Σύνδεση συνδρομητών

Ανορθολογική δημοκρατία!

Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022 14:23
Μάιος 2018. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο βήμα της Βουλής.
Φωτογραφία αρχείου
Μάιος 2018. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο βήμα της Βουλής.

Η κριτική σε κάθε έργο που παράγουν η λογική, η εργασία, ο μόχθος των ανθρώπων είναι αναπόφευκτη – στο έργο τέχνης, στο επιστημονικό σύγγραμμα, και βέβαια σε κάθε δικαστική απόφαση. Δεν έχουν όλες οι κριτικές την ίδια ισχύ: για παράδειγμα, μια αφοριστική κρίση ή μια θετική ή αρνητική προσέγγιση οποιασδήποτε υπόθεσης με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα δεν έχει καμία άλλη αξία εκτός της άθροισής της σε κάποια ομάδα πίεσης με συγκεκριμένο στόχο. Η κριτική που έχει νόημα είναι είτε η εξειδικευμένη νομική ανάγνωση της υπόθεσης είτε αυτή που χρησιμοποιεί στοιχεία και εκτιμήσεις από πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση και, άρα, η γνώμη τους πιθανόν να φωτίζει όψεις της.

Υπάρχει και η σπάνια περίπτωση, ο άνθρωπος που κάνει την εξειδικευμένη νομική ανάγνωση να είναι και ο ίδιος εμπλεκόμενος στην υπόθεση. Η συγκεκριμένη ταύτιση, στην περίπτωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος ήταν ο ένας από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που έγινε απόπειρα από το σύστημα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να κατηγορηθούν για την υπόθεση Noβάρτις, είναι ιδανική. Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, με βαθύτατη νομική συγκρότηση, αλλά και με τη στοχαστικότητα που χαρίζουν στους ανθρώπους ο χρόνος και η πείρα, χωρίς προσωπική εμπάθεια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθεί να ερμηνεύσει μια απόφαση που άφησε αποσβολωμένους πολλούς και, έως σήμερα, ούτε οι άμεσα εμπλακέντες ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση κατάφεραν να εξηγήσουν.

Στο άρθρο του με τίτλο «Ένα λογικά ασύντακτο βούλευμα», που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο constitutionalism του Ομίλου Αριστόβουλος Μάνεσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνοψίζει με μια φράση τη δικαστική κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου που έκρινε την υπόθεση: «Η σκευωρία Νοβάρτις», λέει, εισάγεται «στο Ειδικό Δικαστήριο μέσω της υπόθεσης Κουρουμπλή και της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου /  Ράικου, αλλά όχι ευθέως για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που κατέστησαν θύματά της!» Αυτό, το θεωρεί τουλάχιστον παράδοξο.

Σύμφωνα με το βούλευμα, επισημαίνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, «η κα Τουλουπάκη πρέπει να κατηγορηθεί ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας με ηθικό αυτουργό τον κ. Δ. Παπαγγελόπουλο γιατί εν γνώσει  της παρέλειψε να διώξει τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κ. Π. Κουρουμπλή, υπαίτιο για κακούργημα που αφορά την τιμολόγηση φαρμάκων μεταξύ άλλων εταιρειών και της Νοβάρτις. Το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε επίσης ομόφωνα ότι πρέπει να κατηγορηθεί ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για παράβαση καθήκοντος ο κ. Δ. Παπαγγελόπουλος γιατί το 2017  άσκησε παράνομη πίεση στην τότε εισαγγελέα διαφθοράς κα Ελένη Ράικου προκειμένου να εμπλέξει δικαστικά στην υπόθεση Νοβάρτις πολιτικά πρόσωπα αντίπαλων πολιτικών χώρων για τα οποία δεν υπήρχαν στοιχεία…»

Μια τέτοια μεθόδευση, είχε σκοπό να βλάψει αντίπαλα πολιτικά πρόσωπα «τα οποία θα καθίσταντο  αδίκως ύποπτοι για τέλεση από αυτούς  πράξεων δωροληψίας». Αλλά ενώ τα πρόσωπα αυτά αργότερα έγιναν «αδίκως ύποπτοι για τέλεση από αυτούς πράξεων δωροληψίας», το Δικαστικό Συμβούλιο δεν αποδίδει ευθύνη σε εκείνους που παρανόμως πίεζαν για να ενοχοποιηθούν! «Οι παράνομες πιέσεις που ασκήθηκαν το 2017 για να συγκροτηθεί η σκευωρία Νοβάρτις δεν ασκήθηκαν και δεν απέδωσαν εγκληματικούς καρπούς το 2018!» Δεν υπάρχει λογική.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ορθώς επισημαίνει τη λογική ασυνέπεια της συγκεκριμένης κρίσης. Επειδή έχει τεράστιες συνέπειες στη δημοκρατία, αφού «δεν διαθέτει την ειδική  και εμπεριστατωμένη  αιτιολογία  που απαιτεί το Σύνταγμα και η ΕΣΔΑ ως εγγύηση του κράτους δικαίου και ως προϋπόθεση σεβασμού του δικαιώματος στη δίκαιη δίκη».

Ανορθολογική δικαιοσύνη σημαίνει ανορθολογική δημοκρατία. Και πληρώσαμε ακριβά την προηγούμενη δεκαετία την περιφρόνηση της λογικής.

Ηλίας Κανέλλης

Δημοσιογράφος, εκδότης του περιοδικού Books' Journal. Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες και κινηματογράφο. Εξέδωσε και διεύθυνε το περιοδικό Κάμερα, υπήρξε κριτικός κινηματογράφου και αρχισυντάκτης του περιοδικού Αντί, εργάστηκε ως επιφυλλιδογράφος στην Εποχή, στην Ελευθεροτυπία, στην Εξουσία, στην Athens Voice, στο Βήμα, στο Protagon.gr και, τα τελευταία χρόνια, στα Νέα. Για πολλά χρόνια έκανε καθημερινή εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 ενώ συνεργάστηκε ως πολιτικός αναλυτής με την τηλεόραση της ΕΡΤ. Ίδρυσε και διεύθυνε την εφημερίδα του Φεστιβάλ Αθηνών εφ. Έχει γράψει το βιβλίο Εθνοχουλιγκανισμός: Εκφράσεις της νεοελληνικής ιδεολογίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 της Αθήνας (εκδόσεις Οξύ) και έχει επιμεληθεί τις κινηματογραφικές μονογραφίες Σταύρος Τορνές (με τον Σταύρο Καπλανίδη και, για την ιταλική έκδοση, με την επιπλέον συνεργασία του Sergio Grmek Germani), Κώστας Γαβράς και Σταύρος Τσιώλης. Σε λίγο θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του, Το κιτς του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.