Σύνδεση συνδρομητών

Από το Λος Άντζελες στο Ντάλας

Κυριακή, 10 Ιουλίου 2016 23:05
Ο Μάικα Τζόνσον. Πυροβόλησε έντεκα αστυνομικούς και σκότωσε πέντε, στη διάρκεια διαδήλωσης Αφροαμερικανών κατά της αστυνομικής βίας, στο Ντάλας.
facebook
Ο Μάικα Τζόνσον. Πυροβόλησε έντεκα αστυνομικούς και σκότωσε πέντε, στη διάρκεια διαδήλωσης Αφροαμερικανών κατά της αστυνομικής βίας, στο Ντάλας.

Το 1991, αστυνομικοί στο Λος Άντζελες ξυλοκόπησαν έναν μαύρο ύποπτο για κάποια παρανομία, η πράξη τους καταγρλαφτηκε από βίντεο, αλλά στη δίκη που ακολούθησε αθωώθηκαν, με αποτέλεσμα μεγάλες διαδηλώσεις, που άλλαξαν τους κανόνες στην αντιμετώπιση από την αστυνομία των δυνάμει εγκληματιών. Ανάλογο περιστατικό αλλά με μεγαλύτερη ένταση έχει δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση με τους αφροαμερικανούς κατοίκους του Ντάλας. Τι δεν πάει καλά, και πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η ανεξέλεγκτη αστυνομική βία. Γιατί ό,τι συμβαίνει στην Αμερική μπορεί να αφορά κι εμάς. [ΤΒJ]

 

3 Μαρτίου 1991, Λος Άντζελες: ο Αφροαμερικανός Ρόντνυ Κινγκ, μετά από καταδίωξη της αστυνομίας, ξυλοκοπείται βίαια από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς. Το περιστατικό καταγράφεται με βιντεοκάμερα από αυτόπτη μάρτυρα και οι αστυνομικοί βρίσκονται κατηγορούμενοι για τη βίαιη συμπεριφορά τους.

29 Απριλίου 1992, Λος Άντζελες:  οι τέσσερις αστυνομικοί κρίνονται αθώοι και ξεσπά ένα κύμα άγριων διαδηλώσεων Αφροαμερικανών. Για τρεις μέρες η πόλη έχει παραλύσει από τα βίαια επεισόδια και θα χρειαστεί η παρέμβαση της Εθνοφρουράς προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη. Τα αποτελέσματα του ξεσπάσματος ήταν 52 θάνατοι, 2.499 τραυματισμοί και 800.000.000 δολάρια ζημιές.

6 Ιουλίου 2016, Μινεσότα: Ο Αφροαμερικανός Φιλάντο Καστίλ δολοφονείται από πυρά αστυνομικών.

8 Ιουλίου 2016, Ντάλας: Στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας Αφροαμερικανών κατά της αστυνομικής βίας, ο Μάικλ Τζόνσον πυροβολεί 11 αστυνομικούς και σκοτώνει 5 από αυτούς.

Οι ταραχές που ακολούθησαν την αθώωση των αστυνομικών που είχαν χτυπήσει βάναυσα τον Ρόντνυ Κινγκ το 1991 οδήγησαν σε μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της αστυνομίας στις ΗΠΑ, με στόχο να κερδίσουν οι αρχές επιβολής του νόμου τη χαμένη εμπιστοσύνη των κοινοτήτων των Αφροαμερικανών. Οι βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης ήταν:

  1. Η ενίσχυση της Κοινοτικής Αστυνόμευσης
  2. Η μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη αντιπροσώπευση των μεταναστευτικών κοινοτήτων στις τάξεις της αστυνομίας
  3. Η έμφαση στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση ρατσιστικών εγκλημάτων και εγκλημάτων μίσους
  4. Η άμεση διερεύνηση καταγγελιών για υπερβολική χρήση βίας.

