Σύνδεση συνδρομητών

Είμαι νέος και δεν ανέχομαι τη Χρυσή Αυγή

Παρασκευή, 30 Μαϊος 2014 00:22
Συγκέντρωση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής στην Κομοτηνή το 2010, πριν στην οργάνωση η κοινωνία αποδώσει το ρόλο του τιμωρού των υπευθύνων για τη χρεοκοπία της χώρας.
Ggia
Συγκέντρωση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής στην Κομοτηνή το 2010, πριν στην οργάνωση η κοινωνία αποδώσει το ρόλο του τιμωρού των υπευθύνων για τη χρεοκοπία της χώρας.

Τελικά, μετά και τα αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών Εκλογών, έχουν όλοι αρχίσει να συνειδητοποιούν πως η Χρυσή Αυγή έχει έρθει για τα καλά στη ζωή μας, είναι κομμάτι πια όχι μόνο της αντίδρασης μας, αλλά και της εκλογικής μας συμπεριφοράς, και σιγά- σιγά και της πολιτικής μας κουλτούρας. Όλες οι προσεγγίσεις περί παραπλανημένων, ανενημέρωτων και εξαπατημένων ψηφοφόρων έχουν αρχίσει σιγά- σιγά να ξεθωριάζουν μπροστά στο βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που επέλεξαν να ψηφίσουν ένα μόρφωμα που η πολιτεία χαρακτηρίζει εγκληματική οργάνωση, ο αρχηγός και η μισή του κοινοβουλευτική ομάδα βρίσκονται προφυλακισμένοι και οι υπόλοιποι κατηγορούνται για βαρύτατα αδικήματα. Η νομική και μόνο αντιμετώπιση του θέματος αποδεικνύει πως δεν είναι ικανή να πείσει το 10% των ψηφοφόρων που στηρίζει πλέον τη Χρυσή Αυγή. Ποια όμως μπορεί να είναι αυτή η άλλη, η πολιτική όπως συνηθίζουμε να λέμε, αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής;

 

Μιας και κανείς δεν έχει εκφράσει, όχι ότι είναι και τόσο απλό, ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την πολιτική αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, είναι πλέον σίγουρος πως πολλοί άνθρωποι έχουν διαφορετικά πράγματα στο μυαλό τους:

*Την επίλυση των προβλημάτων, και κυρίως αυτό της ανεργίας, ως απάντηση στην άνοδο της Χ.Α.
*Την ανάγκη να δοθεί έμφαση στη λεγόμενη συντηρητική πολιτική agenda με αιχμή του δόρατος τα ζητήματα ασφάλειας και κυρίως της μετανάστευσης.
*Την αλλαγή του πολιτικού συστήματος και στην ανανέωση του πολιτικού προσωπικού για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.
*Την ιδεολογική αντιπαράθεση με το ρατσισμό, την ξενοφοβία, το φασισμό και τον ολοκληρωτισμό κ.λπ.

Ίσως όλες αυτές οι προσεγγίσεις μαζί και μερικές ακόμα που έχουν καταγραφεί να είναι η συστάδα της πολιτικής αντιμετώπισης, ίσως όμως και πάλι όχι. Ίσως η Χ.Α., ως ιδεολογία και όχι ως πολιτικό μόρφωμα, να είχε και πριν ελκυστικότητα, αλλά για λόγους επίπλαστης ευμάρειας και επικράτησης μίας κάποιας πολιτικής ορθότητας να μην εκφραζόταν πολιτικά. Αυτό μπορεί  να το αποδείξει μόνο η επιστημονική έρευνα.

Όσο και αν προσπαθώ από την πλευρά μου να δώσω απαντήσεις στο φαινόμενο της ανόδου της Χ.Α., κάθε μέρα που περνά δεν είμαι σίγουρος πια ότι μπορώ να το κάνω. Αυτό που με σοκάρει περισσότερο είναι πως άνθρωποι της ηλικίας μου, μιας και ανήκω στη διευρυμένη ηλικιακή ομάδα 18-45 στην οποία η Χ.Α. καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά της, δεν ψηφίζουν απλώς, αλλά συμμετέχουν ενεργά και υπερασπίζονται με διαφόρους τρόπους αυτό το φασιστικό και εγκληματικό μόρφωμα. Όσο και αν θέλω να τους καταλάβω, δεν μπορώ, ίσως και να φταίνε τα συναισθήματα οργής και απελπισίας που μου προκαλεί αυτή η εκλογική συμπεριφορά των νέων ανθρώπων. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να σκεφτώ γιατί εγώ, επίσης νέος, δεν στηρίζω τη Χ.Α.

