή του ζωή θα διαπιστώνει πως οι σπουδές είναι μία διαδικασία δύσκολη: καταλήψεις, απεργίες, συνελεύσεις επί συνελεύσεων, βία, άρνηση στη σύνδεση με την αγορά εργασίας, ανατολίτικα παζάρια μεταξύ καθηγητών και φοιτητών και διαλυμένα κτίρια, σκουπίδια....κανένας σεβασμός.

Όμως αξίζει να το παλέψεις, αξίζει να ενισχύσεις τις νησίδες ποιότητας, επιστημοσύνης και έρευνας, να βοηθήσεις τους καθηγητές που θέλουν πραγματικά να διδάξουν και να διαλέξεις το στρατόπεδο των φοιτητών που θέλουν να μάθουν. Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι ένα στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί, άλλωστε από το σημείο που έχουμε φτάσει και πέρα μόνο να κερδίσουμε μπορούμε. Καθένας και καθεμιά που πέρασε από τα έδρανα των αμφιθεάτρων έχει τη δική του και τη δική της ευθύνη και δεν πρέπει να την αποφεύγει, ούτε να σκύβει το κεφάλι αναθεματίζοντας, ειδικά οι φοιτητές πρέπει να το παλέψουν. Ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο, μία κυψέλη έρευνας, καινοτομίας, γνώσης, ένα πανεπιστήμιο συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας είναι το στοίχημα των γενιών που έρχονται... Όταν συνειδητοποιήσεις λοιπόν πως από τα συγχαρητήρια πέρασες στην ώρα της ευθύνης, μη δειλιάσεις, μην απογοητευτείς, μην το εγκαταλείψεις... Πάλεψε το, είναι και δικό σου κτήμα το Πανεπιστήμιο.

Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Διεθνολόγος με ειδικότητα στα θέματα ασφάλειας και καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας. Βιβλία του: Πριν το Μνημόνιο δεν έβλεπες (2013), Σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω. Ισλαμικό κράτος, ευρωπαϊκή ασφάλεια και Ελλάδα (2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.