Σύνδεση συνδρομητών

Ο καθηγητής

Σάββατο, 16 Ιουλίου 2022 09:49
Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Φωτογραφία αρχείου
Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.

[Μέρες ολόκληρες το κοίταζε, μέρες ολόκληρες το' βλεπε με καμάρι.

Και δεν χαμπάριαζε, καθόλου δεν χαμπά - ρια - ζέ.]

Καθηγητής πανεπιστημίου, με το κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα (μπράντα) της Αριστεράς στο μέτωπο, προσπαθεί να μιλήσει πολιτικά, τηρώντας τις Συριζαίες προδιαγραφές και οδηγίες*. Έτσι, ταύτισε την υπουργό Παιδείας με ό,τι πιο απωθητικό κυκλοφορεί σε μια κοινή γνώμη που συνοπτικά καταδικάζει,δίχως δίκες και περιττές διαδικασίες.

Προσπαθεί λοιπόν ο δόλιος να μιλήσει πολιτικά, όμως τόσο άγαρμπα που ακόμα και το ίδιο του το κόμμα θα του πει "το παράκανες στην υπερβολή και θα μας βγει ανάποδα ". Εδώ  το μικρό του δράμα αρχίζει να κερδίζει σε πλοκή.  Ακούγοντας το κόμμα, ζητάει απο την υπουργό συγγνώμη με μισό στόμα, όμως εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν η ιδέα του τεκμηρίου αθωότητας να μην έχει ακόμα κάνει το παρθενικό της ταξίδι στις έλικες του ευγενούς του εγκεφάλου.

΄Έτσι, ο πανεπιστημιακός καθηγητής εξακολουθεί να μιλάει αυθόρμητα την φυσική του γλώσσα, ιδιωτικά την καμαρώνει σαν «γλώσσα του λαού», μιλάει  δηλαδή σαν τίποτε Μακέλεμα ή σαν την Τελευταία Ώρα.

Του το λέει η κριτική, ξανασυνοφρυώνεται το κόμμα, δεύτερη διόρθωση: «α, ναι, συγγνώμη, σε εκείνο το πρώτο μου "συγγνώμη" ξέχασα και το τεκμήριο αθωότητας, παρακαλώ, βάλτε το και αυτό στον λογαριασμό. Συμπαθάτε με, αλλά βλέπετε τι γίνεται, θα γίνουν δεν θα γίνουν εκλογές, ένα μυαλό, έχω να κάνω και δημοσκοπήσεις, δεν μπορώ να τα κάνω όλα στην εντέλεια, εντάξει;»

* προδιαγραφές ΜτΜ: η Μέθοδος του Μουτζούρη. Επιλέγουμε ό,τι πιο απεχθές κυκλοφορεί στους αιθέρες της δημοσιότητας, εμποτίζουμε  με αυτό ένα πατσαβούρι, το πετάμε στο πρόσωπο του αντιπάλου.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.