Σύνδεση συνδρομητών

Μπόρις Τζόνσον

Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2022 13:06
Ο Μπόρις Τζόνσον.
Φωτογραφία αρχείου
Ο Μπόρις Τζόνσον.
Μια απολογιστική ματιά στα πεπραγμένα της πρωθυπουργικής θητείας του Μπόρις Τζόνσον. {ΤΒJ]
Μπρέξιτ: αρέσει δεν αρέσει μας, οι Βρετανοί το ήθελαν, και αυτό το είπαν, δυνατά και καθαρά, μετά από διεξοδική, κάποτε και βασανιστική, πολιτική συζήτηση. Ο Τζόνσον το πραγματοποίησε, παίρνοντάς το από τα χέρια των όποιων Φάρατζ, που και αυτό όχι μικρό πράγμα.
Κόβιντ: παραγωγή εμβολίων, εμβολιασμός.
Ουκρανία: Πραγματική, αποφασιστική, δραστική στρατιωτική και πολιτική - διπλωματική ενίσχυση.
Σημαντικό είναι πως η στήριξη στην Ουκρανία καταγράφεται, από τον ίδιο και το κόμμα του, ως το τρίτο επίτευγμα της πολιτικής του. Ο Τζόνσον εξαρχής είδε πως αυτό που συμβαίνει δεν είναι ένας πόλεμος εκεί κάτω, αυτό είναι η Τσεχοσλοβακία του Χίτλερ και μετά η Πολωνία, πως αν αφήσουμε το πουλόβερ να ξηλωθεί, σύντομα θα δούμε τα υφάδια να ξεπλέκονται μπροστά από την πόρτα μας.
Αυτό είναι ένας ευρωπαϊκός πόλεμος, δικός μας, που ετούτη τη στιγμή διεξάγεται εκεί. Θέση που, ήδη από το ξεκίνημα, δεν αφήνει περιθώριο στο «και γιατί να κρυώσω, γιατί να πληρώσω, εγώ για την Ουκρανία;»
Η ζωή θα δείξει, έλεγαν παλιά οι θυμόσοφοι κομμουνιστές. Πάντως, και ό,τι έκανε ώς εδώ, μικρή δεν είναι ιστορία.
Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.