Σύνδεση συνδρομητών

Ο Νίκος Μαραντζίδης, η βία, η Αριστερά και η δημοκρατία

Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2014 01:32
Ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης.
YouTube
Ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης.

Δυο απορίες, μετά τον χθεσινό ξυλοδαρμό του καθηγητή Νίκου Μαραντζίδη. Για ποιο  λόγο, άραγε, η Αριστερά αποφεύγει να καταδικάσει πράξεις στην κατεύθυνση της φίμωσης προσώπων που θεωρεί ιδεολογικούς αντιπάλους; Δεν είναι συστατικό της δημοκρατίας η διαφωνία ή και η ιδεολογική αντιπαλότητα; Και η βίαιη κατάπνιξη της διαφωνίας δεν είναι πράξη αντιδημοκρατική; 

 

 

Χθες το απόγευμα, άγνωστοι έδειραν τον καθηγητή Νίκο Μαραντζίδη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, «ο κ. Μαραντζίδης βρισκόταν σε καφέ μαζί με φοιτητή του, όταν τρεις νεαροί, τον πλησίασαν και τον ρώτησαν αν είναι "εκείνος που γράφει άρθρα κατά της Αριστεράς". Στην απάντηση του κ. Μαραντζίδη ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να συζητήσουν οποιαδήποτε διαφωνία τους, ο ένας από τους τρεις, τού επετέθη απρόκλητα, με γροθιά στο κεφάλι για να «συνεχίσουν» οι άλλοι δύο να τον κλωτσούν στο κεφάλι και στο σώμα, όταν ο καθηγητής έπεσε στο δάπεδο. Το επεισόδιο έληξε με τους τρεις νεαρούς να διαφεύγουν τρέχοντας προς άγνωστη κατεύθυνση και τον κ. Μαραντζίδη να μεταβαίνει με κακώσεις στο νοσοκομείο. Ο ίδιος διαβεβαίωνε τους φίλους του ότι είναι καλά και εκείνοι προσπαθούσαν να τον πείσουν να καταγγείλει το περιστατικό στην αστυνομία.»

Ο καθηγητής Μαραντζίδης ήταν ένα ακόμα θύμα της ιδεολογικής μισαλλοδοξίας και του αντιδημοκρατικού πνεύματος ορισμένων στο όνομα της Αριστεράς. Έχουν προηγηθεί πολλοί άλλοι, με δημόσιο λόγο που αντιβαίνει όχι μόνο στο αριστερίστικο περιθώριο αλλά και σε πολλές θέσεις τις οποίες υιοθετεί συλλήβδην όλο το λεγόμενο αντιμνημονιακό στρατόπεδο, η πάνω και η κάτω πλατεία της «αγανάκτησης» μαζί, δηλαδή, σε ανοιχτές εκδηλώσεις ή σε ιδιωτικούς χώρους. Στα πανεπιστήμια τούς «χτίζουν» στα γραφεία τους, τους ρίχνουν γιαούρτια ή αυγά. Τις προάλλες έσπασαν το αυτοκίνητο δημοσιογράφου στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Το έγκλημα όλων αυτών των ανθρώπων είναι ένα: η άποψή τους, που εκφράζουν είτε στο πλαίσιο της επιστήμης τους είτε στο πλαίσιο της δημόσιας πολιτικής αντιπαράθεσης, δεν αρέσει σε αυτούς που επιλέγουν να βιαιοπραγήσουν εναντίον τους. Ο Νίκος Μαραντζίδης δεν «αρέσει» επειδή αναλύει τον εμφύλιο με διαφορετικό τρόπο από εκείνον με τον οποίο τον προσεγγίζει η μυθολογία της Αριστεράς. Επειδή συγκαταλέγεται στους ιστορικούς που δημιούργησαν ένα ρεύμα αμφισβήτησης της ηρωικής αφήγησης της Αριστεράς. Σε συνέντευξη που, στο παρελθόν, είχε παραχωρήσει ο Νίκος Μαραντζίδης στον γράφοντα (εφημ. Τα Νέα, 19/6/2010, «Ηταν μια ουτοπία που έχασε τα λογικά της»), υποστηρίζει ότι

