Στις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης, 25 Μαΐου 2016, το Eurogroup, αποφάσισε τα εξής:
Α. Εάν η Ελλάδα δεν θέλει να χρεοκοπήσει και τυπικά ώς τον Νοέμβριο, θα συνεχίσουμε να τη βοηθάμε να μη χρεοκοπήσει και τυπικά.
Β. Η διακυβέρνηση στην Ελλάδα δεν έχει κανένα σχέδιο, πλην της προσπάθειάς της να παραμείνει στην εξουσία και να διαχειρίζεται τα σχέδια των εταίρων και δανειστών με επωφελή για την κομματική «πελατεία» της τρόπο. Εφ’ όσον, όμως, η Ελλάδα εξακολουθεί να θέλει να υπάρχει, τα πάντα θα μπουν στον αυτόματο πιλότο των ευρωπαϊκών κανόνων – και του ΔΝΤ. Οι εταίροι και δανειστές αδιαφορούν πλέον για ενδεχόμενους ηρωισμούς της ελληνικής πλευράς – δεν τους πλήττουν.
Γ. Παριστάνουμε, όλες οι πλευρές, ότι έχουμε πρόγραμμα , κάτι που δεν έχουμε – και το φθινόπωρο το ξαναβλέπουμε.
Τα τρία παραπάνω γενικά τα οποία συμφωνήθηκαν, εξειδικεύονται σε επιμέρους κινήσεις, που απαντούν και σε ερωτήματα τα οποία ετέθησαν στη συζήτηση των τελευταίων εβδομάδων:
1. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αφορούν 53 έως 74 δις ευρώ (τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου και του ΔΝΤ). Όποια αναδιάρθρωση προκύψει, θα χρηματοδοτηθεί από την Ελλάδα, εμμέσως ή αμέσως. Τα 10,5 δις ευρώ της επιστροφής κερδών από ομόλογα διακράτησης της ΕΚΤ και η διαφορά μέχρι τα 25 δις ευρώ που προβλεπόταν για τις τράπεζες (χρησιμοποιήθηκαν 6 δις ευρώ, λογικό να υπάρξει κάποιο μαξιλάρι) μπορεί να θεωρηθεί μια από τις φοβερές επιτυχίες της αγωνιστικής διαπραγμάτευσης του 2015. Που σημαίνει ότι δανειζόμαστε, ή χρησιμοποιούνται δικά μας χρήματα, για να γίνουν διευθετήσεις χρέους.
2. Είναι ασαφές πότε και πώς ακολουθείται ο κανόνας «15% έως 20% του ΑΕΠ για το χρέος». Κυρίως όμως, δεν υπάρχει καμιά αναφορά για τη συμπερίληψη ή όχι του βραχυπρόθεσμου χρέους (έντοκα 15 δις ευρώ, ρέπος 10 δις ευρώ σήμερα).
3. Τα περίπου 3 δις ευρώ, που θα πάνε για τα ληξιπρόθεσμα, είναι νέο χρέος. Για να «καθαρίσει» η κυβέρνηση με τα φέσια του κράτους προς ιδιώτες, χρειάζονται περίπου άλλα 4 δις ευρώ, ενώ ένας θεός ξέρει πόσες οφειλές του κράτους σε ιδιώτες θα μείνουν ακόμα εκκρεμείς (εκτιμώ, περίπου 2 δις ευρώ ακόμη).
4. Το Eurogroup φροντίζει τα ενδυματολογικά της κυβέρνησης, τουτέστιν πώς πρέπει να ενδύονται έπειτα από τις παλινωδίες και τις κυβιστήσεις από την «επαναστατική γραμμή». Φροντίζει, δηλαδή, για ρόμπες κλαρωτές και ξεκούμπωτες. Ειδικά για τους υπουργούς Σκουρλέτη (ενεργειακά), Σπίρτζη (αποκρατικοποιήσεις) και Σταθάκη (κόκκινα δάνεια), γίνονται υποχρεωτικά και τα κουδούνια.
5. Αποκτά σασπένς ότι η κυβέρνηση θα επιστρέψει στης Βουλής τα έδρανα για να διορθώσει αυτά που ψήφισαν οι βουλευτές της την περασμένη Κυριακή – οι περισσότεροι πονώντας και κλαίγοντας, ο δε Πάνος Καμμένος παρά και τις συνταγματικές αρχές τις οποίες ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται.
6. Είναι ενδιαφέρον το ότι οι εκταμιεύσεις της β´ υποδόσης είναι συνδεδεμένες τόσο με την εκκαθάριση ληξιπροθέσμων όσο και με την πρόοδο για το υπερταμείο. Το τελευταίο σημαίνει ότι τα ψέματα δεν είναι πλέον τόσο εύκολα.
7. Δεν γνωρίζουμε τι δεν άρεσε στους εταίρους σε ό,τι αποφασίστηκε σχετικά με τα κόκκινα δάνεια. Η ουσία είναι ότι οι εταίροι σπρώχνουν προς εκκαθάριση των τραπεζικών βιβλίων. Κόκκινα δάνεια (και μη κόκκινα) μπορεί να πωληθούν μόνο με απόφαση της διοίκησης μιας τράπεζας ή με «εξαναγκασμό» από τον επόπτη (δηλαδή την ΕΚΤ). Γι’ αυτό είναι σε περίοπτη θέση η εταιρική τραπεζική διακυβέρνηση.
Το μόνο θετικό είναι ότι αποφεύχθηκε η χρεοκοπία τον Ιούλιο. Αυτό όμως θα γίνει δυνατόν με τον πλήρη εξευτελισμό της κυβέρνησης, η οποία θα αναγκαστεί να κάνει αλλαγές σε ψηφισμένα νομοσχέδια μερικών εβδομάδων.
Το Eurogroup παγίωσε την εκχώρηση της διοίκησης σε ημιαυτόματους μηχανισμούς. Ζήτω η εθνική κυριαρχία. Ζήτω το έθνος. Ζήτω η εθνοσωτήριος κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εύγε και φεύγε.