Ουσιαστικά, ήταν η αμερικανική εκδοχή της Διαπολιτισμικής Αστυνόμευσης (InterculturalPolicing). Οι πρώτες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν στη Μεγάλη Βρετανία με τη στρατολόγηση των πρώτων αστυνομικών από μειονότητες το 1965 και την ένταξη του σεβασμού της διαφορετικότητας και των σχέσεων με την κοινωνία στην εκπαίδευση των αστυνομικών το 1973. Το 1996 οργανώθηκε στο Ρότερνταμ ένα σημαντικό συνέδριο για τις πολιτικές αστυνόμευσης σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες το οποίο κατέληξε στη σύνταξη ενός ψηφίσματος για την διαπολιτισμική αστυνόμευση: «Ο Χάρτης του Ρότερνταμ: Αστυνόμευση για μία Πολυεθνική Κοινωνία», το οποίο υπό τη στήριξη της Ε.Ε. χρησιμοποιήθηκε ως η βάση σχεδιασμού των διαπολιτισμικών προγραμμάτων αστυνόμευσης από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Η βασική προϋπόθεση για την επιτυχημένη διαπολιτισμική αστυνόμευση είναι η προσήλωση της αστυνομίας και της πολιτείας, στον ανώτερο δυνατό βαθμό, στη λογική του σεβασμού της διαφορετικότητας και της εξάλειψης «διακριτικών συμπεριφορών».

Η εξέλιξη της διαπολιτισμικής αστυνόμευσης στην Ευρώπη ήταν ραγδαία, κινούμενη παράλληλα με τη διόγκωση του ζητήματος της μετανάστευσης. Η Εθνική Στρατηγική για την Αστυνόμευση των Μειονοτήτων που υιοθέτησε η Τσεχία το 2002 περιλαμβάνει έναν ευρύ κατάλογο εργαλείων για την προώθηση της διαπολιτισμικής διάστασης στην αστυνόμευση:

  1. Εκπαίδευση Αστυνομικών Υπαλλήλων
  2. Απασχόληση μελών εθνικών μειονοτήτων στην Τσεχική Αστυνομία
  3. Ειδικές Ψυχολογικές Εξετάσεις για τη διάγνωση συναισθημάτων ξενοφοβίας για όσους ενδιαφέρονται να δουλέψουν στην Τσεχική Αστυνομία
  4. Συστηματική και θεσμοποιημένη έρευνα για τις Σχέσεις Κοινωνίας- Αστυνομίας και Μεταναστευτικών Κοινοτήτων

Η ουσία του προβλήματος στις σχέσεις μεταξύ αστυνομίας και μεταναστών ή/και μειονοτικών κοινοτήτων μπορεί να τοποθετηθεί σε δύο βασικούς άξονες: α) στην υπερ-αστυνόμευση και β) στην υπο-αστυνόμευση. Και στις δύο περιπτώσεις, κοινός παρονομαστής είναι η δημιουργία κλίματος καχυποψίας ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες και την αστυνομία, με αποτέλεσμα την «απώλεια της κοινωνίας».

Όπως είναι ευνόητο η διαπολιτισμική αστυνόμευση ήταν μία ειδική πολιτική στο γενικότερο πλαίσιο στρατηγικών ενσωμάτωσης που εφάρμοσαν οι δυτικές κοινωνίες στα τέλη του περασμένου αιώνα. Το πλαίσιο της πολυπολιτισμικότητας έχει αγγίξει τα όριά του και αυτό αποδεικνύεται έντονα τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως να σημαίνει ότι πρέπει να περάσουμε στο μοντέλο της αφομοίωσης ή της αποβολής της διαφορετικότητας που εισηγούνται διάφοροι. Οι δύο αυτές επιλογές θα έχουν καταστρεπτικά αποτελέσματα για τη συνοχή των δυτικών κοινωνιών, θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερη περιθωριοποίηση, αποκοπή, ριζοσπαστικοποίηση, ένταση και βία.

Τα εργαλεία του τέλους του περασμένου αιώνα, τα οποία επελέγησαν για να αντιμετωπίσουν τη μετανάστευση και τη διαφορετικότητα, είναι πεπερασμένα και σχεδιασμένα για άλλες κοινωνίες και διαφορετικές μειονότητες - μεταναστευτικές κοινότητες. Η οικονομική κρίση, η ισλαμιστική τρομοκρατία, η προσφυγική - μεταναστευτική κρίση είναι οι τρεις δυναμικές που έχουν αλλάξει δυναμικά τις κοινωνίες μας συνολικά, αλλά και τις κοινότητες ειδικά, καθώς και το πλαίσιο προσδιορισμού και ανοχής στο διαφορετικό. Σε αυτό το νέο περιβάλλον καλούνται να λειτουργήσουν και οι φορείς επιβολής του νόμου και κυρίως η αστυνομία, με την αμοιβαία καχυποψία, την πόλωση και τη συγκρουσιακή διάθεση να καθιστά ακόμη δυσκολότερο το έργο της, με τις εντάσεις να παραμονεύουν σε κάθε βήμα και όχι μόνο στο Ντάλας και στις ΗΠΑ, αλλά και στις ευρωπαϊκές πόλεις. 

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.