 

ο ιστορικός είναι υποχρεωμένος να φωτίσει αισθήματα και καταστάσεις που αφορούν την πλειοψηφία, τον μέσο άνθρωπο και όχι μόνο να καταγράφει τον ψυχισμό μιας φανατισμένης ή απελπισμένης μειοψηφίας. Εν τέλει, πολύ περισσότερο από την ηρωική διάσταση ή το ιδεολογικό πείσμα της ηγεσίας του ΚΚΕ, και ενός αριθμού στελεχών και μαχητών του ΔΣΕ, η σε βάθος μελέτη του Δημοκρατικού Στρατού αναδεικνύει μια βαθύτατη ανθρώπινη τραγωδία νέων κυρίως ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, που κατά βάση στρατολογήθηκαν βίαια και υποχρεώθηκαν να πολεμήσουν κάτω από μια ηγεσία που δεν εμπιστεύονταν και σε έναν πόλεμο που δεν πίστευαν.

 


Τέτοιες απόψεις, αιρετικές πριν από μερικά χρόνια, ιδιαίτερα διαδεδομένες πλέον στην κοινότητα των ιστορικών, ενοχλούν πολλούς. Ε, και; Από πότε απαγορεύεται ο επιστημονικός διάλογος; Από πότε απαγορεύεται ο δημοκρατικός διάλογος; Στην επιστήμη, άλλωστε, όπως και στην πολιτική, οι απόψεις δεν φιμώνονται. Στις απόψεις αντιπαρατίθενται απόψεις, στα επιχειρήματα αντιπαρατίθενται επιχειρήματα, στα στοιχεία των ερευνών αντιπαρατίθενται άλλα στοιχεία άλλων ερευνών.

Ξύλο και βία απέναντι σε απόψεις χρησιμοποιούν μόνο όσοι αντιστρατεύονται τη δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή είναι προφανής αντιδημοκρατική δύναμη. Χωρίς να είναι το ίδιο, φαίνεται ότι με αντιδημοκρατικό τρόπο δρουν και ορισμένοι έξαλλοι στο όνομα της Αριστεράς. Αριστεριστές στην ουσία, εκμεταλλεύονται την ανοχή στη βία ευρύτερων δυνάμεων που τις αισθάνονται συγγενείς. Δυνάμεων και προσώπων που υπεράσπισαν τη δολοφονική τρομοκρατία - ή αρνήθηκαν να την καταδικάσουν. Δυνάμεων και προσώπων που ανέχθηκαν στις διαδηλώσεις ταραχοποιά στοιχεία, δολιοφθορείς και βάνδαλους. Δυνάμεων και προσώπων που δεν καταδίκασαν τα γιαουρτώματα, τους προπηλακισμούς, τις βιαιοπραγίες εναντίον πολιτικών αντιπάλων.

Το χθεσινό περιστατικό βίας κατά του Νίκου Μαραντζίδη δεν είναι ασήμαντο ούτε περιθωριακό περιστατικό (κι ας έγινε, κατά τις μαρτυρίες, από περιθωριακούς του αριστερισμού). Έχει παρελθόν και, αν κρίνει κανείς από τους τόνους πολλών δημόσιων αντιπαραθέσεων, μπορεί να έχει συνέχεια.

