Σύνδεση συνδρομητών

Αντόλφο Σουάρεθ (1932-2014): ένας μαχητικός δημοκράτης

Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014 04:42
23 Φεβρουαρίου 1981. Ο Αντόλφο Σουάρεθ, όρθιος, αψηφά τα όπλα των πραξικοπηματιών του στρατηγού Τεχέρο.
Αρχείο The Books’ Journal
23 Φεβρουαρίου 1981. Ο Αντόλφο Σουάρεθ, όρθιος, αψηφά τα όπλα των πραξικοπηματιών του στρατηγού Τεχέρο.

Με αφορμή το θάνατο του πρώτου ισπανού πρωθυπουργού που ανέλαβε την εξουσία μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο

Διαβάζοντας για τον θάνατο του Αντόλφο Σουάρεθ, του πρώτου πρωθυπουργού της Ισπανίας μετά τη δικτατορία του Φράνκο, θυμήθηκα ένα γεγονός που με έκανε να τον θαυμάζω.

Ήταν Φεβρουάριος του 1981 και καθώς περπατούσα στο κέντρο της Αθήνας με σταμάτησε αναστατωμένος ένας Ισπανός που έψαχνε κάποιον να μιλήσει αγγλικά, γιατί είχε δυσκολία να επικοινωνήσει με τη χώρα του και είχε ακούσει για ένα πραξικόπημα που έγινε εκεί. Ήθελε να μάθει περισσότερες πληροφορίες και μπήκαμε μαζί σε ένα κατάστημα με τηλεοράσεις που εκείνη την ώρα μετέδιδε ειδήσεις. Είδαμε λοιπόν πλάνα από το πραξικόπημα που επιχειρήθηκε στην Ισπανία όταν ένας ανισόρροπος, φαιδρός στην όψη υπαξιωματικός, ο Αντόνιο Τεχέρο, με τη στολή και το καπέλο του και το όπλο στο χέρι εισέβαλε μαζί με πολιτοφύλακες στη Βουλή της Ισπανίας δίνοντας διαταγές και καταλαμβάνοντας το βήμα. Όλοι οι βουλευτές όπως τους βλέπαμε, με εξαίρεση τον Αντόλφο Σουάρεθ που καθόταν στην πρώτη σειρά και τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Σαντιάγκο Καρίγιο, έσπευσαν τρομαγμένοι να κρυφτούν κάτω από τα έδρανα. Οι δυο τους ήταν οι μόνοι που δεν κινήθηκαν. Ο πρωθυπουργός Αντόλφο Σουάρεθ, που επρόκειτο εκείνη τη μέρα να αντικατασταθεί λόγω παραίτησής του, παρέμεινε ευθυτενής, απτόητος και ψύχραιμος στη θέση του.

Ο Τεχέρο κράτησε ομήρους τους βουλευτές για περίπου ένα 24ωρο και το πραξικόπημα απέτυχε μετά και την παρέμβαση υπέρ της δημοκρατίας του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος.

Βάσω Κιντή

Καθηγήτρια της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η κατεύθυνση της έρευνάς της ορίζεται από το βιβλίο της Kuhn & Wittgenstein. Φιλοσοφική έρευνα της δομής των επιστημονικών επαναστάσεων (1995). Πιο πρόσφατο βιβλίο της: Φιλοσοφία της ιστορίας (2021). Υπεύθυνη σύνταξης του περιοδικού για τη φιλοσοφία Cogito

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.