Σύνδεση συνδρομητών

Οι πραγματικές επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016 23:29
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.
Φωτογραφία Αρχείου
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Όσο η Ειδομένη δεν αποφορτίζεται παραμένει μία δυνητική πηγή έντασης που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό συνοριακό επεισόδιο με την πΓΔ της Μακεδονίας αλλά, δυστυχώς, αυτή η πτυχή δεν κερδίζει χώρο στην επικαιρότητα και στη δημόσια συζήτηση.

Η διαχείριση της προσφυγικής- μεταναστευτικής κρίσης είναι στενά συνδεδεμένη με την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, τόσο μέσω της ευρωπαϊκής προσπάθειας διαχείρισης, όσο και λόγω των διμερών σχέσεων με άλλες χώρες που εμπλέκονται στις πολλές πτυχές του προβλήματος. 

Η άμεση εμπλοκή της Τουρκίας και της πΓΔ της Μακεδονίας στο ζήτημα συνδέει τη διαχείριση της κατάστασης με τα παραδοσιακά θέματα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. 

Από την πρώτη στιγμή που η Ε.Ε. έβαλε στο κάδρο της διαχείρισης την Τουρκία η Ελλάδα μπήκε σε θέση άμυνας, αρχικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής κοινών περιπολιών στο Αιγαίο και στη συνέχεια με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ.  

Ο φόβος για πιθανές επιπλοκές στα παραδοσιακά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής διογκώθηκε από την προσφώνηση της γειτονικής χώρας ως «Μακεδονία» από τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννη Μουζάλα.

Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά μπαίνουμε σε έναν κύκλο  «Μακεδονισμού» της πολιτικής μας ζωής χωρίς να εστιάζουμε στις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι αστοχίες και οι δυσκολίες στη διαχείριση της κρίσης στην εξωτερική μας πολιτική και στις σχέσεις με τις χώρες των Βαλκανίων. 

Όσο η Ειδομένη δεν αποφορτίζεται παραμένει μία δυνητική πηγή έντασης που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό συνοριακό επεισόδιο με την πΓΔ της Μακεδονίας αλλά, δυστυχώς, αυτή η πτυχή δεν κερδίζει χώρο στην επικαιρότητα και στη δημόσια συζήτηση.

Πρέπει να ασχοληθούμε έγκαιρα με τις πραγματικές επιπτώσεις της μεταναστευτικής / προσφυγικής κρίσης στην εξωτερική πολιτική. 

Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Διεθνολόγος με ειδικότητα στα θέματα ασφάλειας και καθηγητής στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας. Βιβλία του: Πριν το Μνημόνιο δεν έβλεπες (2013), Σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω. Ισλαμικό κράτος, ευρωπαϊκή ασφάλεια και Ελλάδα (2016).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.