Σύνδεση συνδρομητών

Δεν είναι τυφλή βία

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016 13:13
84 έως το πρωί της 15ης Ιουλίου, ο απολογισμός του τρομοκρατικού συμβάντος στη Νίκαια.
twitter
84 έως το πρωί της 15ης Ιουλίου, ο απολογισμός του τρομοκρατικού συμβάντος στη Νίκαια.

Από την Κου Κλουξ Καν ως την ΕΤΑ, από την RAF στις Ερυθρές Ταξιαρχίες και την 17 Νοέμβρη, από την Χαμάς στην Αλ Κάιντα και στο ISIS η τρομοκρατική βία δεν είναι ποτέ τυφλή βία. Έχει αιμοσταγή ιδεολογία, συγκεκριμένο περιεχόμενο και θύματα με γνωστή ταυτότητα.

Στοχεύει ιδέες, θεσμούς, και τρόπους ζωής. Εχθρεύεται τους ομόφυλους και τους αλλόδοξους, το πολιτικό προσωπικό, την δημοκρατία ως ένα χώρο συντεταγμένης διαφωνίας, την εγκόσμια ζωή,την διασκέδαση και την κατανάλωση, "τον καρκίνο του Ισραήλ" (ενδεικτικά, η επίθεση της 11ης Σεπτεβρίου σε μία παρανοϊκή διαστρέβλωση θεωρήθηκε ως το πλήγμα της εβραϊκής μητρόπολης).

Η χτεσινή επίθεση επέλεξε την συγκεκριμένη ημέρα εορτασμού της Βαστίλλης, ακριβώς γιατί αντιπροσωπεύει τα αντίθετα. Τον ολοκληρωτική σκοταδιστική αντεπανάσταση της ριζοσπαστικής εκδοχής του Ισλάμ. Το μίσος για την νεωτερικότητα, την ελευθερία και την πρόοδο. Τον θάνατο ως τον απόλυτο εξαγνισμό. Την σφοδρή απέχθεια στα ατομικά δικαιώματα και το κοσμικό κράτος.

Πιστοί στον κανόνα που χάραξε ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, αναπληρωτής του Μπιν Λάντεν, ήλθαν να αποδείξουν πως οι αποτελεσματικότερες επιθέσεις, είναι οι μαζικότεροι θάνατοι, αυτοί που μεγιστοποιούν την οδύνη. Και ναι ο τρόμος αυτή την στιγμή πλανάται στην Ευρώπη. Είναι ένα πένθος εκκωφαντικό, ένας φόβος διττός.Αφενός για τον "εχθρό" που δύναται να υπάρχει παντού και πουθενά αφετέρου για τις μοιραίες ευρωπαϊκές ηγεσίες. Δειλές και αμέριμνες επιτρέπουν το αιματοκύλισμα των λαών τους. Με την συμπεριφορά τους είναι σαν να αναγνωρίζουν πως όσο αυξάνει η τρομοκρατία πολλαπλασιάζεται η Δυτική ενοχή. Απερίσκεπτα καθιστούν τους αγγελιοφόρους του θανάτου κυρίαρχους.

Η αφελής ηθικολογία υπαγορευόμενη από την πολιτική ορθότητα της αστυνομευόμενης σκέψης, μέσα στις προιδεάσεις της και στο τρυφηλό πλαίσιο όπου συνήθισε να κινείται,  εμποδίζει την κριτική σκέψη. Η ηχώς της καταστροφής ακούγεται καιρό σε όσους διατηρούν την αντίληψη τους καθαρή και επιχειρηματολογούν με θάρρος δίχως κραυγές και χαρακτηρισμούς. Το στοίχημα καταπολέμησης της τρομοκρατίας μοιάζουμε να το χάνουμε ή έστω να το πληρώνουμε με σορούς αθώων χωρίς αποτέλεσμα. Και η αλήθεια είναι μία: ελευθερία και ασφάλεια είναι αλληλένδετες. Η Γαλλική δημοκρατία είναι η δημοκρατία της Δύσης και οι δημοκρατίες δεν προστατεύονται με προσευχές ούτε με αναμμένα κεράκια αποδοχής της συντριβής χωρίς μάχη.

 

Ενδεικτική βιβλιογραφία

Ανδρέας Πανταζόπουλος, Η επιθυμία να είσαι ένοχος, The Book's Journal, δημοσιεύτηκε την 6/12/2015, βρέθηκε στο http://booksjournal.gr/slideshow/item/1652-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B8%CF%85%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CF%83%CE%B1%CE%B9-%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%87%CE%BF%CF%82

 

KUNTZEL MATTHIAS, Τζιχάντ και μίσος κατά των Εβραίων, Τροπή, 2016

 

Σπύρος Πανταζής, Πλουραλισμός ή πολυπολιτισμικότητα;, The Book's Journal, δημοσιεύτηκε την 7/1/2016 βρεθηκε στο http://booksjournal.gr/slideshow/item/1753-%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%AE-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1  

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.