Σύνδεση συνδρομητών

...για να δημιουργήσει ηδονήν

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022 15:39
Είναι ηδονική αρώστεια η ελεεινολογία, που όχι τυχαία στο μυαλό του συνεχώς συνηχεί με την Ελληνολογία.
Εικονογράφηση αρχείου
Είναι ηδονική αρώστεια η ελεεινολογία, που όχι τυχαία στο μυαλό του συνεχώς συνηχεί με την Ελληνολογία.

Ηδονικά υβριστικά, όσο μπορείς πιο άφθονα επίθετα, σχετλιαστικά και υβριστικά.

Αυτές οι λέξεις που χρησιμοποιεί έχουν μέσα τους τόση συμπυκνωμένη απαξίωση, που δίνουν στο στόμα μια γλυκιά ανατριχίλα, καθώς μία προς μία αναλύονται στο σάλιο που τις λέει.

Είναι ηδονική αρώστεια η ελεεινολογία, που όχι τυχαία στο μυαλό του συνεχώς συνηχεί με την Ελληνολογία. Σαν νάτανε  ναρκωτικό η έξις αυτή τον ανεβάζει, όλο και πιο ψηλά στον άμβωνα, από όπου κράζει.

Μόνο που να, θέλει όλο και πιο πολύ. Στην αρχή του έφτανε που έγραφε το κήρυγμά του κάθε Κυριακή, και σε εφημερίδα καλή. Τώρα πια όχι, γράφει παντού, σε πρόχειρα, σε κομπιούτερ  σε χαρτιά, κείμενα έντονα υβριστικά, και με τι πάθος. 

Συναντιέται έτσι ο άγιος άνθρωπος με τον μεγάλο αμαρτωλό. Για παρόμοιους λόγους δημιούργησε τα εκτενή ερωτικά του πονήματα στη φυλακή ο Ντε Σαντ.

Ή μήπως είναι το πρότυπό του ο Ανδρέας Εμπειρίκος; Να περιμένουμε, από αυτόν εδώ, έναν  "Μεγάλο Υβριστικό";

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.