Σύνδεση συνδρομητών

Επιχειρησιακές μπαρούφες

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016 17:01
To αστυνομικό δίδυμο Ντυπόν & Ντιπόν, των ιστοριών του Τεντέν. Οι δυο εμβληματικοί αστυνομικοί των βελγικών κόμικς φημίζονται για τις γκάφες τους. Πάντως, κανείς απ' όσους αναφέρθηκαν στο δίδυμο των δυο γκαφατζήδων ουδείς επικαλέστηκε από όσους θεωρούν, χωρίς να ξέρουν τα δεδομένα, ότι οι βελγικές αρχές έκαναν κρίσιμα λάθη με τους τρομοκράτες των Βρυξελλών.
Casterman
To αστυνομικό δίδυμο Ντυπόν & Ντιπόν, των ιστοριών του Τεντέν. Οι δυο εμβληματικοί αστυνομικοί των βελγικών κόμικς φημίζονται για τις γκάφες τους. Πάντως, κανείς απ' όσους αναφέρθηκαν στο δίδυμο των δυο γκαφατζήδων ουδείς επικαλέστηκε από όσους θεωρούν, χωρίς να ξέρουν τα δεδομένα, ότι οι βελγικές αρχές έκαναν κρίσιμα λάθη με τους τρομοκράτες των Βρυξελλών.

Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις. Μπορείς όμως να έχεις γνώμη ακόμα και για τα λάθη που θεωρείς ότι έκαναν οι διωκτικές αρχές του Βελγίου, εξαιτίας των οποίων, νομίζεις, πέρασαν οι τρομοκράτες των Βρυξελλών;

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τοn μεγαλύτερο αριθμό ειδικών παντός θέματος αναλογικά με τον πληθυσμό της.  Είναι σχεδόν «θεσμική» κατοχύρωση να σχολιάζουν άνθρωποι, με χαρακτηριστική μάλιστα ευκολία , για ζητήματα που εκτείνονται από την τιμή της τομάτας έως τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. 

Ειδικότερα, στα ζητήματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής ανθεί η «μεγάλη» σχολή σκέψης των συνωμοσιών, η οποία με το ζήτημα της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, και σε συνδυασμό με τα απανωτά τρομοκρατικά χτυπήματα από φανατικούς ισλαμιστές, κορυφώθηκε.

Διαβάζουμε και παρακολουθούμε «περισπούδαστες αναλύσεις» για σχέδιο καταστροφής της Ελλάδας από την Τουρκία, από κάποιο αόρατο ισλαμικό διευθυντήριο,  από τη Γερμανία, ακόμη και από την πΓΔΜ, μια και οι «έγκυροι αναλυτές» δεν μπορούν να καταλήξουν στον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή της ενορχήστρωσης της «επίθεσης» κατά της Ελλάδας.  

Αυτή τη φορά όμως δεν περιορίστηκαν μόνο στις θεωρίες, οι αναλύσεις απέκτησαν και  έντονη επιχειρησιακή διάσταση, η οποία βέβαια δεν έμεινε μόνο στις κλασικές πια απλουστεύσεις  του τύπου «το ήξεραν», «τον άφησαν», αλλά πήραν και τη μορφή απαξίωσης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και των αρχών ασφαλείας του Βελγίου. Ενώ δεν έλειψαν και οι αναλύσεις, ακόμη και τρισδιάστατες, για την επιχειρησιακή δράση των τρομοκρατών και τα κενά ασφαλείας. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, μερικές ημέρες πριν,  κάποιοι από αυτούς αποθέωναν τους ίδιους ανθρώπους για τη σύλληψη του Αμπντελσλάμ, κάνοντας συγκρίσεις με τις ελληνικές υπηρεσίες.

Μόνο κακό προκαλούν, δημιουργούν σύγχυση, διαρρηγνύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στις αρχές ασφαλείας και καλλιεργούν τον τρόμο. Πώς μπορούν να αξιολογήσουν την επιχειρησιακή ικανότητα των Βέλγων; Διαβάζοντας τα ρεπορτάζ; Γνωρίζουν επιχειρησιακές τακτικές; Όσο εύκολα υποστηρίζεις πως «τον ήξεραν», «τον παρακολουθούσαν», «γιατί δεν τον έπιασαν», τόσο δύσκολα μπορείς να καταλάβεις πως δεν αρκεί μία υποψία για να ενεργήσουν οι αρχές ασφαλείας. Άλλωστε, ειδικά στην Ελλάδα, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν κάνει κριτική στις προληπτικές προσαγωγές της αστυνομίας. Οι τρομοκράτες δρουν ασύμμετρα, απρόβλεπτα, γι' αυτό και είναι δύσκολο να προβλεφτεί η δράση τους.

Ας αφήσουμε όμως τη δράση και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό σε αυτούς που πραγματικά ξέρουν και είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλειά μας. Άλλωστε, όλοι αυτοί οι «ειδήμονες» έχουν ξεχάσει να αναφέρουν τις δεκάδες συνωμοσίες που έχουν προλάβει οι αρχές ασφαλείας στην Ευρώπη πριν υλοποιηθούν σκορπώντας τον θάνατο. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως δεν υπάρχουν πράγματα που πρέπει  να αλλάξουν, με πρώτο και κύριο την ολοκλήρωση στον τομέα της ασφάλειας. Αυτό  όμως δεν θα γίνει απαξιώνοντας και στοχοποιώντας τις αρχές ασφαλείας, ούτε και με περισπούδαστες επιχειρησιακές μπούρδες. Άλλωστε, όλοι αυτοί οι «αναλυτές» κρίνουν εκ του ασφαλούς και μακριά από τις βόμβες και τις σφαίρες των τρομοκρατών και των εγκληματιών. Έκαστος στο είδος του, ακόμη και στην Ελλάδα του Τσαρούχη όπου, κατά τα άλλα, είσαι ό,τι δηλώσεις.  

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.