Σύνδεση συνδρομητών

Αντιδημοκρατική εκτροπή

Τρίτη, 24 Μαϊος 2016 11:50
Ένας άνδρας και το παιδί του σπρώχνουν ένα καροτσάκι. Η αποχώρηση προσφύγων από την Ειδομένη άρχισε με τα ΜΜΕ μακριά από το «πεδίο της αστυνομικής επιχείρησης».
Reuters
Ένας άνδρας και το παιδί του σπρώχνουν ένα καροτσάκι. Η αποχώρηση προσφύγων από την Ειδομένη άρχισε με τα ΜΜΕ μακριά από το «πεδίο της αστυνομικής επιχείρησης».

Η απόφαση (της τοπικής αστυνομίας;) να απαγορευθεί η προσέγγιση δημοσιογράφων στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ειδομένης, όπου από σήμερα το πρωί γίνεται αστυνομική επιχείρηση εκκένωσής τους, συνιστά μείζονα αντιδημοκρατική εκτροπή.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά τη χούντα, επιχειρεί να καθοδηγήσει την πληροφόρηση, απαγορεύοντας στους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους. Αντ’ αυτών, αναθέτει τη δημοσιογραφική δουλειά στα ΜΑΤ και στα ελεγχόμενα από την ίδια Μέσα, την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Επιτρέπεται μόνο στα Μέσα αυτά η πρόσβαση στην περιοχή όπου διεξάγονται οι επιχειρήσεις, ενώ οι εικόνες και οι πληροφορίες που θα δοθούν για χρήση στα υπόλοιπα ΜΜΕ της χώρας θα έχουν υποστεί φιλτράρισμα (άραγε και ρετούς, όπως οι φωτογραφίες του Στάλιν με τους συνεργάτες του που στην πορεία εκκαθαρίζονταν;).

Ο υπεύθυνος Τύπου του συντονιστικού οργάνου για τη μεταναστευτική πολιτική, και αντικαταστάτης της Βασιλικής Κατριβάνου στα βουλευτικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης, επιμένει, σε πρωινές ραδιοφωνικές συνεντεύξεις ότι η απόφαση απαγόρευσης δημοσιογράφων και ανάθεσης της κάλυψης της εκκένωσης στα κρατικά (και διόλου αμερόληπτα) ΜΜΕ ελήφθη από την αστυνομία. Όταν του επισημάνθηκε ότι η αστυνομία δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα και ότι, ούτως ή άλλως, απαιτείται κυβερνητική εντολή, απέφυγε να απαντήσει*. Στη συνέντευξη που παραχώρησε, μάλιστα, στον Αθήνα 9,84, είπε ότι αυτή την περίοδο δεν είναι δημοσιογράφος!

Πάντως, με ανάρτησή του στο λαγαριασμό του στο facebook, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Σταύρος Τσακυράκης, επισημαίνει:

 

Ας το επαναλάβουμε: σε μια δημοκρατία η κυβέρνηση δεν δικαιούται να αποκλείει τους δημοσιογράφους από δημόσιες δραστηριότητες. Η απαγόρευση να πλησιάσουν την Ειδομένη κατά την επιχείριση εκκένωσης είναι προδήλως παράνομη. Κατά τη γνώμη μου, έχουν κάθε δικαίωμα να μην συμμορφωθούν στη παράνομη εντολή και να επιτελέσουν την αποστολή τους.

 

Αυτά τα εύλογα ερωτήματα τα σχετικά με τη νέα αυταρχική επιλογή της κυβέρνησης εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης, τα σωματεία των δημοσιογράφων τα προσπερνούν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ενώ τα ξένα ΜΜΕ επιχειρούν να δώσουν αντικειμενική πληροφόρηση παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα από το έδαφος της πΓΔ της Μακεδονίας και οι έλληνες δημοσιογράφοι και φωτογράφοι που σέβονται τον εαυτό τους προσπαθούν να μην αρκεστούν στις φιλτραρισμένες πληροφορίες της κυβέρνησης, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών δεν έχει ακόμα ανακοινώσει τίποτα επ’ αυτού. Ο πρόεδρός της, Σταμάτης Νικολόπουλος, τον οποίο αναζήτησα νωρίτερα για να μας πει τη θέση του, μέσω του γραφείου του απάντησε ότι είναι σε σύσκεψη**. Μόνο η πρώην πρόεδρος, Μαρία Αντωνιάδου, δήλωσε στη ραδιοφωνική εκπομπή μου στον Αθήνα 9,84 ότι η κυβερνητική απόφαση είναι προβληματική – κι ότι αναμένει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, όπου το θέμα θα τεθεί, προκειμένου να δούμε ποια άποψη έχει το σωματείο των ελλήνων δημοσιογράφων για το φίμωμα της δημοσιογραφίας, για τις ανελεύθερες και λογοκριτικές πρακτικές της κυβέρνησης, για την απόπειρα ελέγχου σε κρίσιμα θέματα της πληροφόρησης.

Είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει προσπαθήσει στο παρελθόν, προσπαθεί σήμερα και θα προσπαθήσει στο μέλλον να ελέγξει την πληροφόρηση επ’ ωφελεία της, με διάφορους τρόπους. Είναι μια ανελεύθερη κυβέρνηση, που θα επιχειρήσει να διατηρηθεί στην εξουσία μέσω των προπαγανδιστικών μηχανισμών τους οποίους έχει ήδη κατασκευάσει και μέσω του φιμώματος των Μέσων πληροφόρησης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ορρωδεί προ ουδενός προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία. Προς τούτο, θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο. Ακόμα και το φίμωμα της πληροφορίας. Η αντιδημοκρατική εκτροπή είναι σύμφυτη με την αυταρχική και παρελκυστική κουλτούρα της αριστερής εθνικιστικής διακυβέρνησης.

Και τα δημοσιογραφικά σωματεία, από άγνοια, επιπολαιότητα ή από καθαρή υστεροβουλία (διότι στελέχη τους παίζουν συνειδητά τα παιχνίδια της κυβέρνησης), στην ουσία δέχονται την αυταρχική αυτή εκτροπή σαν φυσιολογική διαδικασία.

Είναι ανάγκη να μας βρουν απέναντι.  

 

ΥΓ. Μια από τις πρώτες ενέργειες όσων δημοσιογράφων πιστεύουν στην ανάγκη να διαφυλαχτεί η δημοκρατία και η ελευθερία στην πληροφόρηση είναι να ενημερώσουμε τον ξένο Τύπο, δημοσιογράφους και οργανώσεις Τύπου. Όσες και όσοι έχουμε προσβάσεις στο εξωτερικό, οφείλουμε να διεθνοποιήσουμε το πρόβλημα στη δημοκρατική Ευρώπη. Η απονομιμοποίηση των αντιδημοκρατικών πρακτικών της κυβέρνησής μας είναι εκ των ουκ άνευ, σε ευρωπαϊκά ακροατήρια που, πιθανόν, θεωρούν ότι έχουν να κάνουν απλώς με μια ιδιότυπη αριστερή διακυβέρνηση – αλλά αγνοούν την ιδιοτυπία της και τη συστηματική φροντίδα της να πλήξει (μεταξύ άλλων) την ελευθερία της έκφρασης. 

 

 

*Αργότερα, σε άλλο ραδιόφωνο, όπως πληροφορούμαι, άλλαξε το τροπάρι και απέδωσε σε απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την απόφαση. Στην ουσία, ο κ. Κυρίτσης επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνησή του δεν έχει θέσεις που να απορρέουν από τη νομιμότητα αλλά συνεχώς αναζητεί προσχήματα. Αριστερός κυνισμός. 

**Με πήρε τηλέφωνο ο Σταμάτης Νικολόπουλος, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, και μου είπε ότι δεν βγήκε στην εκπομπή για την απαγόρευση της Ειδομένης, επειδή ασχολούνταν με το μείζον θέμα του κλεισίματος του Μega. Πιστεύω ότι το επειδή το θέμα του Mega (και η απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας) είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, δεν σημαίνει ότι η ΕΣΗΕΑ δεν μπορεί να έχει γνώμη για το άλλο - για την ελευθερία άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Κι άλλωστε, υπάρχει πάντα μια κοινή αφετηρία: και το θέμα του Mega, και η απαγόρευση της ελεύθερης άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, στην ουσία, έχουν κοινή αφετηρία, την απόπειρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ελέγξει την πληροφόρηση.

 
 

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.