Σύνδεση συνδρομητών

Έφη Αχτσιόγλου

Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023 17:57
Η Έφη Αχτσιόγλου, που έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Φωτογραφία αρχείου
Η Έφη Αχτσιόγλου, που έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η υποψηφιότητά μου […] αφορά το δικαίωμα στα κοινά αγαθά, το δικαίωμα στη μόρφωση, το δικαίωμα στην εργασία σε συνθήκες αξιοπρέπειας […] για να μην καθορίζονται οι ορίζοντες του καθενός και της καθεμιάς από τις κοινωνικές συνθήκες της γέννησής του.

Ο λόγος αυτός εκφέρεται με τον τρόπο του κατεπείγοντος. Χρειάζεται το πρόγραμμά μας διότι χωρίς αυτό θα εξακολουθήσουν να συμβαίνουν όλες ετούτες οι αδικίες, τα παιδιά που γεννιούνται φτωχά να μην μπορούν να σπουδάσουν, ο κόσμος να υποφέρει, να στενάζει.

Λόγος που προϋποθέτει πως αυτά για τα οποία μιλάει λείπουν, πως επείγει μια ριζοσπαστική πολιτική για να τα αποκτήσουμε, επιτέλους.

Ετούτα λέγονται μετά από μισό αιώνα καθολικής ταξικής κινητικότητας που, προφανώς, όμοιά της δεν έχει ξαναδεί η χώρα μας και η Ευρώπη. Κοινωνικής πολιτικής, ομοίως. Αυτά σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομίας και συν πλην κάτι φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής.

Είναι λόγος που προσπαθεί να μας πείσει πως τον έχουμε ανάγκη. Λογικό είναι, θέλει το κόμμα της να επιβιώσει. 

Όμως τα κόμματα δεν επιβιώνουν επειδή απλώς το θέλουν, Χρειάζεται να το θέλουν και τα πράγματα και από ό,τι φαίνεται αυτά δεν συμφωνούν.

Και ούτε και παλιότερα είχανε συμφωνήσει: την κουτσή ισότητα που τα μη καπιταλιστικά καθεστώτα μπόρεσαν να εγκαταστήσουν, τη χρέωσαν με απίστευτη δυστυχία, ανελευθερία, ισοπέδωση.

Δεν έχει τίποτε το νέο αυτός ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Τη ίδια έγνοια και αγωνία έχει που είχε και ο παλιός: πώς να πείσει πως (χρειάζεται να) υπάρχει. Αλλιώς, με τα λόγια του ποιητή: θέλει να φωνάξει δυνατά, για να δείξει πως δεν επέθανε. Δεν αρκεί.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.