Σύνδεση συνδρομητών

Άρειος Πάγος.blogspot.gr

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016 20:07
H μπλόγκερ.
Φωτογραφία Αρχείου
H μπλόγκερ.

Ο υποβιβασμός της επίσημης ιστοσελίδας του Αρείου Πάγου σε blogέκφρασης προσωπικών απόψεων για «ιδιωτικές-διαφορές» δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά. Το αίτημα του κ. Βενιζέλου για πειθαρχική δίωξη της Προέδρου επανέρχεται αμείλικτο.

Οι επισκέπτες της επίσημης ιστοσελίδας του Αρείου Πάγου αντικρίζουν, πρίμα μόστρα, να φιγουράρει η μακροσκελής ανακοίνωση της κας Βασιλικής Θάνου. Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση η κυρία Θάνου καθησυχάζει τους έλληνες πολίτες για το κύρος του θεσμού του Προέδρου του Αρείου Πάγου, απαντά στους επικριτές της, σχολιάζει το νομοθετικό έργο, κατακρίνει ένα κόμμα της αντιπολιτεύσεως, προδικάζει την έκβαση της δίκης στην εκκρεμή υπόθεση Τσακυράκη, αναλύει την υπόθεση της Εισαγγελέως Τσατάνη. Αν ξέχασα κάτι από τις χειμαρρώδεις αποκαλύψεις της Προέδρου, να με συμπαθάτε. Μπορείτε σε κάθε περίπτωση να κάνετε followτην σελίδα του Αρείου Πάγου στο twitterκαι εκεί να ενημερώνεστε για όλες τις προσωπικές απόψεις της κυρίας Θάνου, ή αλλιώς του θεσμού προσωποποιημένου με σάρκα και οστά.

Όλα αυτά τα κωμικοτραγικά ανακοινωθέντα-posts είναι ένα βαρύ, βαρύτατο πλήγμα στην Δημοκρατία, στην διάκριση των εξουσιών και στο κύρος τους θεσμού της Δικαιοσύνης. Το siteτου Αρείου Πάγου λειτουργεί εσχάτως ως προσωπικό blogτης Προέδρου η οποία αδυνατεί καταφανώς να διακρίνει μεταξύ των προσωπικών της απόψεων και του θεσμικού ρόλου που οφείλει να υπηρετεί. Πράγματι, η ίδια στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «εξέφρασε την απορία της για το γεγονός ότι το κόμμα της ήσσονος αντιπολιτεύσεως εξέδωσε δελτίο τύπου για υπόθεση που αποτελεί προσωπική-ιδιωτική διαφορά». Ας παραβλέψουμε ότι η ίδια ομιλεί για τον εαυτό της σε γ΄ ενικό πρόσωπο και ας εστιάσουμε στο γεγονός ότι παραδέχεται πως η διαφορά της με τον καθηγητή κ. Τσακυράκη είναι μια προσωπική-ιδιωτική διαφορά. Τι δουλειά έχουν λοιπόν οι απόψεις της για μια «προσωπική-ιδιωτική διαφορά» να αναλύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Δικαστηρίου; Η κυρία Βασιλική Θάνου τελεί σε σύγχυση του δημόσιου με το ιδιωτικό, του προσωπικού με το θεσμικό και έτσι καταλήγουμε στην παραδοξότητα ένας καθηγητής νομικής να αντιδικεί με ολόκληρο τον Άρειο Πάγο.

Η ταύτιση του προσώπου με το αξίωμα είναι επικίνδυνη υπόθεση στις Δημοκρατίες. Η εκτροπή πέραν των ορίων είναι η φυσική ροπή πληθωρικών προσωπικοτήτων από την εποχή του Λουδοβίκου του ΙΔ΄ ο οποίος διακήρυττε πως «το Κράτος είμαι εγώ». Η κυρία Θάνου εκλαμβάνει σκοπίμως οποιαδήποτε κριτική της ασκείται ως πλήγμα κατά του θεσμού ενώ οι βολές στοχεύουν κατά του τρόπου άσκησης των καθηκόντων της. Να το πούμε απλά. Όταν ασκείται κριτική στον κ. Τσίπρα, δεν στοχεύει κανείς να πλήξει τον Κοινοβουλευτισμό!

Ο πειρασμός σχολιασμού της ουσίας των γραφομένων της κυρίας Θάνου είναι μεγάλος. Πρώτα από όλα εντυπωσιάζει η αόριστη αναφορά της σε «διαπλεκόμενα συμφέροντα». Σαν να είναι ο δικαστής εξωτερικός, απαθής παρατηρητής της διαπλεκόμενης και ακατoνόμαστης παρανομίας. Επικρίνει υποτιμητικά όσους διαφώνησαν με τον νομοθετικό εξοπλισμό του Προέδρου του Αρείου Πάγου με πειθαρχική εξουσία. Ως αν να απαγορεύεται σε κόμματα και δημοσιολογούντες να εκφράζονται θετικά ή αρνητικά για το παραγόμενο νομοθετικό έργο της Κυβερνήσεως. Σχολιάζει εκκρεμείς υποθέσεις, αγνοώντας το άρθρο 6 παράγραφος 2 της ΕΣΔΑ που καθιερώνει το τεκμήριο αθωότητας. Συνεχίζει την διένεξη με το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας πως δεν διέπραξε παρέμβαση στο κοινοβουλευτικό έργο αλλά εξέφρασε απλώς την απορία της για το ανακοινωθέν που εξεδόθη. Λες και είναι ο δικαστής πολιτικός αναλυτής που σχολιάζει τις κοινοβουλευτικές κινήσεις του ενός ή του άλλου κόμματος, απορώντας και επευφημώντας κατά περίπτωση.

Ο υποβιβασμός της επίσημης ιστοσελίδας του Αρείου Πάγου σε blogέκφρασης προσωπικών απόψεων για «ιδιωτικές-διαφορές» δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά. Το αίτημα του κ. Βενιζέλου για πειθαρχική δίωξη της Προέδρου επανέρχεται αμείλικτο. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Παρασκευόπουλος, πρέπει άμεσα να ασκήσει την πειθαρχική αρμοδιότητά του και να προφυλάξει το κύρος του θεσμού από όσους το τραυματίζουν εξ ονόματός του.

1 σχόλιο

Πολύ καλά κάνει η Πρόεδρος αφού ΟΛΟΙ οι δικαστικοί σιωπούν συνέχεια και συνένοχα (αν δεν τη στηρίζουν) στον εξευτελισμό της δικιαοσύνης από την Πρόεδρο.

Panayote Dimitras
Panayote Dimitras
18 Απρ 2016, 08:04

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.