Σύνδεση συνδρομητών

Η Ευρώπη στη σκιά του φόβου

Πέμπτη, 19 Μαϊος 2016 14:24
Ένοπλη αστυνομικός φρουρός στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, αμέσως μετά το τελευταίο χτύπημα των τζιχαντιστών τρομοκρατών στις Βρυξέλλες, τον περασμένο Μάρτιο.
Michael Probst / ΑΡ
Ένοπλη αστυνομικός φρουρός στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, αμέσως μετά το τελευταίο χτύπημα των τζιχαντιστών τρομοκρατών στις Βρυξέλλες, τον περασμένο Μάρτιο.

"Χτυπήστε την Ευρώπη εκεί που πονάει. Στον τρόπο ζωής της, στις αξιες της, στον πολιτισμό της χειραφέτησης και της δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου. Μεταφέρετε τη φοβία στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων". Η ισλαμική τρομοκρατία σχεδιάζει το επόμενο κτύπημα, η ενωμένη Ευρώπη χρωστά στους πολίτες της αποτελεσματικές απαντήσεις στο θέμα της ασφάλειας, χωρίς να επηρεάζεται η κουλτούρα της ελευθερίας. {ΤΒJ]

Μετά το Παρίσι ήταν οι Βρυξέλλες, για μερικές ημέρες η αγωνία, ο φόβος, η ανασφάλεια και η απόκλιση από την κανονικότητα της καθημερινότητας κυριάρχησε, σιγά σιγά όμως η καθημερινότητα έχει αρχίσει να επιστρέφει στους φυσιολογικούς ρυθμούς, ακόμη και στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών που άνοιξε με μεγάλες καθυστερήσεις στους ελέγχους και στις απώλειες πτήσεων για τους επιβάτες.  Περίπου κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και μετά τις σοκαριστικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Παρά την κλιμάκωση των βομβαρδισμών κατά του Ισλαμικού Κράτους, την αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα, την εντατικοποίηση της συνεργασίας με τις τρίτες χώρες και την αλλαγή της στάσης στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ως αποτέλεσμα του αιματηρού χτυπήματος στο Παρίσι οι τρομοκράτες χτύπησαν ξανά, και αυτή τη φορά κυριολεκτικά στην «καρδιά» της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες. Δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει πως οι αρχές ασφαλείας στο Βέλγιο δεν επαγρυπνούσαν για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης, οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει τους τελευταίους μήνες είναι πολλές και σε διάφορα σημεία της χώρας, άλλωστε δύο ημέρες πριν από το χτύπημα είχαν συλλάβει τον μακελάρη του Παρισιού Αμπντεσλάμ. Ωστόσο δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το χτύπημα, ενώ έχουν διατυπωθεί διάφορες ενστάσεις για τη λειτουργία τους.

Γιατί οι ανησυχίες που εκφράζονταν τους τελευταίους μήνες βγήκαν αληθινές με την τρομοκρατική επίθεση στο Βέλγιο;

Ο εχθρός βρίσκεται εντός των ευρωπαϊκών τειχών. Στις μετρήσεις που έγιναν μετά τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι για τις χώρες από τις οποίες προέρχονταν τα υποστηρικτικά για τους τρομοκράτες tweets, το Βέλγιο βρέθηκε στην τρίτη θέση. Η χώρα που έχει συνδεθεί πιο έντονα από όλες με το ευρωπαϊκό εγχείρημα, έχει μετατραπεί στο συνώνυμο της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης ευρωπαίων ισλαμιστών. Οι συνθήκες στην Ευρώπη έχουν αλλάξει ριζικά και αυτό αποτυπώνεται πλέον με τον πιο βίαιο τρόπο και δεν υπάρχει περιθώριο να μην αλλάξει και η Ε.Ε.

Για χρόνια, οι θεωρητικοί και οι γραφειοκράτες της Ε.Ε. υποστήριζαν πως η πολιτική ολοκλήρωση θα περάσει μέσα από την οικονομική. Σήμερα αποδεικνύεται πως το κυρίαρχο ζητούμενο για τους Ευρωπαίους είναι η ασφάλεια, όχι όμως με τους παραδοσιακούς όρους της εθνικής ή ακόμη και της εσωτερικής, αλλά της ασφάλειας σε μικροεπίπεδο, στην καθημερινότητα: παντοπωλεία, θέατρα, αεροδρόμια, στάδια, μετρό. Οι τρομοκράτες χτυπούν τυφλά τους πολίτες. Η ανασφάλεια κυριαρχεί σε μία Ευρώπη που αιμορραγεί και που είναι δύσκολο να προβλέψει και να προλάβει τις ασύμμετρες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Στόχος της τρομοκρατίας είναι να επικρατήσει ο φόβος, να νικήσει ο τρόμος, να ηττηθεί το φιλελεύθερο δυτικό πολιτισμικό μοντέλο μέσα από το χτύπημα σε κάθε στάδιο της ζωής του πολίτη. Δεν υπάρχει συμβολισμός σε αυτό το άναρχο και βάρβαρο πρόσωπο της τρομοκρατίας, παρά μόνο η διάθεση για αίμα. Με αυτό βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη, με την αιμορραγία της, και σε αυτή πρέπει να απαντήσει ενωμένα, αποφασιστικά και δυναμικά. Χρειάζεται πολιτική βούληση για να μη μας θυμίζουν οι τρομοκράτες με χτυπήματα την αναγκαιότητα να απαντήσουμε συλλογικά και από κοινού στον τρόμο και στη βία. Δεν χρειάζεται να είμαστε όλοι Βέλγοι, όλοι Γάλλοι μετά από κάθε χτύπημα, αρκεί να είμαστε όλοι Ευρωπαίοι και να το μετουσιώσουμε στην πράξη ώστε να προλάβουμε μία νέα έκφραση της αιμορραγίας. 

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.