Σύνδεση συνδρομητών

Το αν και το πού

Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2022 10:41
Παρέμβαση ακτιβιστών κατά των εγκαταστάσεων ανεμογεννητριών. Μια συνήθης ελληνική διαμαρτυρία.
facebook
Παρέμβαση ακτιβιστών κατά των εγκαταστάσεων ανεμογεννητριών. Μια συνήθης ελληνική διαμαρτυρία.

Στη Βρετανία, στις 31 Αυγούστου 2022, ετέθη σε λειτουργία το μεγαλύτερο πάρκο ανεμογεννητριών στον κόσμο, με ισχύ που καλύπτει τις ανάγκες 1,4 εκατομμυρίου νοικοκυριών. Μαζί με εκείνο που υπάρχει ήδη, δίνουν ρεύμα σε 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά. Η Αθήνα, δηλαδή, ή η μισή Ελλάδα.

Γιγάντιοι μεταλλικοί πύργοι έρχονται να προσθέσουν μια ευχάριστη νότα στην ήδη πανέμορφη Σκωτία, σε λόφους σε λοφίσκους και βουνά οι έλικες και οι ρότορες γλυκά της μουρμουρίζουν. Cut!

Ξαναγυρίστε την τελευταία παράγραφο. Hornsea 2 λέγεται το πρότζεκτ, είναι μέρος μιας σειράς υπεράκτιων πάρκων, η τεχνολογία αυτή γίνεται όλο και πιο φτηνή, και όλο πιο μακριά από την ακτή. Στη θάλασσα γυρίζει ο άνεμος την φτερωτή.

Τώρα, θα μου πείτε, μα η Βρετανία είναι χώρα θαλασσινή. Δεν είναι χώρα σαν την Ελλάδα, όλο νησιά και ακτογραμμή, μα δίχως ούτε στσγόνα θάλασσα. Και έπειτα, ποιο κάλλος του τοπίου να προστατεύσεις. Τα νησιά μας τα βουνά μας - δεύτερη ποιότητα πράγματα, κάνουνε μόνο για βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Πικραμένη ειρωνεία. Γιατί ενώ δεν είναι χθεσινή η υπεράκτια ανεμογεννήτρια, το ζήτημα των ανεμογεννητριών στη χώρα μας παρουσιάζεται, τεχνηέντως, ως ένα άκρως ανόητο «τις θέλουμε ή όχι;» - εκεί που το πραγματικό ερώτημα ήταν και είναι: πού;

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.