Σύνδεση συνδρομητών

The Trouble with Harry*

Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023 22:34
Οι υποψήφιοι πρόεδροι. Λείπει ο Τζουμάκας.
Φωτογραφία αρχείου
Οι υποψήφιοι πρόεδροι. Λείπει ο Τζουμάκας.

Εκλογές προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Να πάρουμε την ιστορία από την αρχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πρόεδρο, προσφάτως εκλεγμένο, με ποσοστό 99.5%.

Το όμορφο με αυτά τα σοβιετικά ποσοστά είναι πως είναι απόλυτα. Δεν συγκρίνεται με τίποτε ο κ. 100% παρά κάτι, δεν σχετικοποιείται, βρίσκεται σε μια δική του, ολόδική του, ουράνια σφαίρα, στην οποία άλλος ή άλλη δεν χωρεί, επειδή ακριβώς αυτός εκεί καταλαμβάνει το 100 παρά κάτι τοις εκατό.

Ένας νέος, μία νέα, πρόεδρος, πέρα από τις αγιογραφικές αναφορές στο κομματικό πολυχρόνιο,  θα είναι αμφισβήτηση αυτού του απολύτου, δεν γίνεται αλλιώς: εκλέγεται για να κάνει πράγματα διαφορετικά, μπορεί ενδεχομένως να πετύχει καλύτερα ποσοστά – το ερώτημα θα τεθεί από μόνο του, τι στην ευχή ήταν αυτός ο απόλυτος αρχηγός. Ένα 60% μπορεί να αντέξει, το 100 παρά κάτι τοις εκατό, έτσι μονοκόμματο που είναι, σπάει σε χίλια κομμάτια, απομυθοποιείται, γελοιοποιείται, τελειώνει.

Αυτό το 100 παρά κάτι έχει παραγγείλει τον νέο νυμφίο. Και να εκλεγεί και να πετύχει, είναι τόσο από αλλού που η επιτυχία αυτή δεν τον αγγίζει. Αν πάλι αποτύχει (που είναι η πιο εύλογη πρόβλεψη, άλλωστε τι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια τέτοια εκλογή;) όλες οι δυνατότητες παραμένουν ζωντανές

Όχι νέος πρόεδρος εσωκομματικός με διαφορετική, παλαιόθεν, άποψη, η οποία μπορεί και να δικαιωθεί. Καλύτερα ένα δικό του άθυρμα από το πουθενά, και βλέπουμε – και θα μπορούμε να βλέπουμε, εφόσον ο κ. 100% κ.λπ. παραμένει πολιτικά ζωντανός, ή τουλάχιστον το ελπίζει. 

 

* Ταινία του Χίτσκοκ. Ο Χάρυ, ένας  σύζυγος που έχει γίνει ενοχλητικός, σκοτώνεται κατά λάθος, και ενώ με το θάνατο έχει βγει από το κάδρο, μένει το άβολο πτώμα του που δεν ξέρουν τι να το κάνουν, το πηγαίνουν από εδώ και από εκεί, μην τυχόν και κάποιος άδικα κατηγορηθεί.  Η ταινία είναι κωμωδία και έχει happy end.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.