Σύνδεση συνδρομητών

Να αντιμετωπίσουμε το οργανωμένο έγκλημα

Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017 22:35
Ο δολοφονηθείς Μιχάλης Ζαφειρόπουλος σε παλαιότερη φωτογραφία με τον νυν πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Φωτογραφία Αρχείου
Ο δολοφονηθείς Μιχάλης Ζαφειρόπουλος σε παλαιότερη φωτογραφία με τον νυν πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η είδηση της στυγνής δολοφονίας ενός δικηγόρου, του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, μέσα στο γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας αρκεί από μόνη της να σου παγώσει το αίμα. Το οργανωμένο έγκλημα έδειξε το πιο σκληρό του πρόσωπο, με μια εν ψυχρώ στυγερή δολοφονία ενός ανθρώπου στον επαγγελματικό του χώρο.

Κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να ψάχνουν κίνητρα, λογαριασμούς που ξεκαθαρίστηκαν, σκοτεινές υποθέσεις και οποιαδήποτε υπαρκτή ή μη πτυχή της ζωής του δολοφονημένου. Δεν έχει σημασία.

Όποια και αν ήταν τα κίνητρα των δολοφόνων (ή αυτών που τους πλήρωσαν), πρόκειται για μία στυγερή δολοφονία από ομάδα του οργανωμένου εγκλήματος.

Έχουμε συνηθίσει να δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στις τρομοκρατικές επιθέσεις των ισλαμιστών τζιχαντιστών, αλλά ξεχάσαμε γρήγορα την τρομοκρατική επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Ωστόσο, το οργανωμένο έγκλημα δεν πρέπει και δεν μπορεί να περνά στα μονόστηλα των ειδήσεων. Είναι εδώ και δρα καθημερινά. Δεν πρέπει να το θυμόμαστε μόνο κάθε φορά που κάνει με ηχηρό τρόπο την εμφάνιση του, όπως η δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο σε σημαντικό βαθμό έχει διασυνοριακό χαρακτήρα, είναι μαζί με την τρομοκρατία οι μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια των κρατών και των πολιτών.

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε πως, τα τελευταία χρόνια, ακόμη και στην Ελλάδα βλέπουμε αυτές τις θανατηφόρες απειλές για την ασφάλειά μας να δρουν μαζί. Η ώσμωση τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος έχει αλλάξει ριζικά τις απειλές και έχει δυσχεράνει σημαντικά την ανασφάλεια της καθημερινότητάς μας.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οργανωμένο έγκλημα είναι και επίσημα μία από τις τρεις σημαντικότερες απειλές ασφάλειας και πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και από κοινού  με την τρομοκρατία, καθώς η συλλειτουργία τους είναι θανατηφόρα. Αν θέλουμε η Ελλάδα να καταστεί «σύγχρονο κράτος εθνικής ασφάλειας» (modern national security state) οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις απειλές, να τις ιεραρχήσουμε και να τις αντιμετωπίσουμε.

Από ένα ευρωπαϊκό κράτος στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να απουσιάζει το δόγμα εσωτερικής ασφάλειας. Η ασφάλεια και η Επιβολή του Νόμου είναι κυρίαρχο ζητούμενο της κοινωνίας μας.

Όσο δίπλα αφαιρούνται ανθρώπινες ζωές δεν υπάρχει χώρος, ούτε και χρόνος, για ιδεοληψίες, αγκυλώσεις και φοβικές προσεγγίσεις της ασφάλειας. 

Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Διεθνολόγος με ειδικότητα στα θέματα ασφάλειας και καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας. Βιβλία του: Πριν το Μνημόνιο δεν έβλεπες (2013), Σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω. Ισλαμικό κράτος, ευρωπαϊκή ασφάλεια και Ελλάδα (2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.