Σύνδεση συνδρομητών

Νόμοι υπάρχουν, αλλά ποιος τους τηρεί;

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 12:09
Κορωνοπάρτυ στην Κυψέλη.
twitter
Κορωνοπάρτυ στην Κυψέλη.

Εδώ και αρκετούς μήνες,  ολοένα και περισσότεροι πολίτες δεν τηρούν τα περισσότερα κυβερνητικά μέτρα περιορισμού / lockdown με αφορμή την πανδημία. Δεν αναφέρομαι βεβαίως στα προφανή, όπως ήταν οι συγκεντρώσεις για τον Κουφοντίνα ή τα πρόσφατα κορωνοπάρτυ.

Αυτό που πλέον τηρούν ελάχιστοι είναι η αποστολή των SMS για τις μετακινήσεις. Ακόμη και οι  πλέον ευσυνείδητοι, οι πλέον τυπικοί, έχουν πάψει εδώ και καιρό να στέλνουν μήνυμα στο 13033. Αυτό είναι ένα γεγονός του οποίου η πολιτεία μπορεί να έχει πλήρη γνώση και σαφή δεδομένα. Μετρήσιμο πράγμα είναι. 

Όταν το κράτος θεσπίζει έναν κανόνα, τον οποίο από ένα σημείο και μετά οι πολίτες δεν τηρούν και δεν εφαρμόζουν χωρίς να αντιμετωπίζουν καμία συνέπεια, το αποτέλεσμα αυτό λειτουργεί παιδευτικά. Έρχεται, κοντά σε τόσα άλλα, να διδάξει κι αυτό στους πολίτες ότι η τήρηση των κανόνων του ελληνικού κράτους δεν είναι αναγκαία, δεν είναι απαραίτητη, επαφίεται στο φιλότιμο καθενός και –το σπουδαιότερο– η μη τήρηση δεν έχει κανενός είδους συνέπεια για τον «άτακτο». 

Συνηθίζουμε πολύ συχνά στην καθημερινότητά μας να λέμε πως για τους κανόνες και τους νόμους που δεν τηρούνται ευθύνεται η κακή παιδεία ή ή έλλειψη παιδείας. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε και οι Έλληνες όταν πηγαίνουν σε χώρες της Ευρώπης θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λειτουργούν και να πορεύονται όπως και στην Ελλάδα, πράγμα που όμως δεν βλέπουμε να συμβαίνει. Άρα; 

Δεν είναι απαραίτητα καλύτερης παιδείας οι άνθρωποι στο Βέλγιο, στη Γερμανία ή στη Φινλανδία. Το βασικό όμως είναι ότι ξέρουν, στην συντριπτική πλειονότητά τους, ότι δεν γίνεται να παραβιάσουν έναν κανόνα και να μην αντιμετωπίσουν τις συνέπειες, το αντίθετο απ’ ό,τι ξέρουμε ότι θα συμβεί εδώ, σε εμάς. Κι αυτό, με την ανοχή αν όχι και με την υποστήριξη και τη συμπαράσταση του κράτους, που φαίνεται να μας κλείνει το μάτι με κατανόηση. 

Νομίζω, πως και αυτή η παράμετρος θα έπρεπε να αξιολογείται με μεγαλύτερη σοβαρότητα από εκείνους που παίρνουν τις αποφάσεις. 

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.