Σύνδεση συνδρομητών

Τα άφοβα μαρούλια του Τσερνόμπιλ

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022 12:31
Ο Θανάσης Καρτερός με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Φωτογραφία αρχείου
Ο Θανάσης Καρτερός με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Η έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα Νο 4 στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας έγινε στις 26 Απριλίου 1986, μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Οι άνεμοι ανέλαβαν να μεταφέρουν τα ισχυρά ραδιενεργά σωματίδια που απελευθερώθηκαν — βορειοδυτικά πρώτα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, νοτιοανατολικά κατόπιν, όταν άλλαξε η φορά τους. Στην Ελλάδα, όπου εκείνες τις μέρες έβρεχε, η ραδιενέργεια έφτασε στις 2 Μαΐου και κορυφώθηκε μία μέρα μετά, Μεγάλο Σάββατο. Κανείς δεν την έβλεπε, δεν τη μύριζε, δεν την αισθανόταν.

Όταν λίγο καιρό αργότερα οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου (όπου η έκθεση στη ραδιενέργεια ήταν υψηλή) πούλησαν στην Ιταλία 300.000 τόνους στάρι, οι Ιταλοί το μέτρησαν και ανακάλυψαν ότι περιείχε πολύ υψηλές τιμές ραδιενέργειας. Η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε να το πάρει πίσω, γιατί είχε ήδη καταβάλει τις αποζημιώσεις στους αγρότες. Τελικά η λύση βρέθηκε: το αγόρασε η ΕΟΚ, το ανάμειξε με κανονικό στάρι που δεν περιείχε ραδιενέργεια και το μοίρασε ως βοήθεια σε λιμοκτονούσες χώρες στην Αφρική και στην Ανατολική Γερμανία.

Στις 2 Μαΐου, και ενώ το ραδιενεργό νέφος έμπαινε στη χώρα,  το κομματικό όργανο του ΚΚΕ, ο Ριζοσπάστης (Τυπικά Διευθυντής: Γρηγόρης Φαράκος, Αρχισυντάκτης: Θανάσης Καρτερός), γιόρταζε την εργατική πρωτομαγιά, ενώ έγραφε με πηχυαίους τίτλους στο πρωτοσέλιδο: «ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ. Αντισοβιετικό ‘νέφος’», για να συμπληρώσει παρακάτω: «Η ΕΣΣΔ δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος».

Ή αλλιώς, όπως έμεινε στην Ιστορία: «Φάτε Μαρούλια Άφοβα!» Good For You!

 

[Σημείωση της σύνταξης: Για το Τσερνόμπιλ, διαβάστε το βιβλίο της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς (βραβείο Νόμπελ 2015), Τσερνόμπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος, μετάφραση: Ορέστης Γεωργιάδης, Πατάκη, Αθήνα 2015, σελ. 344]

 

Γιώργος Ναθαναήλ

Έχει σπουδάσει στο Yale και στο New York University, επί  προέδρων Τζέραλντ Φόρντ, Τζίμι Κάρτερ και Ρόναλντ Ρέιγκαν. Αφότου επέστρεψε εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων, κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας, και γράφει για κακώς κείμενα, βιβλία που έχει διαβάσει, και αιχμές της τεχνολογίας.
 
 
 
 

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.