Σύνδεση συνδρομητών

Σε κατ' οίκον περιορισμό

Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2022 18:58
Ο ρώσος σκηνοθέτης Κιρίλ Σερεμπρένικωφ.
Φωτογραφία αρχείου
Ο ρώσος σκηνοθέτης Κιρίλ Σερεμπρένικωφ.

Ο Ρώσος Κιρίλ Σερεμπρένικωφ και το έργο του, που είναι αναφορά στον Τσέχωφ, είναι οι τιμώμενοι στο φετινό φεστιβάλ της Αβινιόν. Ήταν προτού να αρχίσει η σύγκρουση, και φυσικά παραμένουν, εμφατικά. Εικάζεται όμως πως μόνο το έργο του θα είναι παρόν. Ο Σερεμπρένικοφ είναι καταδικασμένος* στη Ρωσία και βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό ή/και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Ταυτολογία βαρετή, όμως η πρακτική είναι πολύ πραγματική: σε καθεστώς αυταρχικό, ο ελεύθερος καλλιτέχνης θα βρεθεί τρόπος να εμποδιστεί. Ανεκτός παραμένει ο πειθαρχικός και προωθείται, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, εκείνος του οποίου η δράση, ιδωμένη από τη σκοπιά του καθεστώτος. κρίνεται συμφερτική για αυτό: κατά κύριο λόγο δηλαδή η τέχνη που ασκείται από τους επίσημους φορείς.

Η Ευρώπη ούτε θέλει ούτε μπορεί κανέναν καλλιτέχνη να θέσει σε κατ' οίκον περιορισμό. Μπορεί όμως, εν καιρώ πολέμου, εκείνους, που είτε από πρόθεση είτε εκ των πραγμάτων, εξυπηρετούν την πολιτική του εχθρού, να μην τους θέλει στον δικό της οίκο. Αυτοί, εν προκειμένω, δεν είναι ούτε ο Τσαϊκόφσκι, ούτε ο Τουργκένιεφ και ο Τολστόη, ούτε ο Σερεμπρένικοφ: είναι οι ρωσικοί κρατικοί οργανισμοί.

 

* στη Ρωσία οι καλλιτέχνες που δεν ακούν σε στάση προσοχής τα λόγια του ηγέτη, έχουν διαγνωστεί με προδιάθεση εγκληματική. Το αδίκημα εδώ ήταν οικονομική κακοδιαχείριση.

Παντελής Μπασάκος

Σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Πρωτοδίδαξε (1977) στην Αθήνα, στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών.Έχει διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1979-2014) και ως επισκέπτης καθηγητής στο φιλοσοφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε συνεκδότης του περιοδικού του Κέντρου Φιλοσοφικών Ερευνών Δευκαλίων, μαζί με τους καθηγητές Παύλο Καλλιγά και Ιόλη Πατέλη. Διευθύνει, μαζί με τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα και Γεράσιμο Κουζέλη, την έκδοση των Απάντων του Αριστοτέλη από τις εκδόσεις Νήσος, με την χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κυριότερα γραπτά: L’ instance d’ aporie, essai sur Platon (1981), Επιχείρημα και Κρίση (1999), Τρεις Γλώσσες, Αριστοτέλης - Husserl -  Wittgenstein (2006), Αριστοτέλης Τέχνη Ρητορική (μετάφραση και εισαγωγή, 2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.