Σύνδεση συνδρομητών

Το γέλιο

Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2023 11:56
«Τρελός που γελά». Ελαιογραφία που χρονολογείται περίπου στα 1500 ζωγράφου της πρώιμης φλαμανδικής περιόδου, πιθανότατα του Jacob Cornelisz van Oostsanen.
Davis Museum at Wellesley College
«Τρελός που γελά». Ελαιογραφία που χρονολογείται περίπου στα 1500 ζωγράφου της πρώιμης φλαμανδικής περιόδου, πιθανότατα του Jacob Cornelisz van Oostsanen.

Γιατί άραγε εκείνος ο ηγέτης γελάει εξιστορώντας το πώς πληροφορήθηκε, επίσημα, το θάνατο δύο ελλήνων αεροπόρων στην Ισπανία; Διότι συνάμα αφηγείται την ανάρρησή του στην εξουσία, είναι η πρώτη φορά που χτύπησε εκείνο το τηλέφωνο, ήταν το κουδούνισμα που έμπρακτα του είπε: είσαι ο πρωθυπουργός. Ετούτο ήταν γι' αυτόν το ουσιώδες.

Δεν γνωρίζω πώς ο ίδιος ηγέτης και ο κύκλος του αντέδρασαν μαθαίνοντας τα νέα για τα Τέμπη. Και επειδή ούτε και εμένα μου αρέσει να «πλάθω υποθέσεις», το αφήνω εκεί. Σε κάποιες φωτογραφίες από τον τόπο της συμφοράς φαίνεται το θλιμμένο και σφιγμένο του ύφος. Που εύκολα όμως μετατρέπεται σε χαρούμενο γελάκι, λίγο μετά.

Ό,τι και να αφηγείται στην αίθουσα αναμονής της αιμοδοσίας, η διάθεση μετράει, και αυτή είναι θετική. Ανθρώπου που λίγο πριν, πάνω από το νεκροκρέβατο του συγγενούς έδειχνε οπωσδήποτε τη θλίψη του, αλλά πιο έξω αφήνεται να ξεσκάσει, αφού δεν μπορεί να βγάλει από το νου του και τη σκέψη της κληρονομιάς.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.