Σύνδεση συνδρομητών

Η βούληση ενός λαού

Τρίτη, 10 Μαϊος 2022 15:59
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Πόσο θα αιμορραγήσει ακόμα η Ρωσία προτού ο Πούτιν θεωρήσει ότι έχει στριμωχθεί υπερβολικά;
Φωτογραφία αρχείου
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Πόσο θα αιμορραγήσει ακόμα η Ρωσία προτού ο Πούτιν θεωρήσει ότι έχει στριμωχθεί υπερβολικά;

Σε μια ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής του Παντείου Κώστας Λάβδας υποστηρίζει ότι: «η παράταση του πολέμου που προέκυψε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδηγεί σε μια βίαιη και τεχνητή “διπολοποίηση” έναν ουσιωδώς πολυκεντρικό κόσμο. Αυτή η ασυμφωνία και αναντιστοιχία, το mismatch, μεταξύ ενός πλανήτη που είναι πια πολυκεντρικός και των τάσεων βίαιης υιοθέτησης μιας κουλτούρας ψυχροπολεμικού διπολισμού από ένα μέρος, μόνο, του πλανήτη, αποτελεί άμεσο και εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη. Επείγει η ανάληψη πρωτοβουλιών και η απόκρουση της λογικής που αφήνει τις εξελίξεις να κριθούν, εν πολλοίς, στα πεδία των μαχών. Σήμερα, το Κρεμλίνο που είναι υπεύθυνο για την έναρξη του πολέμου δεν είναι δυνατό να κάνει πίσω από τη νοτιοανατολική Ουκρανία χωρίς κάποια επίφαση νίκης, και από την άλλη πλευρά, το Κίεβο έχει ενθαρρυνθεί να πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, στο πεδίο της μάχης. Εάν αυτή η λογική επικρατήσει, πόσο θα αιμορραγήσει η Ρωσία προτού ο Πούτιν θεωρήσει ότι έχει στριμωχθεί υπερβολικά; Και ποια θα είναι η αντίδραση του καθεστώτος του Κρεμλίνου σε εκείνο το μελλοντικό σημείο;»

Είμαι της γνώμης ότι το ερώτημα είναι διατυπωμένο εσφαλμένα και ως εκ τούτου είναι άνευ νοήματος. Διότι αντιπαραθέτει από τη μια μεριά την βούληση ενός (του Πούτιν) στη βεβαιότητα ή έστω στη βούληση «των Ουκρανών», δηλαδή στη volonté générale – στη γενική βούληση ενός λαού.

Η βούληση του ενός είναι όμως συγκεκριμένη και εφήμερη – αφορά μόνον αυτόν και θα εξαφανιστεί με την αποχώρηση του συγκεκριμένου από τον κόσμο. Η γενική βούληση είναι αχρονική και χαρακτηρίζει τη βούληση του κάθε Ουκρανού, επειδή είναι μέρος του ορισμού της φύσης του «Ουκρανού» – όποιος είναι Ουκρανός είναι φιλόπατρις Ουκρανός, όπως όποιος είναι Έλληνας είναι φιλόπατρις Έλληνας (με άλλα λόγια, η φιλοπατρία είναι ηθική στάση και δεν έχει καμία σχέση με τον εθνικισμό που είναι ανήθικος εκ φύσεως).

Αυτό σημαίνει ότι κάθε διευθέτηση της σύρραξης, η οποία δεν θα συμπεριλαμβάνει τη συμφιλίωση δυο εκ φύσεως ίσων πλευρών, δηλαδή της ουκρανικής και της ρωσικής γενικής βούλησης, είναι μόνο επίπλαστη, επιφανειακή και το πολύ πολύ να βολεύει όλους τους άλλους εκτός από αυτούς που αφορά άμεσα – τους Ουκρανούς και τους Ρώσους.

Και κάθε παρουσίαση μιας τέτοιας «βολικής» λύσης ως «δίκαιης» και στην υπηρεσία της ειρήνης είναι υποκριτική και ανήθικη στον βαθμό της συνέργειας σε ένα έγκλημα.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.