Σύνδεση συνδρομητών

Τι έκανες στη Σμύρνη, πρωθυπουργέ;

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016 23:12
Τσίπρας και Νταβούτογλου μοιράζουν λουλούδια στις γυναίκες δημοσιογράφους στη Σμύρνη. Εικόνα τοπικού καναλιού όπως αναμεταδόθηκε από την ΕΡΤ.
ΕΡΤ
Τσίπρας και Νταβούτογλου μοιράζουν λουλούδια στις γυναίκες δημοσιογράφους στη Σμύρνη. Εικόνα τοπικού καναλιού όπως αναμεταδόθηκε από την ΕΡΤ.

Ας αφήσουμε στην άκρη την ιδιότυπη νομιμοποίηση από τον έλληνα πρωθυπουργό της δίωξης των ΜΜΕ που μεθοδεύει ο Ερντογάν. Ας παραμερίσουμε και τον ιδιότυπο λόγο του δόκτορος, πλέον, Αλέξη Τσίπρα, στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο του Ντεμιρτάς. Ας ξεχάσουμε και το casus belli. Έμεινε τίποτα, άραγε, ως θετικό αποτέλεσμα από την επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπείας στη Σμύρνη. Ή μηδέν στο πηλίκον; Διαβάστε την ανταπόκριση ειδικού συνεργάτη μας και θα καταλάβετε: τουρίστες πήγαν και τουρίστες έφυγαν...

Ήταν το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο που, για να είναι εντάξει με το ρόλο του, θα έπρεπε, εκτός των άλλων, να αξιολογήσει πρώτα και κύρια τα αποτελέσματα του 3ου  Συμβουλίου.

Είμαι, όμως, απολύτως βέβαιος, ότι οι έλληνες αρμόδιοι όχι απλώς δεν γνώριζαν, όχι απλώς δεν έψαξαν να βρουν ποτέ τι προϋπήρξε,  αλλά και, σίγουρα, δεν τους ένοιαζε διόλου εάν υπήρχαν ή όχι προηγούμενες συμφωνίες.

Εξ άλλου, όποιες και να ’ταν, πρέπει να ήταν  μνημονιακές. Οπότε δεν μας αφορούσαν, σε τίποτε.

Το λέω διότι, έχοντας ενημερωθεί κάποτε για το τι είχε συμφωνηθεί από την Όλγα Κεφαλογιάννη και τον ομόλογό της στην Πόλη, αντιλήφθηκα ότι η κυρία ΑΝΕΛ, Έλενα Κουντουρά, που τις προάλλες μάλωνε τα μίντια γιατί δεν δείχνουν ειδυλλιακές εικόνες από την Ελλάδα παρά μόνον εικόνες με πρόσφυγες και τρομάζουν τους ξένους  και δεν έρχονται στην Ελλάδα…

Άλλ’ αντ’ άλλων πρέπει να έψαχνε, για να συζητήσει  με την αντιπροσωπεία της Τουρκίας. Δεν συζητώ για τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, που έδειχνε να τους  έχει  φτυσμένους όλους, τόσο υπεράνω.

Ο δε ετοιμοπόλεμος, που παρεξηγήσατε τα λόγια του, που έπαιζε «ζητούμε πόλεμο κι εμείς ειρήνη», ζήλεψε που ο Τσίπρας έγινε διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Ντεμιρτάς, όπου οι πρωτοετείς φοιτητές πληρώνουν δίδακτρα περίπου 14.000 ευρώ, και δεν έγινε ο ίδιος που είναι και οικονομικός αρμόδιος, και επιπλέον πάταξε τη λαθρεμπορία των πετρελαίων και των τσιγάρων και των ιδεών και κάθε είδους λαθρεμπορία γενικά,  αφού και ο ίδιος έγινε ολίγον «σουσάμι άνοιξε», ωσάν τον Αλή Μπαμπά, μακράν χάλιας…

Η επίσκεψη αυτή έγινε για να φανεί ότι κάνουμε κάτι με τους γειτόνους και την «Ελληνοτουρκική  φιλία και την αγάπη των λαών», και είμαστε αδέρφια, σε βάση απολύτως κνίτικη , διδαγμένη από την ΕΕΔΥΕ, χρόνους πολλούς πριν, και είναι τρομακτικό το πόσο έμοιαζαν, τα πάντα, με αέρα φρέσκο.

Δεν είναι το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο που με ενόχλησε, στο κάτω κάτω σε λίγο και ο Αντώνης Λιάκος θα βάλει μπρός να κάνει κανά δυο, αρκεί να είναι  δικά μας παιδιά και να κονομάμε εμείς τη «χλεύη», που μας αναλογεί, μεταφρασμένη σε ευρώ φυσικά…

Με ενοχλεί, το ότι στήθηκε μια ολόκληρη πανήγυρις, χωρίς καμιάν αντίρρηση εκ μέρους μας, για την προβολή πολύ συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, που ναι μεν περείχαν ελληνοτουρκική φιλία και λοιπά φολκλορίστικα, αλλά, ώς συνήθως, δεν απέφερε τίποτα ως όφελος στη χώρα μας.

Απ’ αυτό φαίνεται και ο ερασιτεχνισμός  της ελληνικής πλευράς.

Ή μάλλον, όχι τόσο ο ερασιτεχνισμός, όσο η διάβρωση των διπλωματικών αρχών, που κινούνται περιέργως εξαρτημένες, πολλές φορές.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το παράδειγμα ότι διπλωμάτης καριέρας, που πέρασε από τη Σμύρνη, ασφαλώς λόγω τόσων «καλών»  που έπραξε στη θητεία του, παραιτήθηκε από το Σώμα και προσελήφθη, ως καθηγητής στο εν λόγω Πανεπιστήμιο.

Έτσι και τώρα, φαγώθηκαν για το ότι ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου είναι αυτός που συμβάλλει στη συμφωνία για τη θαλάσσια σύνδεση, ενώ, στην ουσία, έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να την αποτρέψει.

Αυτά όλα θα έλεγα πως επιβαλλόταν να τα γνωρίζει ο πρωθυπουργός, και να μην εκτίθεται, εκθέτοντας τη χώρα με τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Και επειδή μιλάμε ανοιχτά, είναι σωστό ο πρωθυπουργός της χώρας και αυτοί που ρύθμιζαν το πρωτόκολλο της επίσκεψης να ανεχθούν να τους βγάζει λόγο δυο φορές, ο πρόεδρος ενός Επιμελητηρίου, ενώ περιφρονήθηκε πλήρως ο εκλεγμένος  δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Σμύρνης. Ο δήμαρχος, δηλαδή, περίπου τεσσάρων εκατομμύριων τούρκων πολιτών.

Και επειδή το περιεχόμενο των συνομιλιών, και κυρίως των συμπερασμάτων, ήταν  άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε, χωρίς κανέναν συνεκτικό κρίκο, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, άρα φυσικά και χωρίς προοπτική για ανάπτυξή, χάθηκε άλλη μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τη ζεύξη, με τρόπο διαφορετικό, των όποιων παρεξηγήσεων και αραχνιασμένων ψευδοεπιχειρημάτων, που αν συνεχίσουν, θα δημιουργούν εντάσεις και προβλήματα μονίμως, μεταξύ των δύο χωρών. Για να μην κάνουμε αναφορά και στην περίφημη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας, δηλαδη του γαμπρού του Ερντογάν, με τον Πάνο Σκουρλέτη…

Άντε, να δούμε, ποιοι θα οργανώσουν το 5ο  Ανώτατο Συμβούλιο για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και τι καλό θα μας σερβίρουν.

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.