Δεν το κάνω όχι γιατί είμαι βολεμένος. Δεν το κάνω όχι γιατί είμαι ικανοποιημένος από το πολιτικό μας προσωπικό, το αντίθετο θα έλεγα. Δεν το κάνω όχι γιατί είμαι ιδεοληπτικός αριστερός, ανήκω συνειδητά στο φιλελεύθερο κέντρο και μου είναι εξίσου αποκρουστικοί οι ολοκληρωτισμοί και οι ιδεοληψίες από όπου και αν προέρχονται.

Το κάνω γιατί για μένα η εκλογική συμπεριφορά και η πολιτική ιδεολογία δεν είναι θέμα μόδας, δεν διαμορφώνεται στα γυμναστήρια ακούγοντας οργισμένους φουσκωτούς με μαύρα μπλουζάκια και ξυρισμένα κεφάλια να αναλύουν την υπεροχή του Χίτλερ, σηκώνοντας άνετα 50-50 τα κιλά στα βάρη.

Το κάνω γιατί μου άρεσε να ψάχνω την ιστορία, πέρα και από τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια, και να ανακαλύπτω τις σκοτεινές, ολοκληρωτικές θεωρίες που έβαψαν στο αίμα την ανθρωπότητα και να μην αρέσκομαι σε εύκολες νεο- μυθοπλασίες για καλό φασισμό και κακό κομμουνισμό, για τις δήθεν αγαθές προθέσεις του Χίτλερ για την Ελλάδα που θαύμαζε κ.λπ.

Το κάνω γιατί η βία δεν βρίσκεται στη δική μου πολιτική κουλτούρα, και δεν θέλω ούτε να κρεμάσω ούτε να δείρω ούτε να προπηλακίσω όποιον «με οδήγησε» στο τέλμα. Ξέρω να αξιολογώ τις δικές μου επιλογές και να διαμορφώνω τη συμπεριφορά μου ανάλογα, πάντα εντός του δημοκρατικούς πλαισίου και των πολιτικών επιλογών.

Το κάνω γιατί αναγνωρίζω πως οι κυβερνήσεις μας, καλές ή κακές, επιτυχημένες ή όχι, προέκυψαν μέσα από εκλογικές διαδικασίες και δεν επιβλήθηκαν με δικτατορικούς τρόπους.

Το κάνω γιατί δεν πιστεύω πως οι άνθρωποι χωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους σύμφωνα με το φύλο, τη φυλή, τη σεξουαλική τους προτίμηση, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις ή τη φυσική τους κατάσταση.

Το κάνω γιατί ξέρω πως ο Ιωάννης Μεταξάς και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ήταν στυγνοί δικτάτορες και όχι σωτήρες της χώρας μας.

Το κάνω γιατί δεν πιστεύω πως μας ψεκάζουν και δεν ερεθίζομαι στη σκέψη να ακούσω τις ερπύστριες στο κέντρο της Αθήνας.

Είμαι νέος και δεν στηρίζω τη Χρυσή Αυγή γιατί θέλω ένα πραγματικό και καλύτερο μέλλον για τη χώρα μου.

 

Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Διεθνολόγος με ειδικότητα στα θέματα ασφάλειας και καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας. Βιβλία του: Πριν το Μνημόνιο δεν έβλεπες (2013), Σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω. Ισλαμικό κράτος, ευρωπαϊκή ασφάλεια και Ελλάδα (2016).

