Σύνδεση συνδρομητών

Λονδίνο, η ιστορική πρωτεύουσα της Δύσης

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016 12:14
Σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ. Ο οραματιστής των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης κάνει το σήμα της νίκης.
Φωτογραφία Αρχείου
Σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ. Ο οραματιστής των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης κάνει το σήμα της νίκης.

Αρκετοί ιστορικοί  γυρίζουν πίσω την ιστορία στην εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για να αναγορεύσουν τη Ρώμη ως την πρώτη πρωτεύουσα της Δύσης, κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν τους Περσικούς Πολέμους για να εστιάσουν στη σύγκρουση Δύσης- Ανατολής.  Αν και αγαπώ σε υπερβολικό βαθμό την ιστορία και δίνω ιδιαίτερη έμφαση στα διδάγματά της, για μένα η ιστορική πρωτεύουσα της Δύσης, όπως την ορίζουμε από το μεσοπόλεμο και μετά είναι το Λονδίνο. 

Η Μεγάλη Βρετανία για μένα είναι η χώρα που κράτησε όρθια τη Δύση στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες λύγιζαν η μία μετά την άλλη από τις επιθέσεις του Χίτλερ και οι ΗΠΑ με την ΕΣΣΔ. έψαχναν τη στάση τους. Μέχρι να εισέλθουν οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ στον πόλεμο και να αλλάξουν τις ισορροπίες, η Μεγάλη Βρετανία και ο ηγέτης του Πολέμου, Ουίνστον Τσώρτσιλ, έδωσαν την ευκαιρία στην Ευρώπη να αντισταθεί – και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.  Επίσης, η Μεγάλη Βρετανία και ο Τσώρτσιλ ήταν που τράβηξαν τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον ελεύθερο κόσμο και στον κομμουνισμό τις πρώτες ημέρες του Ψυχρού Πολέμου. Το BBC ήταν η φωνή των ελεύθερων και αντιστεκόμενων στο φασισμό Ευρωπαίων.

Παράλληλα, έχω συνδυάσει τη Βρετανία με τις μεγάλες στιγμές της δικής μας χώρας. Ο αγώνας της ανεξαρτησίας, οι Παγκόσμιοι Πόλεμοι, η αντίσταση κατά των Γερμανών. Ο Κόδριγκτον, ο Λόυντ Τζωρτζ, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Έντι Μάγιερς είναι προσωπικότητες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πορεία της Ελλάδας.

Είναι δύσκολο να διανοηθεί κανείς τη Δύση και την Ευρώπη χωρίς τη Βρετανία, ακόμη και πολλοί από αυτούς που ψήφισαν υπέρ της εξόδου δεν μπορούν να τη διανοηθούν. Άλλωστε, τα δημοψηφίσματα με τα απλουστευτικά διλήμματα δεν χαρακτηρίζονται από ατομικές ορθολογικές διαδικασίες λήψης της τελικής απόφασης, αλλά για την έκφραση συναισθημάτων, κυρίως αρνητικών – οργής, φόβου, αγανάκτησης. Όσο και αν φαντάζει δύσκολο, η Μεγάλη Βρετανία και η Ε.Ε. χρειάζονται αυτή τη στιγμή ψυχραιμία και όχι κινήσεις πανικού. Πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να αναλυθεί ψύχραιμα το αποτέλεσμα και να μη δοθεί η ευκαιρία στις λαϊκιστικές και εθνικιστικές δυνάμεις στο εσωτερικό της Βρετανίας, αλλά και της Ευρώπης να επιβληθούν. Οι δρόμοι της Ευρώπης και της Μεγάλης Βρετανίας δεν χώρισαν ακόμη και η Ε.Ε. δεν διαλύεται τόσο εύκολα, όσο θα ήθελαν πολλοί.

Στην περίφημη ομιλία της Ζυρίχης, το 1946, ο Τσώρτσιλ διατύπωσε το όραμά του για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης:

 

Πρέπει να οικοδομήσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Η δομή των  Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, εάν οικοδομηθούν πραγματικά και σωστά, θα είναι τέτοια που θα καταστήσει την υλική αντοχή ενός ξεχωριστού κράτους λιγότερο σημαντική. Εάν αρχικά δεν θέλουν ή δεν μπορούν όλα τα κράτη της Ευρώπης να ενταχθούν στην Ένωση θα πρέπει να προχωρήσουμε και να συγκεντρώσουμε και  να συνδυάσουμε αυτούς που δεν θέλουν και αυτούς που δεν μπορούν.

 

Ακόμη και σήμερα, δεν υπάρχει πιο προωθημένο όραμα για την πολιτική ολοκλήρωση της Ευρώπης από αυτό που είχε διατυπώσει ο Τσώρτσιλ.

Χθες, αγόρασα ένα ζευγάρι handsfree για το κινητό μου, επιλέγοντας το κορδόνι τους να είναι η σημαία της Μεγάλης Βρετανίας. Παρά την ψήφο υπέρ του Brexit δεν θα τα αποχωριστώ, και θέλω να πιστεύω πως δεν θα είναι απλά ένα αναμνηστικό της ευρωπαϊκής Βρετανίας. 

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.