Ο Σοζέι Μασούντ και ο Εχσάν Χατζισαφί είναι δύο διεθνείς ιρανοί ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην ομάδα του Πανιωνίου. Για τη συμμετοχή τους στον επαναληπτικό αγώνα που έδωσε η ομάδα τους κατά της ισραηλινής ομάδας Μακάμπι Τελ Αβίβ τιμωρήθηκαν από το υπουργείο Αθλητισμού της χώρας τους με αποκλεισμό από την εθνική ομάδα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού του Ιράν Mοχάμαντ Ρέζα Νταβάρζ Τανί για τον αποκλεισμό τους:
Επειδή οι Μασούντ και Χατζισαφί διέσχισαν την κόκκινη γραμμή, δεν ανήκουν πλέον στην εθνική ομάδα του Ιράν. Εδώ και 38 χρόνια κανείς αθλητής δεν δέχτηκε να αντιμετωπίσει αντίπαλο από το Ισραήλ, ακόμα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τώρα, δύο ποδοσφαιριστές έκαναν το αντίθετο λόγω δέσμευσης με το σύλλογό τους. Τι γίνεται, όμως, με την δέσμευσή τους απέναντι στο σπουδαίο ιρανικό έθνος.
38 χρόνια κανείς αθλητής με καταγωγή από το Ιράν δεν συμμετείχε ποτέ ως αντίπαλος σε αγώνα εναντίον ομάδας από το Ισραήλ. Μέσα σε αυτή την πρόταση συμπυκνώνεται η έκταση, αλλά και το βάθος που έχει μία και μόνο σύγκρουση στην περιοχή, αυτή του Ισραήλ με τις Αραβικές χώρες. Ενώ αξίζει να τονιστεί πως την απόφαση αυτή δεν την πήρε η Αίγυπτος ή η Ιορδανία, χώρες που έχουν συγκρουστεί στρατιωτικά με το Ισραήλ, αλλά το Ιράν. Η διένεξη Ισραήλ και Αραβικών κρατών, με αιχμή του δόρατος το παλαιστινιακό ζήτημα, είναι από τις πολλές και διαφορετικές συγκρούσεις και διενέξεις που κατακερματίζουν τη Μέση Ανατολή. Εθνοτικές συγκρούσεις, εμφύλιοι πόλεμοι, θρησκευτικές και γενικότερα σεκταριστικές διαφορές δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που συχνά οδηγεί σε βίαια ξεσπάσματα και ένοπλες συγκρούσεις.
Αυτό το περιπλεγμένο περιβάλλον συγκρούσεων και διενέξεων δεν μπόρεσε ποτέ να το αντιληφθεί η Δύση, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να οδηγείται σε επιλογές που άμεσα ή έμμεσα όχι μόνο δεν οδηγούσαν στην επίλυση των συγκρούσεων και στην άμβλυνση των διενέξεων, αλλά αντίθεα τις τροφοδοτούσαν και τις όξυναν. Επιλογές που μπορεί πρόσκαιρα να είχαν αποτέλεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα οδηγούσαν σε πολέμους και βία. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η επιλογή της απομόνωσης των Σουνιτών στο Ιράκ που αποτέλεσε τη χρυσή ευκαιρία για να εμφανιστεί δυναμικά το Iσλαμικό Κράτος στο Ιράκ. Η αρχαιότερη και πιο έντονη τέτοιου τύπου διένεξη στην περιοχή είναι αυτή των Σουνιτών με τους Σιίτες, την οποία δυστυχώς για μία ακόμη φορά οι ΗΠΑ με την πολιτική τους οξύνουν, θεωρώντας πως θα μπορέσουν να ελέγξουν τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία στοχοποιώντας τους Σιίτες και απομονώνοντας τους συμμάχους τους στις χώρες του Κόλπου, όπως φάνηκε από την περίπτωση των κυρώσεων κατά του Κατάρ.
Όταν, ούτε ο αθλητισμός δεν μπορεί να ενώσει τους λαούς της περιοχής, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσο δύσκολο είναι να δημιουργηθούν συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.