Ακόμη πιο γνωστό είναι πως η του θεού εκκλησία αντιμετώπισε προβλήματα στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων για την προστασία από τον ιό που επιμένει σκοτώνοντας. Μάλιστα, μέσω θεϊκής πρόνοιας (;), είχαν προβλέψει επιτυχώς πως τα μέτρα θα ήταν ανεφάρμοστα, όπως και απεδείχθη την αμέσως επόμενη Κυριακή. Κάποιοι που αντέτειναν πως τα μέτρα απέτυχαν επειδή δεν έγινε η παραμικρή προσπάθεια εφαρμογής τους ανήκουν, φυσικά, στους κακοπροαίρετους που πάντα υπάρχουν.
Όμως, επιστρέφοντας στην αρχική σημασία, τις δύο προηγούμενες Κυριακές μια res publica έλαβε χώρα, η κοσμική ιεροτελεστία [pun inteded] της οποίας παρουσιάζει ενδιαφέρουσες ομοιότητες όσο και διαφορές. Ομοίως με ένα θρησκευτικό προσκύνημα, ημέρα Κυριακή, μεγάλος αριθμός πολιτών συναθροίστηκε σε εκατοντάδες σημεία στη χώρα για να λάβει μέρος σε μια διαδικασία που απαιτούσε την παραμονή του στο χώρο για λίγα λεπτά. Εν μέσω πανδημίας, οι περιστάσεις θυμίζουν την «τέλεια» αφορμή να μετατραπούν τα εκλογικά κέντρα σε εστίες υπερμετάδοσης.
Εξετάζοντας το πώς αντέδρασε ο κοσμικός οργανισμός στο πρόβλημα καταδεικνύει τις διαφορές ανάμεσα στις δύο εκκλησίες σε τέτοιο βαθμό που θα έπειθε και τον πιο δύσπιστο πιστό.
Θεωρώ άξιο ιδιαίτερης σημασίας πως λόγω της φύσης της συνάθροισης -ανάδειξη αρχηγού- από την κοσμική συνέλευση έχουμε και μετρήσιμα στοιχεία. Επί δύο Κυριακές, συνολικά άνω των 370.000 πολιτών σε συγκεκριμένο αριθμό εκλογικών τμημάτων συνήλθαν χωρίς να νοσήσει κανείς. Και αυτό συνέβη επειδή την παραμονή της πρώτης Κυριακής, η αρμόδια επιτροπή του κόμματος εξέδωσε το πρωτόκολλο των μέτρων που έπρεπε να τηρηθούν: επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης καθώς και μοριακού τεστ 48 ωρών. Χωρίς άνωθεν νουθεσίες, χωρίς έκδοση ειδικών αποφάσεων, την αμέσως επόμενη μέρα και μια εβδομάδα αργότερα ξανά, τα μέτρα τηρήθηκαν κατά γράμμα χωρίς το παραμικρό παρατράγουδο. Σε ένα τμήμα λίγοι πλακώθηκαν για λόγους κομματικού πατριωτισμού, αλλά πέραν αυτού ουδέν. Ο καθείς με την εκκλησία του και οι κακοπροαίρετοι με την δική τους...