Πέραν του αστείου, όμως, το μακρινό 1991 γνώρισα τον αμερικανό αστρονόμο και αστροφυσικό αλλά και συγγραφέα του μπεστ σέλερ επιστημονικής φαντασίας Contact) Carl Sagan (Καρλ Σέιγκαν, στο παρελθόν τον αποδίδαμε και ως Καρλ Σαγκάν) διαβάζοντας την εξαιρετική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό. Κάτι που μου έκανε εντύπωση και διαισθάνθηκα ότι θα τον συμπαθούσα ήταν πως στην εισαγωγή αναφερόταν πως οδηγούσε στο campus του πανεπιστημίου Cornell μια πορτοκαλί Πόρσε με πινακίδα κυκλοφορίας τη λέξη PHOBOS - αναφορά στο μεγαλύτερο από τα δύο φεγγάρια του πλανήτη Άρη.
Τον θυμήθηκα ξανά πριν από λίγες ημέρες όταν ο Μπράιαν Γουίλιαμς του NBC αναφέρθηκε σε κάτι που είχε γράψει ο Καρλ Σέιγκαν στο τελευταίο βιβλίο του σχετικά με το πώς έβλεπε το μέλλον των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήταν τόσο προφητικά εύστοχος που πιστεύω πως αξίζει τον κόπο να διαβαστεί. Η πανδημία, μάλιστα, έφερε βίαια και ωμά στο προσκήνιο το ορθό των λόγων του. Έλεγε ο Σέιγκαν:
Έχω ένα προαίσθημα μιας Αμερικής την εποχή των παιδιών ή των εγγονών μου όπου η οικονομία βασίζεται στην πληροφορία και τις υπηρεσίες, με τον κατασκευαστικό τομέα να έχει ανατεθεί σταδιακά σε άλλες χώρες – μια εποχή που φοβερές τεχνολογικές εξουσίες θα είναι συγκεντρωμένες στα χέρια ελαχίστων και κανένας από όσους εκπροσωπούν το δημόσιο συμφέρον δεν θα είναι καν σε θέση να αντιληφθεί τα διακυβεύματα των καιρών ή τη βαρύτητα τους – όταν οι άνθρωποι θα έχουν χάσει την ικανότητά τους να ιεραρχούν μόνοι τους τις προτεραιότητές τους και μετά γνώσεως να αμφισβητούν τους εκάστοτε κυβερνώντες – μια εποχή που οι άνθρωποι θα κρατούν σφιχτά τους κρυστάλλους τους όσο διαβάζουν τα ωροσκόπιά τους, με τις κριτικές τους ικανότητες σε διαρκή πτώση, ανίκανοι να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ βολικού και αληθινού, να διολισθαίνουν αέναα και σχεδόν ανεπαίσθητα όπισθεν ολοταχώς ξανά προς τη δεισιδαιμονία και το σκοτάδι. Και ο στόχος της εύπεπτης ευτέλειας δεν θα είναι πουθενά πιο εμφανής από την αργή αποσύνθεση κάθε ίχνους ουσιαστικού περιεχομένου στα ΜΜΕ που θα ισχυροποιούνται μέρα με την ημέρα και των οποίων η επιλογή εκπομπών θα γίνεται με βάση ως παραλήπτη τον καταναλωτή με το χαμηλότερο επίπεδο, αφελείς εκπομπές για τους αδαείς αφιερωμένες στην ψευδοεπιστήμη και τις μαγγανείες, αλλά, ειδικότερα, ένα είδος αποθεωτικής λατρείας της άγνοιας.