2 σχόλια

Όσο δε δίνουν βήμα στη Χρυσή Αυγή να μιλήσει, μην περιμένετε τα ποσοστά της να πέσουν.
Έχω βαρεθεί τη καραμέλα "όσοι τη ψηφίζουν είναι φασίστες", "συνειδητοποιημένη ψήφος" κτλ. Δεν καταλαβαίνετε ότι η πολιτική ζωή η ίδια δρά απολυταρχικά (ο όρος φασισμός είναι αδόκιμος) και περιορίζοντας την ελευθερία λόγου ενός πολιτικού σχηματισμού (μιας και ο καθένας έχει το δικαίωµα της ελευθερίας της γνώµης και της έκφρασης που σηµαίνει το δικαίωµα να µην υφίστανται δυσµενείς συνέπειες για τις γνώµες του και το δικαίωµα να αναζητεί, να παίρνει και να διαδίδει πληροφορίες και ιδέες, µε οποιοδήποτε µέσο έκφρασης, και από όλο τον κόσµο.) στην ουσία δημιουργεί γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθεί και να ανδρωθεί;
Από το 2009 και μετά ζούμε σε μια κοινωνία όπου λαμβάνουν χώρα βίαιες κοινωνικές αλλαγές ενώ η οικονομική τρομοκρατία των φερόμενων ως συνέταιρων μας στην Ε.Ε. έχει γεμίσει το κόσμο απόγνωση και απελπισία. Όταν κάποιος είναι στριμωγμένος σε μια γωνία παλεύει με ό,τι έχει για να ξεφύγει. Σε βίαιες καταστάσεις, μπορούμε να περιμένουμε μόνο βίαιες λύσεις, άρα το 10% της Χρυσής Αυγής είναι αναμενόμενο. Αν δεν δώσουν λόγο στη Χρυσή Αυγή και δε σταματήσουν να την διώκουν, πιστέψτε με θα ζήσουμε στιγμές 1932 και ένα νέο Machtergreifung.

Astrolabos
Astrolabos
05 Ιουν 2014, 06:06

Τριαντάφυλλε σε ευχαριστώ για το άρθρο σου, αλλά πιστεύω πως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να προσπαθούμε να εξηγήσουμε την άνοδο της ΧΑ και απλά να αποδεχτούμε το προφανές, ότι δηλαδή η ακροδεξιά ήταν πάντα εκεί! Το μόνο που έχει αλλάξει είναι το θάρρος/θράσος των ψηφοφόρων της. Κι ως προς τους νέους, θα ήθελα να θυμίσω σε σένα και σε όσους άλλους έχουν περάσει από ελληνικά πανεπιστήμια, τα εμβατήρια του Ζέρβα τα οποία έπαιζαν στην διαπασών κατά τη διάρκεια των φοιτητικών εκλογών, από την ετησίως νικηφόρα "κεντροδεξιά" παράταξη και τα "χουντο-μεταξικά" σούξου μούξου τα οποία σιγοψιθύριζαν οι ίδιοι στους διαδρόμους κάθε φορά που έφτανε η επέτειος του πολυτεχνείου ή της 28ης Ν. κλπ. Πρέπει επιτέλους να δούμε την αλήθεια κατάματα και να αποδεχτούμε το γεγονός πως ένα ποσοστό μεταξύ 20 και 30% πρόσκειται παραδοσιακά στην άκρα δεξιά και στο φασισμό. Από την περίοδο του Μεταξά, από τους δωσίλογους και τους ταγματασφαλίτες της κατοχής, από τους φιλοχουντικούς, τους φιλοβασιλικούς και πάει λέγοντας. Όλα αυτά τα παιδιά είχαν έναν παππού, έναν πατέρα, έναν συγγενή ο οποίος εκθείαζε τον φασισμό με τα δημόσια έργα της χούντας, με την απάτη των νεκρών του πολυτεχνείου, με τα κονσερβοκούτια του "συμμοριτοπόλεμου", με πολιτικές ατάκες του στιλ "Είμαστε τα παιδιά/εγγόνια των νικητών" κλπ. Πότε θα σταματήσει λοιπόν αυτή η πτώση από τα σύννεφα; Για μένα από την άλλη μεριά είναι απείρως χειρότερο το ποσοστό της διείσδυσης της ΧΑ στην αστυνομία και τα σώματα ασφαλείας. Είναι άραγε σε άμεσο κίνδυνο η δημοκρατία (ή ότι έχει απομείνει από αυτήν) στην Ελλάδα;

Summanus
Summanus
30 Μάι 2014, 04:05

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.