Σύνδεση συνδρομητών

Τσόκλης, σαν Κοέλιο

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016 16:27
O Κώστας Τσόκλης με φόντο το έργο του που βρίσκεται μονίμως εγκατεστημένο στον σταθμό Εθνική Άμυνα του Αττικού Μετρό.
Φωτογραφία Αρχείου
O Κώστας Τσόκλης με φόντο το έργο του που βρίσκεται μονίμως εγκατεστημένο στον σταθμό Εθνική Άμυνα του Αττικού Μετρό.

Ο εικαστικός Κώστας Τσόκλης κυκλοφόρησε ένα κείμενο που διεκδικεί ρόλο μανιφέστου και με το οποίο υποδεικνύει στους Έλληνες τι χρειάζεται να κάνουν στη σημερινή καμπή του ελληνικού προβλήματος. Μπράβο του, αλλά μας κούρασαν οι σοφολογιότατοι γέροντες. [ΤΒJ]

Πριν από αρκετά χρόνια, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης των Βρυξελλών βρέθηκα αντιμέτωπη με ένα έκθεμα.΄Ηταν μια πόρτα αυτοκινήτου, ενός μοντέλου με γωνίες, την οποία ο εικαστικός είχε αποσπάσει από το υπόλοιπο όχημα και την είχε κρεμάσει στον τοίχο. Αν θυμάμαι καλά, ο τίτλος του έργου ήταν Πόρτα, 1967. Ο εικαστικός ήταν ο Κώστας Τσόκλης. Όσο και να προσπάθησα τότε να συλλάβω την έννοια του έργου δεν τα κατάφερα. Χαλάλι είπα, δεν είναι όλα τα μυαλά τόσο ανοιχτά για την τέχνη.

Χτες, με αφορμή την ανοιχτή επιστολή με τίτλο “Για ποια Ελλάδα τελικώς μιλάμε”, την οποία έστειλε ο Τσόκλης θέλοντας να εκφράσει τη γνώμη του για την κατάσταση στη χώρα, προσπάθησα για ακόμη μια φορά να μπω στο μυαλό του καλλιτέχνη. Δεν τα κατάφερα και χαίρομαι. Γιατί;

Γιατί δεν μπορώ να δεχτώ υποδείξεις για ένα νέο συμβόλαιο με τον εαυτό μου, όπως με παροτρύνει ο Τσόκλης: “μήπως θα έπρεπε αντί να πολιτικολογούμε ακατάπαυστα, να κάνουμε ένα νέο συμβόλαιο με τον εαυτό μας, να νοιαστούμε για κάτι παραπάνω, για την τύχη της χώρας μας δηλαδή;” Σχετικά με τα νέα συμβόλαια με τους εαυτούς μας  και τις σφοδρές επιθυμίες που πραγματοποιούνται “όταν υπάρχει θέληση”, έχει εκφραστεί, προ πολλού, ο Πάολο Κοέλιο.

Γιατί τα αγαθά “Τουρισμός, Αρχαίος Πολιτισμός, Γεωργία, Επιχειρηματικότητα, Θάλασσα, Έρευνα και Εγκαρδιότητα” (“Ίσως και κάτι άλλο που μου διαφεύγει”), τα οποία αναφέρει ο Τσόκλης ως θετικά σε αυτή τη χώρα, τα είχε επικαλεστεί, με πιο κιτς τρόπο είναι αλήθεια, και η χούντα.

Γιατί το 2016, όταν η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και δυτικού τύπου δημοκρατία, δεν μπορεί να δικαιολογεί όλα της τα δεινά επειδή είναι, σύμφωνα με τον Τσόκλη, “ένα έθνος, που έζησε για είκοσι αιώνες στη σκλαβιά, και φυσικό είναι να μην έμαθε να αυτοκυβερνάται, να μη σέβεται και να μην εμπιστεύεται τον εαυτό του”. Οι χώρες δεν μαθαίνουν να “αυτοκυβερνώνται”. Οι δυτικές δημοκρατίες κάνουν εκλογές και αποφασίζουν ποιος θέλουν να τους κυβερνήσει. Αυτοί που  “αυτοκυβερνούν” είναι κάτι τύποι σαν τους αδελφούς  Κάστρο στην Κούβα και η δυναστεία των Κιμ στη Βόρειο Κορέα.      

