Σύνδεση συνδρομητών

Αργεντινή ή Γαλλία;

Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022 15:28
Μέσι ή Εμπαπέ;
Μέσι ή Εμπαπέ;

Αν δεν ήταν τόσο μεγάλη και βαριά η καταριανή σκιά, αυτό το ματς θα ήταν απενοχοποιημένα το σημαντικότερο της δεκαετίας, το πιο ιστορικό, όπως φανερώνουν και οι αντιδράσεις των σταρ των δύο ομάδων στον δρόμο για τον τελικό. Ο τελικός που αναμενόταν το 1986, αλλά ο Ζοέλ Μπατς έσκασε απότομα.

Όλα τα άλλα μπροστά στον απογευματινό αγώνα μοιάζουν και είναι ασήμαντα, αξιολησμόνητα (η εκατοστή επανάληψη ενός Ρεάλ-Μπάγερν ή ενός Σίτι - Λίβερπουλ, η διαπεραστική μιζέρια της Σούπερ Λίγκας, η γιορτή της ασημαντότητας στην Ευρωλίγκα).

Μέσα στη διηπειρωτική του αίγλη, στην αναμονή της απόλυτης απονομής και στα δύσκολα προγνωστικά, μια απορία αναδύεται: γιατί οι συμπατριώτες είναι τόσο αργεντινόφιλοι (έχει μετρηθεί και σε δημοσκόπηση); ΟΚ, στην Αργεντινή γεννήθηκαν οι δύο μεγαλύτεροι παίκτες των τελευταίων σαράντα χρόνων. ΟΚ, έχουν την πιο ωραία κερκίδα με τα πιο ευφάνταστα συνθήματα (από το vamos, vamos τώρα στο muchachos). ΟΚ, αφηγηματικά ένα Μουντιάλ στο τέλος της διαδρομής του Μέσι και όχι ένα δεύτερο συνεχόμενο για την ίδια Γαλλία στέκει πιο πολύ.

Όμως, από εκεί και πέρα έχουμε δύο λερωμένα κύπελλα (ένα με Χούντα και παράξενα σκορ, ένα με το χέρι), παγίως μέτριο θέαμα, συχνό σπρώξιμο από διαιτησία (και φέτος, εδώ που τα λέμε), αλητεία και κλαδέματα, υπερβολή και μυθεύματα, σταθερό φάρδος (από κληρώσεις μέχρι τις νίκες στα πέναλτι), μικροψυχία και βεντετισμό, μίρλα και θυματοποίηση χωρίς λόγο, ιδεολογικοποίηση (πόσο προβλέψιμο ότι ο Τσίπρας τη στηρίζει) και εξιδανίκευση των πάντων (ενώ μιλάμε για failed state σχεδόν, που αδυνατεί να βρει την ευμάρεια περασμένων δεκαετιών με αλλεπάλληλες χρεοκοπίες και αδάμαστο πληθωρισμό).

Προτιμότερη μάλλον η ομαδικότητα, η συμπερίληψη (που κάνει τον Ζεμούρ να βράζει), η ποικιλία, η φρεσκάδα, που πρεσβεύει η μεγάλη εθνική του 21ου αιώνα, και κάνει μια σιωπηλή μειοψηφία σήμερα να λέει "viva les bleus"!

Φίλιππος Παππάς

Διδάκτωρ νεοελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μεταδιδακτορικός υπότροφος. Διδάσκει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Ετοιμάζεται το βιβλίο του, O διάλογος της ελληνικής με τις ξένες λογοτεχνίες. Για μια ιστορία της λογοτεχνικής μετάφρασης (1830-1909).

2 σχόλια

Κρίμα κύριε Παππά. Η ανάλυσή σας ήταν εύστοχη, αλλά δυστυχώς ο θεός της μπάλας δεν μας ευνόησε. Ε, μπάλα είναι, δεν πειράζει.

Γιώργος Χρυσοχόου
Γιώργος Χρυσοχόου
18 Δεκ 2022, 08:12

Εδώ δεν είναι σοσιαλ μίντια. Ο ύπερθεν νεαρός έχει τρικυμία εν κρανίω. Και δεν τον λες μάστερ της μικρής φόρμας.

Τούτων λεχθέντων ου παντός πλειν εις Κόρινθον Μπασάκου. Φαντάζομαι έγινα αντιληπτός.

Γιαννης Κοτιλέας
Γιαννης Κοτιλέας
18 Δεκ 2022, 06:12

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.