Σύνδεση συνδρομητών

Τα σύνορα έκλεισαν, η Ευρώπη είναι πάντα ο στόχος τους

Πέμπτη, 07 Απριλίου 2016 12:48
Tα ΜΑΤ επί της κατειλημμένης σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, μπροστά στη νεκρή ζώνη που χωρίζει την Ελλάδα από την πΓΔ της Μακεδονίας, είναι η μόνη παρουσία του κράτους σε έναν καταυλισμό που βράζει από αγανάκτηση.
Νατάσσα Πασχάλη
Tα ΜΑΤ επί της κατειλημμένης σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, μπροστά στη νεκρή ζώνη που χωρίζει την Ελλάδα από την πΓΔ της Μακεδονίας, είναι η μόνη παρουσία του κράτους σε έναν καταυλισμό που βράζει από αγανάκτηση.

Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί σημαντική επιτυχία την περιορισμένη μείωση του αριθμού των μεταναστών και των προσφύγων προς την Ελλάδα, το μέτωπο της Κεντρικής Μεσογείου, με την πίεση να μεταφέρεται στην Ιταλία και στη Μάλτα, φαίνεται να ανοίγει ξανά. 

1.569 άνθρωποι πέρασαν πρόσφατα μέσω Λιβύης στην Ιταλία. 

Οι μόνοι που ίσως ξαφνιάζονται από αυτή την αλλαγή στην πρακτική των δικτύων διακίνησης είναι αυτοί που θεωρούν πως οι βραχυπρόθεσμες και οι αποσπασματικές λύσεις, όπως το κλείσιμο των συνόρων και η έξοδος χωρών από τη Ζώνη Σέγκεν, θα λύσουν το πρόβλημα. 

Δεν μπορούν ωστόσο τέτοιες "λυσεις" να ανατρέψουν ττην τάση, όπως δεν συνέβη αυτό όταν έγιναν αυστηρότατοι οι έλεγχοι στην Ιταλία, από το 2005 και έπειτα. Η διακίνηση των μεταναστών και των προσφύγων γίνεται από οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα τα οποία λειτουργούν ανιχνεύοντας αδύνατους κρίκους στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Η Ελλάδα δεν είναι χώρα προορισμός αλλά διέλευσης και επιλέγεται λόγω της εκτεταμένης και νησιωτικής συνοριογραμμής της.

Το κλείσιμο των συνόρων και της Βαλκανικής Οδού αφαιρεί από την Ελλάδα το χαρακτηριστικό της χώρας διέλευσης και επί της ουσίας θα στρέψει τα δίκτυα σε άλλες επιλογές. Ακόμη και αν «εγκλωβιστούν» στην Ελλάδα μερικές χιλιάδες μεταναστών και προσφύγων αυτό δεν θα αποκόψει τις ροές, απλώς θα τους στρέψει στην Ιταλία ή τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν τίποτε να χάσουν και για αδίστακτα και εγκληματικά δίκτυα διακίνησης που δεν διστάζουν να βουλιάζουν φουσκωτά και να ρίχνουν στην παγωμένη θάλασσα γυναίκες και ανήλικα παιδιά.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.