Μου είναι όμως αδιανόητο να ζητείται π.χ. από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη η στήριξη στην απόπειρα εκβίασής του, που εκείνος κατήγγειλε, κι ενώ η στήριξη αυτή, για λόγους αρχής, δίνεται απλόχερα από κάθε δημοκράτη, ανεξαρτήτως ιδεολογικής ταύτισης με τον θιγόμενο ή μη, επαναλαμβάνω ότι μου είναι αδιανόητο να μην καταδικάζει και το κόμμα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη όσους επιχειρούν με τη βία να φιμώσουν απόψεις με τις οποίες διαφωνούν.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ, επισήμως, αποδοκίμαζε αυτούς που έδειραν τον καθηγητή Νίκο Μαραντζίδη, αυτό θα σήμαινε ότι το κόμμα της Αριστεράς συναντά, επιτέλους, τη δημοκρατική πραγματικότητα και τους κανόνες της. Στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου συχνά επικαλούνται τους δημοκρατικούς κανόνες, πιστεύουν άραγε ότι η δημοκρατία είναι αλά καρτ;

5 σχόλια

Μα τι ειπε ο ανθρωπος;;;; Οτι ο εμφυλιος ηταν συμμοριτοπολεμος και οι κομμουνιστες συμμοριτες....Αυτο ηταν μεχρι το 1989 οταν οι συμμαχοι Κουβελης (ΚΚΕ) και Σαμαρας, της ιδιας Κυβερνησης, αλλαζαν με νομο την ιστορια της Ελλαδας. Και επειδη ο ανθρωπος ειχε διαφορετικη αποψη απο τους αριστερους επρεπε αυτοι, σαν απογονοι του Χιτλερ και του Σταλιν να τον σκοτωσουν. Ναι αυτα τα παιδακια πιστευουν ακομη πως αυτο που κανουν ειναι επανασταση, οπως πιστευε και ο Χιτλερ. Ναι αυτα τα παιδακια χτυπουν οποιον διαφωνει μαζι τους, οπως εκανε και ο Χιτλερ...Μονο ομοιοτητες βρισκω σε αυτους τους αριστερους φασιστες με την ιδεολογια του Χιτλερ. Συμπερασμα: οι αριστεροι σημερα ειναι πιο φασιστες και απο τον Χιτλερ.
Αλλωστε οποιος διαβασε το βιβλιο του ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ Στινα - εαμ ελας οπλα- καταλαβαινει τον βρωμικο ρολο του ΚΚΕ στην Ελλαδα...Δεν ξεχναμε πως ηταν συμμαχοι με τον Χιτλερ, θα τον πολεμησουν κιολας;;; χαχαχαχα Οι κομμουνιστες σκοτωναν τους εργατες και τις γυναικες που δεν πολεμουσαν στη δικη τους χουντα οχι ο Μεταξας, φασιστας στην αρχη και μετα ηρωας κατα την γνωμη παντα των κομμουνιστων. Προδοτης την περιοδο του 1940 ηταν αυτος που δεν δηλωνε κομμουνιστης και αυτον σκοτωνε ο εγκληματιας Αρης. Μονο δημοκρατια δεν εχουμε στα πανεπιστημια, κυριως οι φασισταραδες προερχονται απο την ακροαριστερα.

Πεπε
Πεπε
13 Ιουλ 2014, 12:07

...απο ποτε τα πολιτικα κομματα της αριστερας ειναι υποχρεωμενα να βγαζουν ακαριαιες ανακοινωσεις για καθε ξυλοδαρμο ??

