Σύνδεση συνδρομητών

Οι μενουμευρώπηδες

Σάββατο, 28 Μαϊος 2016 06:44
Αθήνα, πλατεία Συντάγματος, 30/6/2015. Συγκέντρωση του κινήματος Μένουμε Ευρώπη.
Φωτογραφία Αρχείου
Αθήνα, πλατεία Συντάγματος, 30/6/2015. Συγκέντρωση του κινήματος Μένουμε Ευρώπη.

Ως κυβέρνηση, οι φανατικοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βρει τον φταίχτη για όλα τα κακά της μοίρας μας: είναι οι «μενουμευρώπηδες». Ευτυχώς που υπάρχουν δηλαδή – είναι κι αυτοί μια κάποια λύσις, όταν έχεις ξεμείνει από δικαιολογίες.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, έτσι όπως το παρουσιάζει, να επιβαρυνθούν περισσότερο οι εύποροι προς όφελος των ασθενέστερων έχει κατ’ αρχήν μια κάποια λογική. Συναρτάται με την κατ’ επίφαση ιδεολογία της ριζοσπαστικής Αριστεράς (με ισχυρές προσμείξεις εθνικιστικής Δεξιάς) ως υπερασπίστριας των αδικημένων, αναξιοπαθούντων, κατατρεγμένων κι όλων που έχουν κάποιο παράπονο απ’ τη ζωή τους – κοινώς, των Αγανακτισμένων, Ψεκασμένων και Αφιονισμένων που είχαν καταλάβει την πλατεία Συντάγματος το 2011 κι έφεραν τη σημερινή κυβέρνηση στην εξουσία.

Από κει και πέρα ξεκινούν τα προβλήματα:

- Το φοροτσουνάμι που προτίμησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ –προκειμένου να προστατεύσει την πελατεία της– πλήττει κυρίως τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας, π.χ. μέσω της έμμεσης (δηλαδή οριζόντιας) φορολογίας.

- Η θέση του Γιώργου Κυρίτση ότι επιβαρύνονται περισσότερο όσοι ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα βασίζεται σε μια λανθασμένη παραδοχή – όσοι υποστήριξαν το ΝΑΙ είναι υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη (διότι αυτό ήταν το διακύβευμα πέρυσι) και δεν ανήκουν απαραίτητα στα εύπορα στρώματα της κοινωνίας. Εμπεριέχει δε την έννοια της εκδίκησης και της τιμωρίας των «μενουμευρώπηδων» για το θράσος τους να μην ευθυγραμμιστούν με την επίσημη στάση της κυβέρνησης ΠΦΑ.

- Μια εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε θεαματική κυβίστηση, υπογράφοντας το τρίτο μνημόνιο, παρά τη νίκη του ΟΧΙ. Προς τι, λοιπόν, η τιμωρία των «μενουμευρώπηδων» που ουσιαστικά δικαιώθηκαν;

- Μήπως τελικά το μένος του Γιώργου Κυρίτση κατά των υποστηρικτών του ΝΑΙ έχει να κάνει με κάποια ανομολόγητη επιδίωξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για έξοδο από την Ευρωζώνη – έστω και τώρα;

- Ή πρόκειται απλά και μόνο για την γνωστή μελοδραματική παράσταση όπου οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ταυτόχρονα και κυβέρνηση (που υπογράφει επώδυνα μέτρα) και αντιπολίτευση (που οδύρεται για όσα υπέγραψε η κυβέρνηση);

Πάντως, ως αντιπολίτευση οι συριζαίοι είχαν κάνει σημαία την ατάκα «Ναι, καλά, για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ;» Ως κυβέρνηση έχουν βρει τον φταίχτη για όλα τα κακά της μοίρας μας: είναι οι «μενουμευρώπηδες». Ευτυχώς που υπάρχουν δηλαδή – είναι κι αυτοί μια κάποια λύσις, όταν έχεις ξεμείνει από δικαιολογίες.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.