Γιατί δεν γίνεται, η μόνη μας ελπίδα, για το εκρηκτικό 2016, με το Προσφυγικό και τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους στον αέρα, εξαιτίας των αλλοπρόσαλλων “ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ”, να είναι το κατά Τσόκλη “όνειρο για μια μικρή ελεύθερη χώρα που θα εξακολουθεί να λέγεταιΕλλάδα, (γιατί κάθε ομάδα και κάθε τόπος έχει ένα όνομα) και που για να υπάρξει και να υπολογίζεται η ύπαρξή της, πρέπει σε κάτι να ξεχωρίζει”.

Σύμφωνα πάντα με τον Τσόκλη, αυτό για το οποίο ξεχωρίζει η Ελλάδα είναι “η αρχαιότητα, η θάλασσα και το καλό μας κλίμα, (δηλαδή ο τουρισμός), σαν αναμφισβήτητες υπάρχουσες αξίες”. Εδώ το πράγμα δυσκολεύει, γιατί ενώ οι προαναφερθείσες αξίες είναι αναμφισβήτητες, ο καλλιτέχνης δηλώνει ότι “εγώ, δεν δέχομαι και δεν αγαπώ σαν δικό μου, ένα λαό ξενοδόχων, μαγείρων, σερβιτόρων, φυλάκων, ξεναγών και ταξιδιωτικών πρακτόρων”. Εγώ πάλι, δεν έχω τίποτε με τους ξενοδόχους, τους μαγείρους, τους σερβιτόρους, τους φύλακες, τους ξεναγούς και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Αποτελούν κομμάτι παραγωγικό και εξαιρετικά χρήσιμο αυτής της χώρας - μπορούν να προσελκύσουν σημαντικές επενδύσεις που τόσο τις έχουμε ανάγκη και να βελτιώσουν την εικόνα μας στον κόσμο, αρκεί να κάνουν τη δουλειά τους σωστά.

Γιατί σε αντίθεση με τον Τσόκλη που προτιμά “μια πολιτισμένη χώρα και ας είναι φτωχή, παρά μια πλούσια χώρα άξεστων συμφεροντολόγων”, εγώ προτιμώ μια κανονική χώρα που θα λειτουργεί ως ισότιμος εταίρος στην Ευρώπη όπου ανήκει.

Γιατί, τέλος, με όλες αυτές τις εθνικολαϊκιστικές κοινοτοπίες, ο Τσόκλης ούτε μας αφυπνίζει ούτε μας ταρακουνά. Διεκδικεί απλώς για πολλοστή φορά δημοσιότητα και (γιατί όχι;) ίσως έναν εθνικό ρόλο. Ο Θεός να μας φυλάει από αυτόκλητους σωτήρες.  

 

LINK:

http://www.protothema.gr/greece/article/569502/tsoklis-fovamai-tous-kuvernodes-opos-fovomoun-tous-germanous-kataktites/

4 σχόλια

(Πολιτικό κείμενο του κ. Τσόκλη )
Ωωω!!!! Και να το θαύμα ο κος Τσόκλης ανησυχεί και μας λέει ότι φοβάται όσους μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν με ένα δημοκρατικό αποτέλεσμα της αστικής δημοκρατίας που τον έθρεψε, όπως φοβόταν λέει τους Γερμανούς κατακτητές. Αυτή η αστική-καπιταλιστική κοινωνία κύριε Τσόκλη σας έδωσε καλλιτεχνική αναγνώριση. Ο σερβιτόρος , ο μάγειρας, ο ξενοδόχος και γενικά ο εργαζόμενος λαός δεν γνωρίζει το καλλιτεχνικό σας έργο , γιατί το παρουσιάζετε στις γκαλερί της αστικής κοινωνίας, συνοδευόμενο μάλιστα με μια χρηματική αξία κάποιον χιλιάδων euro που ο λαός μας δεν μπορεί να αγοράσει.
Το 1990 είδα ένα δικό σας πίνακα στο σπίτι της Μελίνας Μερκούρη, μου άρεσε και ζήτησα να το χρησιμοποιήσουμε ως αφίσα στις Δημοτικές εκλογές και το δέχθηκε.
Τα έργα σας έχουν καλλιτεχνική αξία αλλά και χρηματική αξία, τα αγοράζουν όσοι έχουν. (......Πολύ καλά πήγε και το έργο «Trou-ciel-ordures» του Κώστα Τσόκλη με τιμή 48.700 ευρώ, μια δημιουργία που βγήκε για πρώτη φορά σε δημοπρασία. Χαρακτηριστικό είναι ότι σημείωσε τιμή-ρεκόρ για τον καλλιτέχνη.......)
Φοβάμαι εκείνους που τώρα ανησυχούν για το μέλλον της χώρας, εκείνους που στα χρόνια της οικονομικής επάρκειας πουλούσαν το προϊόν τους και ζούσαν στα ακριβά προάστια της Αθήνας. Τώρα που οι έχοντες δεν ξοδεύουν όπως στο παρελθόν κάποιοι ανησυχούν.
Είμαι σίγουρος κύριε Τσόκλη ότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι τον πολιτισμό μας τον δημιούργησαν άνθρωποι προερχόμενοι από τούτο το λαό και αυτός ο λαός συντηρεί τον πολιτισμό της χώρας μου. Εσείς κύριε Τσόκλη φύγατε (30 χρόνια εκτός Ελλάδος) δικαίωμα σας αλλά αυτός ο λαός συντήρησε και συντηρεί αυτόν τον τόπο για να έχετε το δικαίωμα να μιλάτε για μια άλλη Ελλάδα.
Πόσες τρικλοπλοδιές κύριε Τσόκλη σας έβαλε η χώρα μου;
(…..Την επανάχρηση και επέκταση του πρώην Δημοτικού σχολείου του Κάμπου στην Τήνο, σε «Μουσείο Κώστα Τσόκλη», οραματίστηκε πριν από έξι χρόνια, ο Δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς, τότε Δήμαρχος Εξωμβούργου.
Με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου και του καλλιτέχνη, συστάθηκε το Ίδρυμα Δημοσίου Δικαίου με την επονομασία «Μουσείο Κώστα Τσόκλη» και η προσπάθεια για την πραγματοποίηση του έργου, ξεκίνησε.
Το 2005 εντάχθηκε στις οριζόντιες δράσεις - μελέτες του προγράμματος «Θησέας». Το 2008 ξεκίνησε το έργο σε σχέδια του Μάνου Περράκη και παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 2010…..)