...οσο για την επιστημονικη μελετη του κ. Μαραντζιδη θα την κρινει στο μελλον ο χρονος. Για την εθνικη αντισταση του ελ. λαου 41-44, την σχεση των αστικων κομματων με τους γερμανους, τους δωσιλογους και τους μαυραγοριτες , τον εμφυλιο , τους αγγλους και αμερικανους ...η ιστορια εγραψε και δεν ξεγραφει.
Αν μετα απο 70 τοσα χρονια ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΕΝΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ ΤΑ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΘΕΝΩΝΕΣ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ ΝΑΠΑΛΜ ( αραγε το ξερετε οτι η πρωτη χρηση εγινε στην ελλαδα ἠ το κρυβετε σκοπιμα ?? ) ..τα δανεια που χρηματοδοτησαν μετα το ' 50 την ευαγη ταξη των δωσιλογων-αστων ( παντα παροντων στα γεγονοτα)...αν αν αν....τοτε εγω προσωπικα δεν εχω κανενα προβλημα να γραφετε οσο βιβλια -μελετες εχετε αναγκη- μηπως- καποτε ξεπερασετε τα "προπατορικα σας αμαρτηματα"....η κουκουλα ηταν ειναι και θα ειναι παντα το συμβολα της αστικης ταξης της Ελλαδας ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΩΝ ΤΗΣ..... !!!!!!!!!!!! ευχαριστω για την κατανοηση και τον χωρο που μου δανεισατε. ααα και μια μικρη λεπτομερεια: την ιστορια την γραφουν ΠΑΝΤΑ οι νικητες.!! ΑΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ( για ιδιοτυπη επιβολη καποιων 'ταμπου" στην μεταπολεμικη ελλαδα για τον ρολο της αριστερας και της δεξιας κλπ.κλπ ) ΤΟΤΕ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΑΝΩ ΠΩΣ σαφως οι κομμουνιστες ηταν οι ΗΘΙΚΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ....!!!! ( αφου μπορεσαν και επεβαλαν την αποψη τους - ενω ηττηθηκαν σταρτιωτικα και πολιτικα κατα κρατος ?? ) !!!!?

TeoK
TeoK
12 Ιουλ 2014, 10:07

Mε την επιμέλεια του Νίκου Μαραντζίδη εκδόθηκε το συλλογικό έργο "Οι άλλοι καπετάνιοι" που ξεχώρισε κυρίως για τις ευρείες αναφορές στους οπλαρχηγούς (πόντιους πρόσφυγες σε μεγάλο ποσοστό) που συνεργάζονταν με τους Γερμανούς στην κατοχική Μακεδονία. Για να μην μακρηγορούμε όμως παραθέτουμε το παρακάτω ενδεικτικό απόσπασμα απ΄ το κείμενο του Μαραντζίδη στο εν λόγω βιβλίο: "Οι παραπάνω παρατηρήσεις γίνονται ακριβώς για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε γιατί στην συνείδηση τόσων ανθρώπων η συνεργασία με τους Γερμανούς δεν αποτελούσε εθνική προδοσία και μπορούσε να συνδυάζεται με την αγάπη για την πατρίδα, ειδικά μάλιστα από τα τέλη του 1943, όταν η ελπίδα ότι από μέρα σε μέρα ο στρατός κατοχής θα αποχωρήσει είχε γίνει βαθιά πεποίθηση. Αντίθετα, μέσα στο πλαίσιο αυτής της λογικής, η φιλοπατρία και ο μπολσεβικισμός παραμένουν έννοιες ασύμβατες." ("Οι άλλοι καπετάνιοι" σελ.33)

Γιώργος
Γιώργος
02 Ιουλ 2014, 02:07

Οι ιστορικές απόψεις του Μαραντζίδη μοιάζουν πολύ με της Χρυσής αυγής.Ο Εν λόγω συγγραφέας λέει οτι το πρόβλημα στην περίοδο 41-44 ήταν η τρομοκρατία που ασκούσε το ΕΑΜ στον ελληνικό λαό.
Την γερμανική κατοχή δεν την αξιολογεί ως κάτι σημαντικό.Μπορεί να ασχοληθεί με αυτή την ιστορική λεπτομέρεια ίσως σε κάποιο επόμενο βιβλίο του.....

Γιώργος
Γιώργος
02 Ιουλ 2014, 01:07

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την επίθεση στον καθηγητή Ν. Μαραντζίδη:

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και την καταδίκη μας για τη βίαιη επίθεση που δέθηκε ο καθηγητής Ν. Μαραντζίδης.»

stavros maniatis
stavros maniatis
02 Ιουλ 2014, 01:07

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.