Σύνδεση συνδρομητών

Προ ομμάτων*

Δευτέρα, 04 Απριλίου 2022 18:25
Η γαλλική Liberation σχολιάζει πρωτοσέλιδα την αιματοχυσία στην Μπούτσα της Ουκρανίας.
Liberation
Η γαλλική Liberation σχολιάζει πρωτοσέλιδα την αιματοχυσία στην Μπούτσα της Ουκρανίας.

Έτσι λοιπόν ήρθε και έγινε: εκεί που ακολουθούσε τον γνώριμό της τον σκοπό η Αριστερά, όπου ΕΟΚ και ΝΑΤΟ παραμένουν το ίδιο φιλελεύθερο συνδικάτο, εκεί που με το «ολιστικό» είχε βρει και κάτι να πει, ξαφνικά βρέθηκε αγκαλιά με τους σφαγείς. Βρέθηκε διά της σιωπής της να συναινεί σε μια θηριωδία, που συμβαίνει στην γειτονιά μας, εδώ πιο πάνω, και η οποία έρχεται πλέον προ ομμάτων.

Είτε ήταν ο αντιδυτικός της αυτοματισμός, είτε είχε φανταστεί πως ο ρωσικός στρατός θα κάνει έναν περίπατο, πως ο νικητής θα γράψει τέλος πάντων την ιστορία - πάντως δεν τα μέτρησε σωστά και, τώρα, το χειρότερο, σύρεται να παραδεχτεί, θέλοντας και μη, πως η φιλελεύθερη Δύση είναι ο προμαχώνας απέναντι στην βαρβαρότητα.

Ο επίσημος φιλόσοφος του ΣΥΡΙΖΑ το είχε δει να έρχεται, όμως δεν μπορούσε να προβλέψει την ένταση με την οποία το δίλημμα επρόκειτο να τεθεί. Να μην το ιδεολογικοποιήσουμε το ζήτημα, έλεγε σε ένα άρθρο στην Αυγή. Μπορεί να έχει κάποιο άδικο ο Πούτιν, ίσως λίγο δίκιο η Ουκρανία, ο σοσιαλισμός παραμένει ο καλός, και είναι ακριβώς τόσο πιο καλός, όσο οι φιλελεύθεροι είναι κακοί, δεν έχουμε άλλο μέτρο.

Με τέτοιο μέτρο, δύσκολες είναι πια και ανάποδες οι μετρήσεις για την Αριστερά.

 

*Από τα ισχυρότερα πλήγματα που δέχθηκε η αμερικανική πολιτική στον πόλεμο του Βιετνάμ ήταν ένα τεύχος του Life (Ιούνιος 1969) με τίτλο: "One Week's Dead". Δεν ήταν πια ο αριθμός των νεκρών, ούτε καν ο κατάλογος των ονομάτων. Ήταν ένας προς έναν οι 242 νεκροί της εβομάδας, με τις φωτογραφίες τους πάνω από το όνομά τους. Ο πόλεμος χάθηκε, από τη στιγμή που οι νεκροί ήρθαν μπροστά στα μάτια μας.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.