Γιάννακας Νίκος
Γιάννακας Νίκος
19 Απρ 2016, 12:04

Τα συγχαρητήρια μου δεδομένα !! Τα επιχειρήματα σας ισοπεδωτικά!! Πράγματι αυτοαναιρείται ο Τσόκλης και .... Γελοιοποιείται! Κρίμα ! Στρατευμένη τέχνη;;;;

Fani
Fani
17 Απρ 2016, 12:04

Οι ... πνευματικοί άνθρωποι τύπου Τσόκλη, αναζητούν τα 5 λεπτά δημοσιότητας, πολύ συχνά μας διασκεδάζουν.

Ελένη Γιαννούτσου
Ελένη Γιαννούτσου
14 Απρ 2016, 06:04

Αγανάκτηση προκαλούν οι δηλώσεις Τσόκλη περί βιασμού
http://tvxs.gr/news/άλλες-τέχνες/αγανάκτηση-προκαλούν-οι-δηλώσεις-τσόκλη-περί-βιασμού

31 Αυγ. 2010
Τελευταία ανανέωση 05:50 | 28 Ιουλ. 2011

Σωρεία αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του ζωγράφου Κώστα Τσόκλη στη ΝΕΤ σχετικά με το βιασμό. «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο βιαστής είναι πιο κακός άνθρωπος από την κοπέλα που βγάζει τα βυζιά της έξω και προκαλεί. Τη βία τη ζητάει η ίδια, θέλει να τη βιάσουν» δήλωσε στην εκπομπή «Ο Τσόκλης στην Ιταλία» ο δημιουργός.


Σε ανακοίνωσή τους, οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν την αγανάκτηση τους, καταδικάζοντας απερίφραστα την προβολή τέτοιων δηλώσεων γνωστού εικαστικού καλλιτέχνη (ο οποίος μάλιστα συναλλάσσεται συχνά με το κράτος), ιδιαίτερα μέσω της κρατικής τηλεόρασης. Η τελευταία μετατρέπεται έτσι σε όχημα διάδοσης των απεχθέστερων σεξιστικών ιδεών, προσδίδοντάς τους και κύρος «γνώμης πνευματικού ανθρώπου».

Οι Οικολόγοι ζητούν από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο να παρέμβει για αυτό το ζήτημα και να καλέσει άμεσα σε απολογία τους υπευθύνους της κρατικής τηλεόρασης. Τέλος, υπογραμμίζουν πως το τελευταίο μέρος της συνέντευξης του Τσόκλη συνιστά σαφώς δημόσια προτροπή σε κακούργημα, πράξη η οποία είναι ποινικά κολάσιμη, σύμφωνα με το άρθρο 184 του ποινικού κώδικα, και τιμωρείται με φυλάκιση έως τριών ετών.

