Σύνδεση συνδρομητών

Εγκληματική οργάνωση

Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2023 14:10
Οι κροάτες χούλιγκαν σε στρατιωτικό σχηματισμό την ώρα της επίθεσής τους στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η φωτογραφία από κάμερα ασφαλείας.
Ελληνική Αστυνομία
Οι κροάτες χούλιγκαν σε στρατιωτικό σχηματισμό την ώρα της επίθεσής τους στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η φωτογραφία από κάμερα ασφαλείας.

Ας το δούμε από την αρχή: εκείνο που θέλω να κάνω, εκείνο που έχω μάθει, είναι να απειλώ, να χτυπώ, ακόμα και να σκοτώνω. Τις περισσότερες φορές, η δουλειά μου το εκφράζει αυτό, είμαι σωματοφύλακας, bouncer ή τα παρόμοια.

Είναι μια τέχνη που διαθέτω αυτή, αν οργανωθώ κιόλας με συναδέλφους, ο μικρός μου στρατός είναι διαθέσιμος για να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε μαφιόζους επιχειρηματίες, ποδοσφαιράρχες, κ.λπ. Ετούτο είναι και αυτό ένα επάγγελμα, πολύ πιο προσοδοφόρο, μόνο που έχει ένα μειονέκτημα: δεν έχει όνομα, το «δολοφόνος», το «κακοποιός» δεν είναι όνομα επαγγελματικό, είναι  καταδικαστική απόφαση, ετυμηγορία.

Αυτή είναι η πραγματικότητά μου, ασκώ ένα «λειτούργημα» το όνομα του οποίου δεν μπορεί να ειπωθεί. Πώς το αντιμετωπίζω αυτό; 

Γίνομαι και κάτι άλλο, οργανωμένος λ.χ. οπαδός ομάδας, ή και οπαδός πολιτικού κόμματος. Και τα δύο, με διαφορετικό τρόπο και ισχύ το καθένα, έχουν αυτό που θέλω: κάνουν τη δραστηριότητά μου αμφίσημη, αναρωτιέται κανείς τι είμαι, κακοποιός, χούλιγκαν ή ναζιστής; Το «ναζιστής» είναι το πιο βολικό διότι, επιτέλους, αυτό είναι ένα κόμμα, σε κάποιες χώρες είναι και στο Κοινοβούλιο. Επιπλέον, με το που θα πω «ναζί», αμέσως ξεσπαθώνουν οι επαγγελματίες αντιναζιστές, «επάνω τους» θα πουν - χαρίζοντας έτσι στον εγκληματία εκείνο που γι’ αυτόν είναι το κύριο ζητούμενο: το να αποκτήσει ένα όνομα που να μπορεί να ειπωθεί, μια πολιτική ταυτότητα, το να ξεπλύνει πολιτικά τη δραστηριότητά του.

Στην Ελλάδα, σε μια δίκη που, ειρήσθω εν παρόδω, οι επαγγελματίες αντιναζιστές έκαναν τα πάντα για να ματαιωθεί, μπορέσαμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η ετυμηγορία της δίκης αυτής έδειξε ποια είναι η ουσιώδης ιδιότης των εν λόγω. Μπορεί να τροφοδοτούν εξτρεμιστικές κινήσεις με οπαδούς και με «δύναμη πυρός», μπορούν ακόμα και να εκλέγονται στο Κοινοβούλιο. Αυτό είναι κάτι το  υπαρκτό, καταγράφεται, γίνεται αντικείμενο συζητήσεων, μετρήσεων και μελετών. Ετούτα όμως δεν αλλάζουν το καθοριστικό δεδομένο: το ότι αυτό με το οποίο έχουμε να κάνουμε είναι, πρώτα και κύρια, μια εγκληματική οργάνωση.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.