Σύνδεση συνδρομητών

Την ψυχή μου για ένα σλόγκαν

Παρασκευή, 13 Μαϊος 2022 18:01
O Αλέξης Τσίπρας. Μταξύ άλλων, έχει λανσάρει σλόγκαν που δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά συνεχίζει την παρελκυστική του μέθοδο.
Φωτογραφία αρχείου
O Αλέξης Τσίπρας. Μταξύ άλλων, έχει λανσάρει σλόγκαν που δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά συνεχίζει την παρελκυστική του μέθοδο.

«Δεν ξέρω εάν υπάρχουν λεφτόδεντρα αλλά υπάρχουν κλεφτόδεντρα». Όταν η φράση αυτή επαναλαμβάνεται, όχι σε στιγμές ιλαρότητας αλλά ως βαρυσήμαντο πολιτικό σλόγκαν, τι πρέπει να υποθέσει ο παροιμιώδης μέσος άνθρωπος; Ότι αυτός που το λέει έχει στοιχεία, αλλά για κάποιον σκοτεινό λόγο δεν τα καταθέτει στις αρμόδιες αρχές; Ότι έχει μία γενική αίσθηση ότι το φαινόμενο είναι διαδεδομένο στην κοινωνία μας και θα καταβάλει σοβαρές προσπάθειες να το ξεσκεπάσει; Ή ότι επινόησε ένα ακόμη ευφυολόγημα, που δεν έχει ρίζες σε πραγματικά στοιχεία, και ότι καμαρωτός και με εκείνο το κουτοπόνηρο γελάκι το επαναλαμβάνει αδιακρίτως,  από τηλεοπτικές εκπομπές μέχρι επαρχιακά μπακάλικα και όποιον πείσει —και όποιον πάρει ο Χάρος που σε αυτή την περίπτωση θερίζει υπολήψεις;

Τα σλόγκαν και τα συνθήματα υπήρχαν ανέκαθεν, και έχουν θέση στην πολιτική μας ζωή. Η απλουστευτική τους λογική και το βαθύ τους εντύπωμα στο συλλογικό υποσυνείδητο μπορούν να δράσουν ενοποιητικά ή να κινητοποιήσουν. Το «Ανήκομεν εις την Δύσιν» την εποχή που ειπώθηκε ξεκαθάρισε διά παντός τυχόν ασάφειες και έδειξε μία αδιαμφισβήτητη κατεύθυνση. Αντίστοιχα το «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», παρά τα λαϊκίστικά του στοιχεία και την μπααθική καταγωγή του έδρασε παραδόξως κατευναστικά και ενίσχυσε την αίσθηση της εθνικής ταυτότητας, σε μία εποχή που οι κρίσεις με τη γείτονα πλήθαιναν.

Τα «κλεφτόδεντρα» ωστόσο δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο, στιγμιαίο ολίσθημα. Το «Εμείς θα παίζουμε το ζουρνά και οι αγορές θα χορεύουν» τι μπορεί να σημαίνει για τους πολίτες, εκτός από εκείνους που χορεύουν έξαλλα στην πλατεία Συντάγματος, γιορτάζοντας την άνευ όρων παράδοση της πλουτοκρατίας; Δεν ωθεί τις μάζες σε μία μαζική διαστρέβλωση της πραγματικότητας; Δεν τους κλέβει και τα τελευταία ψήγματα κατανόησης για το πώς λειτουργούν οι αγορές, τα οποία θα χρειαστεί να επιστρατεύσουν όταν θα κληθούν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, όπως π.χ. σε ένα δημοψήφισμα; Ο χορός κοντά σε έναν γκρεμό είναι εξόχως επικίνδυνος όταν δεν ξέρεις να τον χορεύεις, όπως διαπίστωσε εν τοις πράγμασι ο ίδιος ο ρήτορας αυτών των σόλοικων σλόγκαν.

Το κορυφαίο όμως δείγμα είναι ότι τα Μνημόνια θα καταργηθούν «Με ένα Νόμο και Ένα Άρθρο». Πίστευε, σαν εκείνους τους αφελείς στην Κωνσταντινούπολη το 1204, ότι οι Φράγκοι που την κατέλαβαν θα μείνουν για λίγο και θα φύγουν εύκολα και από μόνοι τους, —αλλά αυτοί εγκαταστάθηκαν στη Βασιλεύουσα για πάνω από 50 χρόνια; Ή,  μάλλον, ήξερε ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, αλλά αντί να προετοιμάσει το λαό για μια δύσκολη περίοδο, τον έκανε να πιστέψει ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις —και αυτή η επικίνδυνη ψευδαίσθηση σέρνεται μέχρι σήμερα, που του υπόσχεται φθηνή βενζίνη όσο και στο Τέξας;

Γιώργος Ναθαναήλ

Έχει σπουδάσει στο Yale και στο New York University, επί  προέδρων Τζέραλντ Φόρντ, Τζίμι Κάρτερ και Ρόναλντ Ρέιγκαν. Αφότου επέστρεψε εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων, κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας, και γράφει για κακώς κείμενα, βιβλία που έχει διαβάσει, και αιχμές της τεχνολογίας.
 
 
 
 

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.