Ήταν Νοέμβριος του 2015, όταν ξεκίνησε μια έντονη διεργασία για τη γραμμή που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη από θαλάσσης…
Διάφοροι, που στόχευαν να ξεκινήσουν τη γραμμή, αλλά το σίγουρο είναι, ότι, μετά από μια προσεκτική ανάλυση, κανένας τους δεν είχε πλοίο και κυρίως κανένας τους δεν είχε το χρήμα, για να ξεκινήσει το εγχείρημα, κινούνταν γύρω γύρω όλοι και πουθενά στη μέση ο Μανώλης,
Στις 8 Μαρτίου 2016, οι δυο πρωθυπουργοί, Ελλάδας και Τουρκίας, συναντιούνται στη Σμύρνη, με ένα τσούρμο υπουργούς και παρατρεχάμενους. Ανάμεσά τους και ο ανεκδιήγητος λαϊκός ηγέτης Δρίτσας, που συναντήθηκε με εμέναν, διότι με τον Γιλντιρίμ, που ήταν τότε υπουργός Μεταφορών, πριν γίνει πρωθυπουργός, συναντήθηκε το άλλο αγλάισμα πολιτικής ευθύτητας και κυρίως παραγωγικότητας, ο Σταθάκης.
Στη συνάντηση αυτή, οι πρόεδροι των δύο λιμανιών, παρουσία υπουργών και λοιπών παραγόντων, υπέγραψαν το μνημόνιο αλληλοκατανόησης και συνεργασίας,αναφερόμενοι κυρίως στη γραμμή Θεσσαλονίκη-Σμύρνη (αυτό σημειώστε το) – και ήταν το μοναδικό στοιχείο που είχαν να αναφέρουν οι δυο πρωθυπουργοί ως επίτευγμα της περίφημης αυτής συνάντησης κορυφής…
Την επομένη ημέρα, δηλαδή την 9η του μηνός Μαρτίου 2016, μετά τη γιορτή της γυναίκας, οι δυο αντιπροσωπείες, των δυο λιμανιών, συναντήθηκαν και συζήτησαν διεξοδικά τα θέματα της σύνδεσης και της γραμμής.
Το κόστος δε, για να μην μπερδεύουμε με νούμερα τον αναγνώστη, ήταν σχεδόν μία η άλλη, μεταξύ των δύο Οργανισμών…
Κι αυτό το αναφέρω γιατί, εδώ κι ένα χρόνο, ακούγεται διαρκώς η ανοησία και κυρίως η πρόφαση εν αμαρτίαις ότι δήθεν είναι ακριβά τα λιμανιάτικα στη Σμύρνη, γι’ αυτό δεν ξεκινάνε τα βαπόρια.
Τον Απρίλιο που μας πέρασε, έφτασε στη Θεσσαλονίκη, αντιπροσωπεία του λιμανιού της Σμύρνης, της Ένωσης Εφοπλιστών του Αιγαίου και του υπουργείου Μεταφορών της Τουρκίας για μια συνάντηση με την εδώ ηγεσία του λιμανιού και, φυσικά, με τους υποψήφιους πλοιοκτήτες-εφοπλιστές.
Ένα και βασικό:
Οι «πλοιοκτήτες» ούτε πλοία είχαν ούτε λεφτά να αρματώσουν κάποιο πλοίο, άρα ούτε προοπτική για τη γραμμή... Κι αυτό έγινε σαφές σε όσους συμμετείχαν στη σύσκεψη.
Εκεί μάλιστα έγινε επίσης σαφές, από την τουρκική πλευρά, ότι μιλάμε για γραμμή απ’ ευθείας Θεσσαλονίκη – Σμύρνη, και μόνο.
Επομένως, είναι κρίμα και προσβολή για τον πολίτη της Θεσσαλονίκης να του πουλάς παραμύθι για μια σειρά από δήθεν επιτυχίες, που δεν υπάρχουν και που δεν πρόκειται να εμφανιστούν ποτέ…
Κανένας δεν μείωσε τα λιμανιάτικα της Σμύρνης και, κυρίως, ουδεμία παρέμβαση έγινε, δημάρχου ή αντιδημάρχου ή κοινοτάρχη… Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας αποφάσισε να μειώσει την αμοιβή υπηρεσιών υγειονομικού ελέγχου σε όλα τα λιμάνια της χώρας – κι έτσι αυτό επηρέασε και τη Σμύρνη.
Εξ άλλου, στη συνάντηση που είχαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο κ. Κοτζάογλου, μητροπολίτης δήμαρχος της Σμύρνης, μαζί με τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης μέσα στο 2016, στη Θεσσαλονίκη, σε επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στο λιμάνι και έπειτα από ένα μπαράζ επικλήσεων για το πλοίο που οι δυο δήμαρχοι το θέλουν και άλλα τέτοια, ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών του Αιγαίου τους είπε καθαρά: πολύ ωραία τα λέτε, κύριοι δήμαρχοι, βάλτε και το πλοίο και έρχομαι κι εγώ καπετάνιος εάν με θέλετε…
Το πρόβλημα, όπως καταλαβαίνετε, είναι το πλοίο. Δεν υπήρχε ποτέ πιθανότητα να βάλει τούρκος πλοιοκτήτης δικό του πλοίο, διότι έχουν άλλες γραμμές που εξυπηρετούν από την περιοχή - οπότε και πάλι ψευδώς ελέχθη ότι δεν εμφανίστηκε τούρκος εφοπλιστής, γιατί ποτέ δεν αναμενόταν.
Τέλος, η εταιρεία που ανακοίνωσε ο κύριος Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και πανηγυρικά επανέλαβαν οι περίγυροι ανήκει στους Ιταλούς Γκριμάλντι, και το πλοίο που ανέφερε έχει δηλωθεί ότι θα κάνει γραμμή Λαύριο, Λέσβο, Θεσσαλονίκη, που θεωρείται άγονη και θα εισπράττει επομένως επιδοτήσεις. Για να μη χαθούν οι επιδοτήσεις, ο έλληνας ενδιαφερόμενος, που ανέλαβε να κάνει αυτό το δρομολόγιο, δήλωσε και τη Σμύρνη ελπίζοντας ότι μ’ ένα σμπάρο θα είχε δυο τρυγόνια… Και ο δήμαρχος το ανακοίνωσε ως γεγονός…
Αξίζει, λοιπόν, τόση κοροϊδία ο πολίτης της Θεσσαλονίκης;
Αυτή είναι η μοίρα του; Να τον δουλεύουν ψιλό γαζί άπαντες; Οι μεν να του λένε ότι ζει στην πρωτεύουσα των Βαλκανίων, οι άλλοι ότι κατοικεί στην ερωτική πόλη, οι τρίτοι ότι έχει την τύχη να υπάρχει στην πόλη γκουρμέ και τώρα να του λένε ότι η πόλη του είναι η μοναδική με δήθεν σύνδεση με… Με...
Άιντε να μην πω με τι!