Και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) «προσυπογράφει την ακόλουθη ανακοίνωση των Οικολόγων-Πράσινων για την προβολή (και μάλιστα όχι μόνο μια φορά) από τη ΝΕΤ δηλώσεων του ζωγράφου Κώστα Τσόκλη που ουσιαστικά εγκωμιάζει το βιασμό και έμμεσα παρακινεί στην τέλεσή του» Το ΕΠΣΕ καταδικάζει επίσης την απάντηση της ΕΡΤ ότι σωστά προβλήθηκαν οι δηλώσεις. «Οι δηλώσεις αυτές παραβιάζουν τόσο τους κανόνες δεοντολογίας όσο και τον ποινικό νόμο. Το ΕΠΣΕ περιμένει λοιπόν την τιμωρία της ΝΕΤ από το ΕΣΡ και την ποινική δίωξη τόσο του Κώστα Τσόκλη όσο και των κατά νόμο υπευθύνων της ΝΕΤ από τη δικαιοσύνη στην οποία ήδη προσέφυγε».

Στην απάντησή της, η ΕΡΤ ανέφερε: «Οποιοσδήποτε ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν μπορεί να λογοκρίνει και να περικόψει τις απόψεις οποιουδήποτε πολίτη. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στην άποψη κανενός. Είναι μία προσωπική επώνυμη άποψη και αυτός που την εκφράζει έχει και την ευθύνη των λεγόμενων του. Όσον αφορά την ώρα προβολής της εκπομπής και τη σήμανσή της θα ελέγξουμε να δούμε τι έχει γίνει».

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στον Θανάση Λάλα, ο Κ. Τσόκλης διευκρινίζει: «Υπάρχει ο απεχθής παιδεραστής που πρέπει παραδειγματικά να τιμωρείται. Υπάρχει ο ψυχασθενής ο οποίος επιτίθεται σε ότι είναι θηλυκού γένους ακόμα και σε ζώα. Αυτός είναι περίπτωση που αφορά ιδρύματα και πιθανώς την αστυνομία. Εγώ μιλούσα τότε, πριν από 11 χρόνια, για τον ερωτικό άνθρωπο που ερεθίζεται από την επίδειξη της ομορφιάς και των ερωτογενών σημείων του σώματος μιας γυναικάς, όταν αυτή προκλητικά επιδεικνύει σπρωγμένη ή από επιδειξιομανία ή από μόδα, όπως κατά καιρούς η κοινωνία το θέλει και ο οποίος ερεθίζεται σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να συγκρατήσει τα ένστικτα του. Σε αυτή την περίπτωση θεωρώ το υποτιθέμενο θύμα (που πάει γυρεύοντας) συνυπεύθυνο με τον θύτη. Η ερώτηση τότε ήταν, αν μια υγιείς και ζωντανή κοινωνία προτιμάει έναν άντρα που παραμένει αδιάφορος μπροστά στην πρόκληση ή εκείνον που έστω βίαια αντιδρά. Έλεγα λοιπόν τότε, 11 χρόνια πριν, ότι θα ήθελα πριν κρίνω και καταδικάσω, να γνωρίσω ψύχραιμα και λογικά τους λόγους και τις συνθήκες μιας τέτοιας ερωτικής επίθεσης».

«Πάντως για να καθησυχάσω τους θορυβηθέντες» προσθέτει, «τους διαβεβαιώ ότι δε βίασα ποτέ κανέναν, αν και δε σου κρύβω ότι αισθάνθηκα κάποιες φορές έντονα την επιθυμία να το κάνω, σαν ... πολιτισμένος άνθρωπος που είμαι, πήγα να πω ευνουχισμένος. Όταν καταλάβουμε ότι ζούμε σε μια κοινωνία ευνουχισμένη και αδιάφορη για τον έρωτα, ότι τα περισσότερα κορίτσια μας που είναι συχνά σαν τα κρύα νερά παραπονούνται ότι δεν βρίσκουν ερωτικό σύντροφο, τότε ίσως θα γίνουν κατανοητά αυτά που θέλω να πω».

«Τώρα αν ο λόγος μου, ο λόγος ενός καλλιτέχνη, εξακολουθεί μετά από 11 χρόνια να απασχολεί το δημόσιο βίο και μάλιστα σε μια στιγμή που τόσα άλλα πράγματα σοβαρότερα μας απασχολούν και μας φοβίζουν, τότε ευχαριστώ. Είναι και αυτό μια μορφή αθανασίας. Κι όμως ειπώθηκαν τόσα άλλα ενδιαφέροντα πράγματα σε αυτή την εκπομπή...» καταλήγει ο ζωγράφος.

Panayote Dimitras
Panayote Dimitras
13 Απρ 2016, 05:04

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.