Σύνδεση συνδρομητών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Μακεδονία

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016 23:41
Ουάσιγκτον, 24 Νοεμβρίου 2012. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον ομόλογό του από την πΓΔ της Μακεδονίας, Νικόλα Ποπόφσκι. Η πινακίδα που εικονίζεται στη φωτογραφία, η οποία είχε ληφθεί εκείνη την ημέρα, υποδηλώνει τη μόνιμη προσπάθεια της χώρας μας να μην αναγνωριστεί η πΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία. Με το πέρασμα του χρόνου, πάντως, η χώρα όλο και κερδίζει το δικαίωμα να τη φωνάζουν, τουλάχιστον στις διμερείς σχέσεις της με άλλες χώρες, ως  Μακεδονία.
Φωτογραφία Αρχείου
Ουάσιγκτον, 24 Νοεμβρίου 2012. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον ομόλογό του από την πΓΔ της Μακεδονίας, Νικόλα Ποπόφσκι. Η πινακίδα που εικονίζεται στη φωτογραφία, η οποία είχε ληφθεί εκείνη την ημέρα, υποδηλώνει τη μόνιμη προσπάθεια της χώρας μας να μην αναγνωριστεί η πΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία. Με το πέρασμα του χρόνου, πάντως, η χώρα όλο και κερδίζει το δικαίωμα να τη φωνάζουν, τουλάχιστον στις διμερείς σχέσεις της με άλλες χώρες, ως Μακεδονία.

Ο γελοιογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης είχε "προβλέψει" σε μια από τις πολύ διάσημες βινιέτες τoυ ότι οι άλλοι θα τη φωνάζουν Μακεδονία και εμείς θα τη λέμε Νίτσα. Επιβεβαιώθηκε. [ΤΒJ]

Στις 10 Μαρτίου 2016, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε «Ψήφισμα σχετικά με την έκθεση του 2015 για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» με 404 ψήφους υπέρ, 76 ψήφους κατά και 29 αποχές. Στο ψήφισμα, οι λέξεις «Μακεδονία» και «μακεδονικός» αναφέρονται δεκαπέντε φορές.

Οι πρώτες επτά είναι στο όνομα «πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Ακολουθούν οι ακόλουθες οκτώ αναφορές: «στους μακεδονικούς θεσμούς», «το Κοινοβούλιο της Μακεδονίας», «της προόδου της Μακεδονίας», «η δημόσια διοίκηση της Μακεδονίας», «των μακεδονικών αρχών», «τις μακεδονικές αρχές», «της μακεδονικής προεδρίας» και «η ένταξη της Μακεδονίας». (http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=TA&reference=P8-TA-2016-0091&language=EL&ring=B8-2016-0310).

Δεν είδαμε κάποιο/α ευρωβουλευτή/τίνα να το καταγγέλλει…  

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.