Σύνδεση συνδρομητών

Το εμπόριο της αλληλεγγύης

Κυριακή, 20 Μαρτίου 2016 12:22
Πρόσφυγες στην Ειδομένη. Η ανθρωπιστική καταστροφή αφορίζεται από την κυβέρνηση και το κράτος που λάμπει διά της απουσίας του, αφήνοντας μέρος των αισθημάτων αλληλεγγύης των στελεχών του να τα εκφράζουν οι επαγγελματίες "αλληλέγγυοι".
Νατάσσα Πασχάλη
Πρόσφυγες στην Ειδομένη. Η ανθρωπιστική καταστροφή αφορίζεται από την κυβέρνηση και το κράτος που λάμπει διά της απουσίας του, αφήνοντας μέρος των αισθημάτων αλληλεγγύης των στελεχών του να τα εκφράζουν οι επαγγελματίες "αλληλέγγυοι".

Πλάι στους εθελοντές που περιθάλπουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, στα campus και στους ανοιχτούς καταυλισμούς της ντροπής, όπως η Ειδομένη και ο Πειραιάς, δρουν διάφοροι επαγγελματίες καλοθελητές που αποκαλούν τον εαυτό τους «αλληλέγγυο» και λειτουργούν ως συμβουλάτορες, παρακινητές και, θα έλεγe κανείς, μάνατζερ των προσφύγων και των μεταναστών. Ποιοι είναι οι έμποροι της αλληλεγγύης. [ΤΒJ]

Γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από το ζήτημα της αλληλεγγύης προς  τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Όντως, χιλιάδες πολίτες από την πρώτη στιγμή έσπευσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς με όποιο τρόπο μπορούσαν δημιουργώντας μία αυθόρμητη και μαζική ασπίδα προστασίας και συνεισφοράς.

Παράλληλα, είναι εξίσου συγκινητικές οι Μ.Κ.Ο. που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της στέγασης, της σίτισης και της περίθαλψης όλων αυτών των ανθρώπων.

Δίπλα όμως σε αυτούς τους ανθρώπους υπάρχουν και διάφοροι επαγγελματίες καλοθελητές που αποκαλούν τον εαυτό τους «αλληλέγγυο» και λειτουργούν ως συμβουλάτορες, παρακινητές και, θα έλεγe κανείς, μάνατζερ των προσφύγων και των μεταναστών.

Είναι άνθρωποι που λειτουργούν επί της ουσίας ως ένα παρα-δίκτυο που φιλοδοξεί και σε πολλές περιπτώσεις υποκαθιστά το κράτος και τις Μ.Κ.Ο. στη διαχείριση της κρίσης.

Η βασική τους ενασχόληση είναι το εμπόριο των ελπίδων των απελπισμένων και εγκλωβισμένων ανθρώπων, θεωρούν και υποστηρίζουν πως το να συντηρούν ψεύτικες ελπίδες και να ωθούν τους ανθρώπους αυτούς σε απονενοημένα διαβήματα όπως η πορεία διάβασης στην πΓΔΜ μέσα από χείμαρρους είναι ένδειξη αλληλεγγύης.

Αλήθεια, σε τι βαθμό διαφέρει από την «αλληλεγγύη» των δουλεμπόρων που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και τους φορτώνουν σωρηδόν σε πλοιάρια με σκοπό να βουλιάξουν στο Αιγαίο;

Τι αλληλεγγύη προσφέρουν υποδαυλίζοντας συμπεριφορές που στοχοποιούν τους πρόσφυγες και καλλιεργούν συνθήκες έκρηξης και αποσταθεροποίησης;

Με ποιο τρόπο θα βοηθήσει ένα συνοριακό επεισόδιο στη διαχείριση του προβλήματος;

Ακόμη και αν δεν έχουν κάποιο άλλο κίνητρο και λειτουργούν στο πλαίσιο των ιδεοληψιών τους δεν βοηθούν κανέναν και σίγουρα όχι τις δεκάδες χιλιάδες των εγκλωβισμένων. Αντιθέτως στοχοποιούν τόσο αυτούς, όσο και τις χιλιάδες των απλών ανθρώπων και των εργαζομένων στις Μ.Κ.Ο. που δείχνουν πραγματική αλληλεγγύη. 

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.